Cele mai citite
 


Să ştii să alegi alimente sănătoase!
sâmbătă, 26 mai 2012   ::   0 Comentarii :: :: Nutritie, Ce mancam?, Mancam sanatos
 

Montréal, 26 mai /Agerpres/ - În Statele Unite şi în Europa, alimentele sunt clasificate în funcţie de „profilul nutriţional”, potrivit cotidianului canadian de limbă franceză Metro Montreal.

„Nu cu mult timp în urmă, nici nu se vorbea de probiotice şi de omega 3. Aveam pâine albă şi pâine neagră”, îşi aduce aminte François Décary, specialist în domeniul agro-alimentar în cadrul asociaţiei „Opţiunea consumatorilor”, un organism fără scop lucrativ care apără consumatorii. Acesta afirmă că se observă în prezent o creştere a siglelor şi a indicaţiilor nutriţionale, o practică deja foarte răspândită în lume.

În Statele Unite şi în Europa, li se aplică alimentelor etichete verzi, galbene sau roşii, care indică dacă alimentul este bun, mediu sau neindicat pentru sănătate. Această practică ar trebui să ajungă curând şi în Canada, afirmă fondatorul Institutului pentru produse nutraceutice şi alimente funcţionale, Paul Paquin.

François Décary consideră că, în Canada, consumatorii au dreptul la informaţii mult mai precise decât vecinii lor din sud, de exemplu. „În SUA, legislaţia este mult mai suplă. Se poate spune: 'Acest aliment este bun pentru sănătate.' Aici, nu ni se permite să facem afirmaţii atât de generale”, afirmă acesta.

Ceea ce îl nelinişteşte pe François Décary este faptul că din ce în ce mai multe fundaţii private – Fundaţia bolilor de inimă, de exemplu – se asociază cu anumite mărci pentru a lăuda calitatea unui produs. „Aceste organizaţii sunt bune, dar se observă o creştere a acestei practici şi acest lucru ar putea să facă lucrurile mai complicate pentru consumator, conform specialistului în produse agroalimentare. Este o piaţă în plină expansiune şi trebuie supravegheată de aproape ca să nu se producă derapaje, iar consumatorul să fie păcălit.”

Producătorii îşi pun şi ei propriile sigle pe produsele lor, o tendinţă care o nelinişteşte pe nutriţionista Stéphanie Côté. „Siglele se vor o cale pentru a ajuta oamenii să aleagă mai repede ceea ce e bun pentru sănătatea lor, dar există multe logo-uri diferite, constată aceasta. Toate companiile îşi dezvoltă indicatorul de sănătate şi folosesc propriile criterii pentru a include alimente care le vor aduce avantaje; deci, nu este o acţiune chiar aşa de independentă precum s-ar vrea.”

Direcţia pentru alimente din cadrul Ministerului federal al Sănătăţii este cea care reglementează toate indicaţiile referitoare la nutriţie şi la sănătate care figurează pe alimentele din Canada. Se pot vedea adesea sloganuri care evidenţiază efectul benefic pentru sănătate al unui anumit produs, de exemplu „calciul favorizează formarea şi menţinerea oaselor şi dinţilor”.

Dat fiind cererea tot mai mare a fabricanţilor de alimente ca produsele lor să conţină tot mai multe menţiuni nutriţionale, Ministerul Sănătăţii lucrează în prezent la reexaminarea reglementării pentru a putea lărgi oferta. Conform lui Philippe Laroche, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, un nou plan de acţiune referitor la menţiunile nutriţionale va fi făcut public în curând.

„Procedurile canadiene sunt destul de riguroase, consideră François Décary. Menţiunile nutriţionale se referă, de regulă, la compuşi care sunt ştiinţific recunoscuţi ca benefici pentru sănătate de către ministerul de profil.”

Un lucru este sigur, potrivit specialiştilor în nutriţie: atragerea alimentelor bune pentru sănătate nu este o modă trecătoare. „Este mai degrabă o tendinţă semnificativă bazată pe forţa analitică a cercetărilor ştiinţifice”, afirmă Paul Paquin.

„Consumatorul are încă un rol de jucat, afirmă François Décary, specialist în domeniul agro-alimentar în cadrul asociaţiei „Opţiunea consumatorilor”. Tabelele cu valori nutritive continuă să fie ca o Biblie pentru alegerea unui aliment.”

De asemenea, nu trebuie acordată o încredere prea mare logo-urilor. „Când este vorba de produse precum chipsurile, băuturile gazoase sau bomboanele, trebuie să se ştie că, cu sau fără logo, aceste alimente nu sunt sănătoase, afirmă nutriţionista Stéphanie Côté. Este o chestiune de mare bun simţ şi oamenii ştiu acest lucru.”

Legea referitoare la alimente şi droguri protejează consumatorul. La paragraful cinci, se stipulează că „menţiunile care recomandă un produs ca fiin bun pentru sănătate nu trebuie să fie false, înşelătoare sau mincinoase”.

Potrivit lui Stéphanie Côté, informaţiile afişate de Ministerul Sănătăţii pe produse sunt fiabile, dar cheia unei bune alimentaţii va sta mereu în alegerea de produse variate şi echilibrate. Aceasta afirmă că menţiunile de pe un produs sunt în special utile atunci când o persoană doreşte să aleagă anumite produse alimentare pentru a reduce riscurile unei boli prezente în familia sa, precum diabetul sau hipertensiunea.

Karine Lévy, nutriţionistă şi coordonatoare la Ordinul profesional al dieteticienilor din Québec, afirmă că, după părerea ei, pentru a citi bine tabelul cu valori nutriţionale ale unui produs trebuie să se vadă mai întâi cantitatea pentru care sunt date valorile. „Trebuie multiplicate cu doi sau cu trei? Deoarece, acest lucru are mare importanţă!”, afirmă aceasta. AGERPRES/(Elena Dumbravă)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sa ne imbunatatim aspectul tenului cu ajutorul alimentatiei Cu totii stim cat de greu este sa ne pastram stralucirea sanatoasa pe care tenul nostru o avea in tinerete. Este aproape la fel de greu ca si pastrarea siluetei fara o alimentatie sanatoasa.
Bolile de inima încep din copilarie Odata cu venirea verii, parintii se grabesc sa asigure copiilor o vacanta sigura, sanatoasa si fericita. Vor fi unsi cu creme de protectie solara, echipati cu fluturasi de inot si casti de protectie. Dar daca pericolul cel mai mare nu vine de la piscina, ci din farfuriile lor? Daca boala de...
Nicolae Hâncu: Măsurile pentru o alimentaţie sănătoasă sunt necesare Prof. dr. Nicolae Hâncu, preşedintele Societăţii Române de Diabet şi Boli de Nutriţie, a declarat pentru AGERPRES că este binevenită orice măsură care conduce la scăderea consumului de produse nesănătoase precum cele de tip fast-food.
Ministerul Sănătăţii din Spania vrea o alimentaţie mai sănătoasă în şcoli Ministerul Sănătăţii a ajuns la un acord cu reprezentanţii comunităţilor autonome spaniole, pentru a limita vânzarea anumitor alimente în şcolile generale şi a scoate aparatele automate cu alimente şi băuturi din centrele de învăţământ cu finanţare publică, anunţă postul public de radio. Este vorba de...
Recomandări ale specialiştilor de sănătate publică din Ministerul Sănătăţii privind alimentaţia de Paşte Specialiştii de sănătate publică din Ministerul Sănătăţii fac o serie de recomandări privind consumul de alimente în perioada Sărbătorilor de Paşte, pentru a evita problemele ce pot apărea după masa pascală.
Nutriţionişti: Zahărul rafinat, sărurile nitrice, aditivii au afectat sănătatea omului modern Specialiştii în nutriţie arată că mai multe produse alimentare au afectat starea de sănătate a oamenilor în perioada modernă, printre care zahărul rafinat, făina albă, sărurile nitrice, uleiul rafinat, aditivii alimentari, organismele modificate genetic (OMG).