Cele mai citite
 


Iranul a livrat arme Hezbollah folosind ambulanţe (WikiLeaks)
marţi, 30 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Iranul a utilizat ambulanţe ale Crucii Roşii Iraniene pentru a aduce arme şi agenţi în Liban în timpul războiului din 2006 dintre Israel şi Hezbollahul libanez, relevă un document diplomatic american dezvăluit de WikiLeaks, informează luni AFP.
Documentul din 2008, provenind din Dubai, citează o sursă iraniană potrivit căreia Crucea Roşie iraniană servea drept acoperire pentru membri ai Gardienilor Revoluţiei, corpul ideologic de elită al forţelor armate iraniene, pentru ca ei să se infiltreze în Liban în timpul conflictului.
''Vehicule ale Crucii Roşii care transportau material medical serveau, de asemenea, la transportul armelor'', se poate citi în documentul publicat pe site-ul web al WikiLeaks.
Membri ai Crucii Roşii iraniene au văzut în Iran ''rachete în avioane destinate Libanului, în momentul livrării de materiale medicale în aceste avioane'', potrivit sursei.
Avionul era, potrivit lor, pe jumătate plin înainte de sosirea produselor medicale.
Potrivit sursei iraniene, controlul unui spital al Crucii Roşii iraniene în Liban a fost transmis Hezbollah, la cererea liderului mişcării şiite, Hasan Nasrallah.
Israelul şi SUA acuză Teheranul că furnizează arme şi sprijin financiar pentru Hezbollah.
Contactat de AFP, un responsabil al partidului n-a făcut comentarii în legătură cu documentul, unul din cele 250.000 de documente provenite de la administraţia americană şi divulgate duminică seara de site-ul de Internet WikiLeaks şi cinci mari ziare ale lumii.
Războiul dintre Israel şi mişcarea şiită libaneză a făcut 1.200 de morţi libanezi, în principal civili, şi 160 în tabăra israeliană, în majoritate soldaţi.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
DOCUMENTAR: Ziua Crucii Roşii Române, 140 de ani de activitate umanitară Societatea de Cruce Roşie din România s-a înfiinţat şi a primit recunoaşterea Comitetului Internaţional al Crucii Roşii la 4 iulie 1876, la doi ani după aderarea ţării noastre la Prima Convenţie de la Geneva ''pentru ameliorarea situaţiei răniţilor şi bolnavilor din forţele armate în campanie''.
Directorul Crucii Roşii, Ioan Silviu Lefter: Rămânem în prima linie a sprijinului umanitar Crucea Roşie Română marchează 140 de ani de activitate umanitară neîntreruptă, a declarat luni directorul general al organizaţiei, Ioan Silviu Lefter, care a precizat că aceasta va continua să aducă bucurie şi speranţă celor care au nevoie.
Crucea Roşie Română va susţine financiar procesul de recuperare a victimelor din Colectiv Crucea Roşie Română a semnat un protocol de colaborare cu Ministerul Sănătăţii prin care va susţine financiar, din fondurile campaniei "Nouă ne pasă", procesul de recuperare a victimelor din Colectiv, pe termen scurt, mediu şi lung, în completarea sprijinului oferit de statul român.
4 iulie - Ziua Crucii Roşii Române (documentar) Societatea de Cruce Roşie din România s-a înfiinţat şi a primit recunoaşterea Comitetului Internaţional al Crucii Roşii la 4 iulie 1876, la doi ani după aderarea ţării noastre la Prima Convenţie de la Geneva ''pentru ameliorarea situaţiei răniţilor şi bolnavilor din forţele armate în campanie''.
Crucea Roşie anunţă că dispune de un mai mare acces la civilii sirieni afectaţi de conflictul din Siria Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) livrează ajutoare unui număr mai mare de civili sirieni şi vizitează mai mulţi deţinuţi în închisorile guvernamentale, însă situaţia rămâne "dramatică" în zonele asediate, a declarat marţi directorul regional al CICR pentru Orientul Mijlociu, Robert Mardini...
Crucea Roşie Internaţională îşi va extinde operaţiunile în Afganistan, unde situaţia umanitară se deteriorează rapid (preşedintele CICR) Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) îşi va intensifica operaţiunile de asistenţă în Afganistan pentru a răspunde nevoilor comunităţilor afectate de război în această ţară, a declarat vineri preşedintele CIRC, Peter Maurer, în ultima zi a vizitei sale în această ţară, relatează Xinhua.