Cele mai citite
 


A început campania de vaccinare împotriva HPV
luni, 24 noiembrie 2008   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Sursa: Agerpres

Campania de vaccinare împotriva Human Papilloma Virus (HPV), raspunzator de cancerul de col uterin, a început, luni, în scoli pentru 110.000 de fetite de clasa a IV-a.

Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, anuntase declansarea acestei campanii nationale, în cadrul careia vaccinarea este gratuita. 

Acţiunea va cuprinde trei etape, care se vor desfăşura în decurs de 6 luni, timp în care vor fi administrate cele trei doze. Prima etapă se va desfăşura din 24 noiembrie şi până la începutul lunii decembrie 2008; a doua, în ianuarie 2009, în funcţie de data la care a fost administrată prima doză; a treia, în luna mai 2009.

Specialiştii afirmă că HPV este responsabil de 99% din cazurile de cancer de col uterin, programul de vaccinare fiind impus de realitatea românească.

Eugen Nicolăescu a afirmat că, în ultimii 20 de ani, ţara noastră a avut cea mai ridicată rată de mortalitate din Europa, din cauza cancerului de col uterin, de 6,3 ori mai mare decât media ţărilor din Uniunea Europeana. Mai grav, această rată de mortalitate a fost în continuă creştere în ultimii 18 ani.

Potrivit statisticilor, şase femei mor, în fiecare zi, în România, din cauza cancerului de col uterin şi, în fiecare an, peste 3.000 sunt nou-diagnosticate. Cancerul de col uterin reprezintă, în România, prima cauză de mortalitate prin cancer la femeile cu vârsta cuprinsa între 15 şi 44 de ani.

Eugen Nicolăescu a adăugat că 17 ţări din Uniunea Europeană (printre care Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia, Spania) au introdus deja gratuit vaccinul împotriva cancerului de col uterin în calendarele naţionale de vaccinare.

Referitor la reacţiile adverse, Eugen Nicolăescu a evidenţiat că, în urma administrării a peste 30 de milioane de doze de vaccin în întreaga lume, la femeile şi fetele de peste 9 ani, s-a demonstrat că vaccinul împotriva cancerului de col uterin are un profil de siguranţă foarte bun.

Ca şi în cazul celorlalte vaccinuri, reacţiile adverse (înroşire, durere, inflamaţie, vânătăi, prurit la locul înţepăturii, febră etc.) sunt minore comparativ cu beneficiile, a accentuat ministrul Sănătăţii.

Vaccinarea împotriva HPV se va desfăşura în paralel cu programul de depistare precoce a cancerului de col uterin. Ministrul a adăugat că data începerii vaccinării a fost aleasă astfel încât să nu se suprapună peste perioadele de vacanţă, pentru că vaccinul nu poate fi făcut cu întârziere.

Vaccinarea se va face în cadrul unităţilor de învăţâmânt, de personal medical responsabil de asigurarea asistenţei medicale preventive.

Ministrul Sănătăţii a atras atenţia ca vaccinarea să se facă numai cu acordul părinţilor, cei care o refuză trebuind să dea o declaraţie scrisă. Înainte de începerea vaccinării, şcolile au organizat şedinţe cu părinţii în care le-a fost explicat ce înseamnă această vaccinare.

Pentru comunităţile care refuză vaccinarea, ministrul Sănătăţii a recomandat implicarea mediatorilor sanitari.

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş", a explicat importanţa acestei vaccinări pentru prevenţia cancerului de col uterin. El a arătat că, dacă la 15 ani o fetiţă contractează HPV, la 35 de ani poate dezvolta cancer de col uterin. Totodată, specialistul a subliniat că vaccinarea se face la 11 ani, pentru ca fetele să fie protejate când vor începe viaţa sexuală.

El a subliniat că vaccinul este aprobat de cele două foruri internaţionale - Agenţia Europeană a Medicamentului şi FDA (agenţia americană). AGERPRES/ (Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ion Bazac: Programul de vaccinare anti-HPV va fi oprit Ministrul Sănătăţii, dr. Ion Bazac, a anunţat, duminică, într-o conferinţă de presă, că vaccinarea anti-HPV va fi oprită şi va fi lansat un program de screening la nivel naţional de depistare precoce a cancerului de col uterin. (Sursa: Agerpres)
Coaliția de Prevenire a Cancerului de Col Uterin încurajează părinții să solicite vaccinarea anti-HPV la medicul de familie Coaliția de Prevenire a Cancerului de Col Uterin din România, formată la inițiativa Fundației Renașterea, face un apel, în cadrul Săptămânii Europene de Prevenție a Cancerului de Col Uterin, pentru o mai mare implicare a autorităților din sănătate și a medicilor în realizarea celor două mari...
Cancerul de col uterin, pe locul 2 ca frecvenţă la femei În România, şase femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin, dar 54% dintre femeile din ţara noastră consideră că nu se pot îmbolnăvi, deşi sunt conştiente de această boală, relevă un studiu realizat de G.f.k, prezentat marţi seară, la dezbaterea organizată de Fundaţia "Renaşterea", cu prilejul...
Diagnosticarea infecţiilor cu HPV şi prevenţia cancerului de col uterin În fiecare an, în întreaga lume, au fost înregistrate mai mult de 400.000 de cazuri noi de cancer de col uterin şi s-au raportat mai mult de 200.000 de cazuri de deces datorate cancerului de col uterin, făcând din acest tip de cancer a doua cauză de deces după cancerul de sân.
Vaccinarea împotriva infecţiei cu Human Papilloma Virus (HPV) este susţină şi de ginecologi. Sursa: Agerpres Seful Clinicii de ginecologie obstetrica a Spitalului "Sfântul Pantelimon" din Bucureesti, prof. dr. Virgil Ancar, a declarat pentru AGERPRES, ca recomanda vaccinarea, subliniind importanta prevenirii cancerului de col uterin. El a mentionat ca între cele câteva decese care au avut loc...
Campania națională de vaccinare anti-HPV va începe în luna martie a acestui an, potrivit Ministerului Sănătății Coaliția de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, formată la inițiativa Fundației Renașterea, susține demersul Ministrului Sănătății, Eugen Nicolăescu, în ceea ce privește programele de prevenție pentru cancerul de col uterin, printre acestea fiind și inițiativa de a relua campania de vaccinare...