Cele mai citite
 


Studiu: Consumul de droguri uşoare, ridicat printre tinerii bucureşteni
miercuri, 1 decembrie 2010   ::   1 Comentarii :: :: Stiri
 
Un studiu efectuat de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti (DGAMB) pe un eşantion de 2.662 de tineri bucureşteni cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, relevă că aceştia au încercat cel puţin odată droguri uşoare - tutun, alcool sau canabis.
Rezultatele acestui studiu, efectuat în 2008, au fost relevate, marţi, la o dezbatere pe tema identificării de soluţii pentru diminuarea acestui consum, proiect iniţiat de DGAS, Protecţia Copilului, Centrul Islandez pentru Cercetare şi Analiză Socială şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti.
Potrivit cercetării, vârsta la care un sfert dintre cei chestionaţi au început să consume diverse substanţe care creează dependenţă este cea de 15 ani.
Studiul a evidenţiat faptul că peste jumătate dintre ei au fumat cel puţin o dată în viaţă, iar unul din cinci se plasează în segmentul persoanelor care fumează, în medie zece ţigări zilnic.
În ceea ce priveşte consumul de alcool, o treime din tinerii chestionaţi au declarat că, în ultima lună, au consumat alcool, cel mai adesea într-un club, disco sau bar, la o petrecere sau într-un centru sau club de tineret.
Totuşi, încurajator este faptul că, până la acest prag, 49,9% nu s-au îmbătat niciodată, 72,4% nu consumă ţigări zilnic şi 91,5% nu au folosit canabis, se arată în studiul menţionat.
'Avem comportamente deviante în rândul tinerilor de 14-18 ani. Acestea diferă de la tendinţe de suicid până la consumul recreaţional de droguri şi încercăm să găsim nişte soluţii. Pentru că este evident, spunem de foarte mult timp tinerilor că nu este bine să consume droguri, le arătăm la televizor care sunt efectele acestui consum, mergem în şcoli, avem conferinţe şi, cumva, tinerii continuă să consume droguri'', a declarat Cosmina Simean, directorul general al DGAS.
Potrivit oficialului DGAS, soluţia pe care au găsit-o alte state europene este să le ofere acestor tineri o alternativă de petrecere a timpului liber, astfel încât ei să nu fie tentaţi să consume aceste droguri.
Studiul a relevat faptul că adolescenţii din Bucureşti petrec foarte puţin cu părinţii lor, în medie mai puţin de 45 de minute pe zi, perioadă în care este greu de crezut că ştii ce face copilul tău, care sunt prietenii lui şi ce face el în timpul liber, a precizat Simean.
'Am încercat să le oferim anumite gratuităţi, cum ar fi un film sau un abonament la piscină, cu condiţia ca tânărul să vină însoţit de unul dintre părinţi. Dacă o să vă uitaţi în toate complexele comerciale bucureştene, nu veţi vedea copii sub 12 ani însoţiţi de părinţi, cu atât mai puţin adolescenţi. Îi forţăm astfel să stea împreună, oferindu-le un bilet gratis, pentru toţi membrii familiei, sperând ca în felul acesta să se reînnoade legătura dintre părinte şi copil', a subliniat directorul DGAS.
Valoarea proiectului 'Prevenirea consumului de droguri în rândul adolescenţilor prin creşterea factorilor de protecţie şi diminuarea influenţei factorilor de risc' este, în prima etapă, de aproximativ 20.000 de euro, bani care au fost aprobaţi de Consiliul General al Municipiului Bucureşti în luna mai 2010. 'Dacă rezultatele se vor dovedi satisfăcătoare, vom încerca, anul viitor, să dublăm sau chiar să triplăm această sumă', a menţionat Cosmina Simean.
Proiectul va demara pe data de 6 decembrie şi face parte dintr-un program paneuropean 'Tineri în Europa' care se desfăşoară sub patronajul preşedintelui Islandei, Olafur Ragnar Grimsson, alături de alte 25 de municipalităţi europene.
În România, proiectul a demarat 'timid', în urmă cu trei ani , când Bucureştiul a semnat declaraţia de luptă împotriva consumului de droguri.
La doi ani de la finalizarea cercetării la nivelul Capitalei se implementează patru proiecte destinate adolescenţilor şi tinerilor: Proiectul 'Centrul de prevenire a tentativelor de suicid la copii şi adolescenţi''', '1-2-3 Let s go! Promovarea unui stil de viaţă sănătos pentru copii din Bucureşti, ' Proiect Pilot de Reintegrare Socio-Profesională prin Artă a Categoriilor Defavorizate din Capitală', precum şi proiectul care va demara în luna decembrie.
Notare
Comentarii
de ralf
de ce ati inclus canabisul in aceeasi categorie cu tutunul si alcoolul? cu totii am baut cate o bere sau am incercat cate o tigara... mesajul pe care-l transmiteti e ca putem la fel de bine sa incercam si niste droguri, ca tot cam acelasi lucru e!

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alcool, tutun, canabis: Tinerii sunt mai vulnerabili în a dezvolta dependenţă Consumul de alcool, tutun şi canabis rămâne important în rândul adolescenţilor francezi şi induce o dependenţă cu atât mai mare cu cât aceştia încep mai devreme, notează, vineri, cotidianul francez Le Figaro.
Violenţa în şcoli şi consumul de droguri - probleme reale pentru autorităţile locale, Poliţie, Biserică, politicieni Violenţa în şcoli şi consumul de droguri, etnobotanice, alcool şi tutun de către elevi au constituit principala temă a simpozionului organizat joi de Inspectoratul Şcolar al Sectorului 3 şi de deputatul PSD Gabriela Podaşcă, împreună cu Primăria Sectorului 3 şi Asociaţia Europeană pentru Siguranţă şi...
Primul parteneriat din România în domeniul sănătății pentru tratamentul dependenței de alcool Sâmbătă, 1 martie 2014, reprezentanți ai mediului academic și ai instituțiilor de sănătate, lideri de opinie, precum și reprezentanți ai sectorului privat și ai sectorului neguvernamental, s-au reunit pentru semnarea oficială a ”Cartei Albe pentru Dependența de Alcool din România – probleme, provocări...
Harghita: Aproximativ 1.100 de elevi au încercat droguri ilicite, cu 4 la sută mai mult ca în 2007 (studiu) Aproximativ 1.100 de elevi harghiteni au încercat droguri ilicite, cu 4 la sută mai mult decât în urmă cu cinci ani, arată rezultatele unui studiu făcute publice miercuri de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ).
ANA: România va avea un sistem integrat de instituţii şi servicii publice care va asigura reducerea consumului de droguri Agenţia Naţională Antidrog (ANA) a organizat, joi, o conferinţă de presă prilejuită de finalizarea proiectului ''Democraţie, Oraşe şi Droguri II'', implementat, în perioada mai 2008 - aprilie 2011, de Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Agenţia Naţională Antidrog, în parteneriat cu Forumul...
Comunicat de presă - IGPR ÎNCEPE SÃPTÃMÂNA PREVENIRII CRIMINALITÃŢII