Cele mai citite
 


Parteneriat pentru telemedicina de urgenţă
marţi, 30 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Programul ''Respect pentru viaţă'', prin care România va beneficia de o reţea de asistenţă medicală de urgenţă la distanţă în 19 judeţe ale ţării, a fost lansat luni.

Prin acest program, 16 unităţi medicale (situate în judeţul Bihor şi în judeţe din zona de SE a României) vor fi conectate continuu la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca din Bucureşti şi vor primi asistenţă medicală de urgenţă şi de specialitate.

Noua reţea se va uni cu centrul de comandă deja existent la Spitalul Clinic Judeţean Târgu Mureş, care deserveşte 40 de puncte medicale.
''Respect pentru viaţă'' este o iniţiativă dezvoltată în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi face parte din platforma de responsabilitate socială a companiei Petrom, investiţia acesteia crescând numărul de beneficiari ai sistemului de telemedicină de urgenţă la 7,5 milioane de români.

Programul răspunde unei nevoi acute a sistemului medical public din România: accesul la servicii medicale de urgenţă şi de specialitate prin extinderea actualei reţele de telemedicină de urgenţă, urmând ca toate spitalele incluse în program să beneficieze de asistenţă medicală de urgenţă şi de specialitate în timp real. Prin acest program, compania care a făcut investiţia deschide drumul către o acoperire naţională a reţelei de telemedicină şi sprijină cadrele medicale pentru a salva cât mai multe vieţi.

''Telemedicina nu este un lux, ea înseamnă acces rapid la expertiză medicală prin comunicare la distanţă. Prin intermediul unui sistem de video-conferinţă şi al unei aparaturi de monitorizare a semnelor vitale, medicii din spitalele incluse în reţea primesc recomandări din partea specialiştilor aflaţi la cele două centre de comandă situate la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti (Floreasca) şi la Spitalul Clinic Judeţean Târgu Mureş'', a explicat dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Medicii de la centrul de coordonare oferă suport medical în timp real, pe baza comunicării audio-video, precum şi prin urmărirea a 6 indicatori medicali transmişi prin monitorul de semne vitale: puls, rată respiratorie, EKG, puls-oximetrie, CO2 şi tensiune arterială.
''Telemedicina ajută, în primul rând, la degrevarea sistemului de urgenţă. Vom gestiona mai bine cazurile grave, vom şti ce pacienţi au nevoie de transport către un centru din ţară şi vom reduce, astfel, erorile medicale. De asemenea, medicii din centrul de comandă pot oferi recomandări colegilor din teritoriu pentru stabilizarea pacientului, pe baza unei experienţe mult mai bogate. Nu în ultimul rând, telemedicina are un rol educativ: prin transfer de cunoştinţe către spitalele din ţară vom ajuta la dezvoltarea competenţelor cadrelor medicale'', a evidenţiat dr. Raed Arafat. Acesta a făcut referire şi la faptul că se va organiza pentru prima dată în România primul curs de traumatologie la standarde europene şi se vor pregăti primii instructori pentru acest segment.

Dr. Arafat a menţionat că în Bucureşti funcţionează la capacitate maximă şi sistemul de transmisie date prespitalicesc, în două luni de când funcţionează fiind transmise 3.000 de date de la ambulanţele SMURD şi cele ale Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti şi Ilfov către Unitatea de Primiri Urgenţe al Spitalului Floreasca şi diferitele specialităţi de urgenţă, ceea ce a dus la salvarea multor vieţi. Subsecretarul de stat a anunţat că în plus, în perioada următoare ''se va intra în testări cu ambulanţe cu transmisie video, de la maşini la Centrul de telemedicină'.

Printre punctele incluse în program se numără zone greu accesibile, zone subdimensionate din punct de vedere al alocării cadrelor medicale, precum şi puncte critice la nivel naţional, cu risc ridicat de accident rutier (cum sunt spitalele din apropierea autostrăzilor A1, A2 şi a Drumului Naţional 1).
Noua reţea de telemedicină vine în completarea proiectului pilot demarat de Ministerul Sănătăţii în 2009, care a inclus 7 judeţe din zona centrală a ţării.

Implementarea proiectului ''Respect pentru viaţă'' a început în noiembrie 2010 şi se va încheia în februarie 2011. Investiţia Petrom în acest proiect se ridică la peste 410.000 euro.
''Cu o echipă de peste 25.000 de oameni, Petrom este unul dintre cei mai mari angajatori din România. Implicarea companiei în domeniul medical se justifică, în primul rând, prin responsabilitatea faţă de angajaţii noştri de pe întreg teritoriul ţării, pentru familiile lor şi pentru comunităţile din care aceştia fac parte. Printre cele 16 puncte medicale incluse în program se află şi clinicile PetroMed de pe platformele Arpechim, Petrobrazi şi Petromar, tocmai pentru a facilita accesul angajaţilor Petrom la servicii medicale de urgenţă de calitate. Prin 'Respect pentru viaţă' vrem să îi ajutăm pe medici să salveze cât mai multe vieţi şi milioane de români să aibă acces la servicii medicale de calitate'', a declarat Mariana Gheorghe, director general executiv Petrom.

''Programul 'Respect pentru Viitor' este un amplu program iniţiat de Petrom, la începutul anului 2007, prin care răspundem nevoilor societăţii şi mediului înconjurător. 'Respect pentru Viitor' este concretizarea principiilor noastre, care stau la baza dezvoltării durabile. Credem că nevoile prezentului pot fi satisfăcute cu respect pentru generaţiile viitoare şi pentru aceasta am ales sa tratăm aspectele legate de mediu şi cele sociale ca parte integrantă a conduitei noastre de business', a declarat Mona Nicolici, manager de comunicare la Petrom.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In cadrul acestui proiect, Info World a dezvoltat si implementat solutia tehnica de telemedicină care centralizeaza fluxurile de semne vitale primite de la pacientii monitorizati si le expune printr-o interfata grafica construita pe tehnologia Windows Presentation Foundation (WPF). Astfel, medicii au posibilitatea sa manipuleze informatii relevante in procesele medicale si in mod special in cazurile de urgenta. Aparatele de monitorizare sunt compatibile cu standardul HL7 (Health Level 7), iar aplicatia si in mod special serviciile de gestionare a datelor sunt construite in concordanta cu HL7 Resources Location and Update Service. Baza de date folosita de solutie este Microsoft SQL Server 2008, solutia raspunzand in totalitate cerintelor complexe specifice domeniului medical.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Platforma "Acces la viaţă" pentru servicii medicale de urgenţă, extinsă în 16 centre din ţară Reţeaua de Telemedicină de Urgenţă s-a extins în 16 centre din ţară, cu centrul de coordonare în Bucureşti la Spitalul de Urgenţă Floreasca.
Programul de dotare cu elicoptere pentru asistenţa medicală de urgenţă continuă până în 2014 Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat a declarat vineri, la Târgu Mureş, că în cadrul asistenţei medicale de urgenţă, până în 2014, vor fi continuate investiţiile pentru dotarea cu elicoptere a celor opt puncte regionale.
Raed Arafat: Asistenţa medicală de urgenţă este bine reglementată Bucureşti, 24 mai /Agerpres/ - Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat afirmă că, în prezent, legislaţia permite existenţa unui sistem privat în asistenţa medicală de urgenţă sub o formă bine reglementată.
Arafat: Centrul de formare SMURD de la Târgu Mureş e cel mai avansat din Europa Centrul Naţional de Formare în Asistenţă Medicală de Urgenţă de la Târgu Mureş, inaugurat luni, este cel mai avansat din Europa în privinţa dotării, a declarat dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Centrul Naţional de Formare în Asistenţă Medicală de Urgenţă de la Târgu Mureş ar putea deveni centru de instruire NATO Şeful Departamentului pentru situaţii de urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat sâmbătă că Centrul Naţional de Formare în asistenţă medicală de Urgenţă de la Târgu Mureş ar putea deveni centru de instruire pentru specialişti din cadrul Centrului NATO de...
STRÃIN, IUBESC ROMÂNIA/ Raed Arafat: România este ţara unde sunt acasă A conceput şi introdus în România un sistem inovator de intervenţii în situaţii de urgenţă, dat astăzi ca exemplu în alte ţări şi utilizat ca studiu de caz de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Toate acestea pornind la drum cu o maşină cumpărată la mâna a doua echipată cu girofaruri, pentru...