Cele mai citite
 


Ziua Mondială Anti SIDA va fi marcată miercuri prin diferite acţiuni
marţi, 30 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 30 nov /Agerpres/ - Ziua Internaţională de Luptă împotriva SIDA va fi marcată miercuri prin diferite acţiuni şi evenimente, ocazie cu care se va face un apel pentru continuarea efortului de combatere a virusului HIV prin finanţarea programelor de prevenire şi tratament.
Potrivit unui comunicat al UNOPA transmis marţi AGERPRES, a devenit o tradiţie marcarea pe 1 decembrie a Zilei Internaţionale de Luptă împotriva SIDA prin diferite activităţi care să ajute oamenii să conştientizeze că virusul HIV există, că multe persoane sunt afectate de acest virus şi că trebuie să se depună eforturi pentru a preveni răspândirea virusului.
UNOPA continuă şi în acest an tradiţia organizării unei campanii naţionale, prin implicarea asociaţiilor de persoane seropozitive din 20 de judeţe ale ţării.
Campania se desfăşoară sub titlul deja consacrat ''Deschide-ţi Inima!'' şi are anul acesta ca slogan ''UNOPA - 10 ani de luptă pentru drepturile persoanelor seropozitive din România'', ocazionat de împlinirea a 10 ani de activitate a federaţiei.
Activităţile desfăşurate de asociaţiile membre ale federaţiei cuprind mese rotunde cu autorităţile, presa şi societatea civilă de la nivel local, evenimente de comemorare a victimelor HIV/SIDA, acţiuni de informare şi educare a populaţiei cu privire la HIV/SIDA, căile de transmitere şi metodele de protecţie.
Judeţele în care se desfăşoară campania sunt Botoşani, Suceava, Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bacău, Galaţi, Brăila, Constanţa, Prahova, Giurgiu, Caraş Severin, Timişoara, Arad, Hunedoara, Sibiu, Mureş, Cluj, Braşov.
În Bucureşti, UNOPA organizează cu această ocazie o expoziţie de artă şi creaţie cu lucrări realizate de artişti seropozitivi, la Sala de Expoziţii a Facultăţii de Arhitectură. Evenimentul va avea vernisajul pe 6 decembrie, iar expoziţia va rămâne deschisă până pe data de 12 decembrie.
''Din păcate evenimentele pe care le organizăm în acest an sunt umbrite de o criză gravă înregistrată în mai multe judeţe, unde pacienţii seropozitivi nu au acces la medicamente şi sunt nevoiţi să întrerupă tratamentul. Iaşi, Suceava, Brăila sunt numai câteva exemple de judeţe unde sunt pacienţi care se gândesc la moarte. Lipsa tratamentului asta înseamnă: condamnare la moarte, pierderea şansei multor ani din viaţă, viaţă care ar putea să fie una aproape normală dacă statul român nu şi-ar condamna bolnavii la moarte. Vorbim aici de tineri, care se luptă de 20 de ani cu boala, infectaţi încă din primele clipe ale vieţii în perioada 1988 - 1990, condamnaţi definitiv în 2010. Nu putem accepta niciun fel de motive pentru crimele pe care statul le comite acum prin ire sponsabilitatea faţă de aceşti bolnavi şi îl vom face să plătească, deja sunt mai multe procese pe rol împotriva instituţiilor vinovate'', a declarat director executiv UNOPA, Iulian Petre.
De la începutul anului şi până la 1 decembrie, numărul cazurilor noi înregistrate cu HIV/SIDA a fost de 275, dintre care 210 cu transmitere heterosexuală, ceea ce reprezintă 76% , calea de transmitere homo şi bisexuală reprezintă 8,8%, de la mamă la făt 6% şi prin utilizarea de droguri intravenoase 2,2%, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, dr. Mariana Mărdărăscu, coordonator Compartiment Monitorizare HIV/SIDA.
Aceasta a spus că în prezent principala cale de transmitere a HIV/SIDA în România o reprezintă transmiterea heterosexuală. Medicul a atras atenţia asupra consumatorilor de droguri intravenoase al căror număr ar putea creşte.
'România este considerată una dintre cele mai stabile ţări în ceea ce priveşte rata de transmitere, înregistrând un număr mic de cazuri, chiar în scădere, cu o incidenţă şi o prevalenţă relativ scăzută comparativ cu ţările din jur', a arătat dr. Mărdărăscu.
Grupa de vârstă cea mai afectată este cea între 20 şi 29 de ani, relativ egal pe sexe.
''Tendinţa pe plan mondial este de a se ajunge la zero în ceea ce priveşte transmiterea de la mamă la copil'', a spus dr. Mărdărăscu.
Ea a adăugat că în România peste 80% dintre pacienţi, care sunt eligibili, au început terapia antiretrovirală. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Campanie de prevenire a bolilor cardiovasculare Fundaţia Română a Inimii, Societatea Română de Cardiologie şi Forumul Naţional de Prevenţie, în parteneriat cu Rotary 2241, derulează, în perioada 27 septembrie - 3 octombrie, pentru al treilea an consecutiv, în 30 de oraşe, campania "Promenada Inimilor", cu scopul promovării activităţii fizice ca parte...
Ziua Mondială împotriva SIDA s-a desfăşurat în 2011 sub sloganul 'Zero noi infecţii HIV' Ziua Mondială împotriva SIDA, care se marchează pe data de 1 decembrie, s-a desfăşurat, în 2011, sub sloganul "Zero noi infecţii HIV", un scop care necesită implicarea tuturor actorilor ce au o responsabilitate socială în raport cu fiecare naţiune, de la instituţii publice de sănătate, asistenţă socială...
Ministerul Sănătăţii va organiza concursul de rezidenţiat în 23 noiembrie Ministerul Sănătăţii va organiza pe 23 noiembrie concurs de intrare în rezidenţiat pe post şi rezidenţiat pe loc în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie, informează Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti.
ANOFM: Peste 7.600 locuri de muncă vacante la nivel naţional, în perioada 17 - 23 februarie Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) are în evidenţă 7.619 locuri de muncă vacante pentru perioada 17 - 23 februarie, cu 239 mai multe decât în precedentele şapte zile, se arată într-un comunicat al ANOFM, transmis vineri AGERPRES.
ANOFM: Peste 12.000 de locuri de muncă vacante în perioada 10 - 16 mai Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) are în evidenţe, pentru perioada 10 - 16 mai 2012, un număr de 12.490 de locuri de muncă vacante, cu peste 1.900 mai multe comparativ cu săptămâna trecută, potrivit unui comunicat al ANOFM remis, joi, AGERPRES.
ANOFM: Peste 7.300 locuri de muncă vacante la nivel naţional, în perioada 10 - 16 februarie Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) are în evidenţă 7.380 locuri de muncă vacante pentru perioada 10 - 16 februarie, cu 1.211 mai multe decât în precedentele şapte zile, se arată într-un comunicat al ANOFM, transmis vineri AGERPRES.