Cele mai citite
 


Merele, leacul cel mai la îndemână împotriva senilităţii
miercuri, 1 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cele mai simple mere din piaţă contribuie la încetinirea semnificativă a evoluţiei progresive a demenţei senile în cazul maladiei Alzheimer, susţin oamenii de ştiinţă americani, potrivit ultimului număr al revistei Journal of Neurochemistry.
Coaja dulce-acrişoară a acestor fructe conţine, conform acestora, substanţe speciale care stimulează transmiterea impulsurilor de la o celulă nervoasă la alta. Tocmai acest proces este dereglat în cazul bolii Alzheimer. Efectul terapeutic al fructelor este asigurat de polifenolul numit floritin, un compus care împiedică acţiunea aşa-numitelor alchene, produse cu toxicitate ridicată ce amplifică în mod sensibil manifestarea maladiei.

Alchenele ajung în organism pe calea aerului, din gazele de eşapament şi fumul de ţigară, însă şi unele produse alimentare conţin această substanţă nocivă. Recent, alchenele au fost descoperite şi în cartofii prăjiţi. Aceşti compuşi otrăvesc practic neuronii din creier, afectând substanţial conductivitatea între celule. Pe cale de consecinţă, apar probleme cu memoria şi orientarea în spaţiu - primele semne ale marasmului cognitiv al vârstei a treia.

Specialiştii de la Montefiore Medical Center din New York au constatat că anumiţi compuşi chimici pot inhiba efectul toxic al alchenelor. Astfel, în cadrul unui experiment de laborator pe culturi izolate de celule nervoase la şoareci, polifenolii extraşi din mere (substanţă ce se regăseşte şi în frunzele de măr) au îmbunătăţit semnificativ conductivitatea afectată de alchene.

Merele nu sunt singurele fructe cu acest efect terapeutic. Acelaşi efect îl au strugurii şi vinul roşu, susţine expertul în neurotoxicologie Richard M. LoPachin. El crede că tocmai fitocompuşii pot deschide o nouă eră în lupta împotriva bolilor care distrug creierul şi mintea persoanelor în vârstă.

Boala Alzheimer este cea mai comună formă de demenţă senilă. Anual, ostatici ai acestei boli sunt aproape 30 de milioane de oameni. Conform previziunilor OMS, până în 2050, numărul celor afectaţi de această maladie ar putea ajunge la 100 milioane de oameni. În prezent, boala este considerată incurabilă.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Omega 3 din peşte nu încetineşte boala Alzheimer, susţine un studiu Washington, 2 nov /Agerpres/ - Uleiurile din gama Omega 3, care se găsesc în peşte, nu încetinesc procesul de demenţă senilă asociat cu Alzheimerul, potrivit unui nou studiu care pune sub semnul întrebării efectele beneficiile raportate de cercetările anterioare, transmite marţi Efe.
Cazurile de demenţă s-ar putea tripla până în 2050, avertizează OMS Cazurile de demenţă, un sindrom cauzat de regulă de maladia Alzheimer, ar urma să se dubleze până în 2030 şi să se tripleze până în 2050, putând atinge nu mai puţin de 115,4 milioane de persoane în întreaga lume, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/ într-un raport publicat miercuri, preluat...
Sănătatea dinţilor şi riscul de demenţă senilă (studiu) Cei care-şi păstrează sănătoşi dinţii şi gingiile prin periajul regulat prezintă un risc mai mic să dezvolte demenţă la bătrâneţe, arată un studiu american, menţionat de Reuters.
Boala Alzheimer: Experimente promiţătoare pe peşti-zebră Paris, 29 apr /Aerpres/ - Profesorul francez Etienne-Emile Baulieu, care cercetează rolul unei proteine în creierul pacienţilor afectaţi de Alzheimer, a anunţat marţi că a reuşit să 'trateze' peşti-zebră prin modularea acestei proteine, făcând astfel să se întrevadă posibilitatea sintetizării unui medicament...
Boala Alzheimer, contagioasă? Boala Alzheimer apare atunci când în creier este prezent un grup de proteine cerebrale, care, la fel ca prionii - agenţii bolii Creutzfeldt-Jakob sau a aşa-numitei 'boli a vacii nebune' la bovine - ar putea fi contagioşi, relevă rezultatele unui studiu realizat de oameni de ştiinţă germani, citat de...
DOCUMENTAR: Alois Alzheimer, 100 de ani de la moarte Boala Alzheimer, afecţiune neurodegenerativă progresivă, care afectează celulele creierului şi pe cele ale coloanei vertebrale, cauzând un proces de deteriorare progresivă a funcţiilor cognitive (atenţia, percepţia, memoria, etc.), a fost pentru prima dată descrisă de către psihiatrul şi neuropatologul...