Cele mai citite
 


Cercetători de la Harvard spun că au reuşit să inverseze procesul de îmbătrânire la şoareci
marţi, 30 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Oameni de ştiinţă spun că sunt cu un pas mai aproape de a reuşi inversarea procesului de îmbătrânire, după ce au întinerit organe uzate la şoareci în vârstă. Tratamentul experimental dezvoltat de cercetători de la Harvard Medical School au transformat şoareci bătrâni şi fragili în animale sănătoase, prin regenerarea corpurilor lor îmbătrânite, informează Guardian.
Regenerarea surprinzătoare a animalelor i-a făcut optimişti pe oamenii de ştiinţă în privinţa unor reuşite asemănătoare la om - dacă nu inversarea procesului de îmbătrânire, cel puţin încetinirea lui. O terapie anti-îmbătrânire ar putea avea un impact dramatic asupra sănătăţii publice, prin scăderea ponderii problemelor legate de vârstă, cum ar fi demenţa, bolile cardiace şi infarcturile, precum şi o mai bună calitate a vieţii la persoanele vârstnice.

'Ceea ce am observat la aceste animale n-a fost o încetinire sau o stabilizare a procesului de îmbătrânire. Am constatat o inversare dramatică, lucru neaşteptat', afirmă Roland DePinho, conducătorul studiului publicat în revista Nature. 'Aceasta poate duce la conceperea unor strategii care să amplifice potenţialul de regenerare a organelor la bătrâneţe, îmbunătăţind astfel calitatea vieţii vârstnicilor. Dacă se va prelungi şi durata ei este o întrebare la care nu putem răspunde încă', a adăugat el.

Procesul de îmbătrânire nu este pe deplin clarificat, însă oamenii de ştiinţă ştiu că este produs de mai mulţi factori. Particule foarte reactive, numite radicali liberi, sunt produse în mod natural în corp şi afectează celulele, în timp ce fumatul, lumina ultravioletă şi alţi factori de mediu contribuie la îmbătrânire.

Echipa de la Harvard s-a concentrat pe un proces numit 'telomere shortening' (scurtare de telomere). Majoritatea celulelor din corpul uman conţin 23 de perechi de cromozomi, care poartă ADN-ul. La capătul fiecărui cromozom se află o porţiune protectoare, numită telomer. De fiecare dată când o celulă se divide, telomerele sunt tăiate mai scurt, până când nu mai funcţionează şi celula moare sau rămâne într-o stare numită senescenţă. Acest proces se află în spatele multor boli asociate bătrâneţii.

Cercetătorii au manipulat genetic şoareci cărora le lipsea o enzimă numită telomerază, care opreşte scurtarea telomerelor. În lipsa acestei enzime, şoarecii au îmbătrânit prematur şi au suferit de diferite deficienţe, cum ar fi pierderea simţului mirosului, micşorarea creierului, infertilitate şi boli intestinale. Însă când DePinho i-a injectat pe şoareci pentru a reactiva această enzimă, ţesuturile distruse s-au refăcut şi semnle îmbătrânirii au dispărut. 'Au fost mai multe animale şi, după o lună de tratament, s-au restabilit şi s-au dezvoltat chiar noi neuroni în creier', spune cercetătorul.

Repetarea experimentului pe oameni va fi foarte dificilă. Şoarecii produc telomerază pe tot parcursul vieţii, însă producerea enzimei încetează la omul adult, compromis care împiedică creşterea necontrolată a celulelor şi transformarea în cancer. Creşterea nivelului de telomerază la om ar putea încetini procesul de îmbătrânire, dar spori riscul dezvoltării unui cancer. DePinho este de părere că tratamentul ar fi sigur la om dacă ar fi administrat periodic şi numai la tineri care nu au niciun fel de celule canceroase în corp.

Cercetătorul spune că niciunul din şoarecii folosiţi în experiment n-a făcut cancer după tratament.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Lipsa donatorilor de organe i-a determinat pe cercetatori sa construiasca ficati miniaturali din celule stem Cercetatorii japonezi au reusit sa creeze ficati miniaturali si functionali (lobi) din celule stem, in laborator;
Oamenii de ştiinţă argentinieni au descoperit un element cheie în terapia celulară a retinei O echipă de cercetători argentinieni a anunţat un progres cheie pentru viitoarea terapie a problemelor de vedere, obţinând în laborator celule progenitoare ale retinei cu ajutorul celulelor stem adulte provenite din ţesutul adipos, informează luni agenţia EFE.
Cercetători americani au reuşit să inducă amintiri false unor şoareci Cercetători americani au reuşit pentru prima oară să manipuleze memoria unor şoareci. Pornind de la două evenimente independente trăite de animale, ei au creat o amintire falsă cu ajutorul optogeneticii, relatează lefigaro.fr.
Demenţa este mai costisitoare pentru societatea americană decât cancerul sau bolile cardiace (studiu) Demenţa, ca şi boala Alzheimer, costă mai mult societatea din Statele Unite decât cancerul sau bolile cardiovasculare, arată un studiu apărut miercuri în revista medicală americană New England Journal of Medicine şi preluat de AFP.
Cercetători elveţieni au descoperit o genă care poate favoriza dezvoltarea melanomului Cercetători de la Universitatea din Zurich au descoperit o genă care joacă un rol central în dezvoltarea melanomului şi care ar putea deschide calea unei noi terapii, a anunţat marţi universitatea, citată de belga.be.
Sănătatea dinţilor şi riscul de demenţă senilă (studiu) Cei care-şi păstrează sănătoşi dinţii şi gingiile prin periajul regulat prezintă un risc mai mic să dezvolte demenţă la bătrâneţe, arată un studiu american, menţionat de Reuters.