Cele mai citite
 


Măsura privind reducerea concediului maternal, discutată la Palatul Victoria de liderii Coaliţiei
vineri, 3 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Liderii Coaliţiei de guvernământ discută joi dimineaţă, la Palatul Victoria, înaintea şedinţei de Guvern, despre măsura prin care mamele ar putea să se întoarcă la serviciu după un an de concediu maternal.
Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a declarat marţi că UDMR nu este de acord cu măsura de reducere a concediului maternal.
'Sunt destul de ferm aici. Nu suntem de acord cu reducerea concediului maternal şi am spus-o şi la discuţia din coaliţie de ieri (luni - n.r.). Suntem de acord să analizăm, pentru că avem nevoie de bani. Am înţeles că este o problemă în ceea ce priveşte bugetul asigurărilor. (...) Maximul (de indemnizaţie - n.r.) e 3.400 de lei, să reducem puţin aici, să fie mai mulţi bani, dar nu suntem de acord cu reducerea de la doi ani la un an. Trebuie să dăm posibilitatea acelor mame care doresc să se întoarcă la locul muncă să aibă această posibilitate după o anumită perioadă, jumătate de an, sau analizăm la cât timp după naştere şi, da, să primească un anumit cuantum, circa 500 de lei, dacă se întorc la lucru', a spus Borbely.
El a precizat că UDMR va exprima această poziţie în şedinţa de joi a Coaliţiei, unde va fi prezent şi ministrul Muncii, Ioan Botiş, care va prezenta toate elementele de buget pentru a se putea lua apoi o decizie.
'Până acum, am rezolvat întotdeauna în termeni eleganţi, deci sper să o rezolvăm şi acum', a afirmat, în context, liderul UDMR.
Ministerul Muncii a propus reducerea perioadei de concediu de creştere a copilului la 12 luni şi acordarea unui stimulent lunar de 500 de lei, începând cu luna a şaptea până la împlinirea perioadei de 24 de luni, dacă mamele se întorc mai devreme la serviciu.
Acesta a subliniat că MMFPS a considerat că în al doilea an de concediu pentru creşterea copilului, începând cu luna a 13-a, o persoană poate beneficia de concediu fără plată şi primeşte alocaţia de creştere pentru copil de 200 de lei, dar se acordă în acelaşi timp şi indemnizaţia de 500 de lei pentru oricare dintre cele 12 pentru care se întorc la locul de muncă.
Potrivit ministrului Muncii, la ora actuală sunt 12 ţări în Europa care nu acordă deloc această indemnizaţie de creştere a copilului, respectiv Spania, Danemarca, Cipru, Lituania, Grecia, Finlanda, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Irlanda, Portugalia şi Suedia.
Ministrul Muncii a menţionat, totodată, că acordarea concediului de maternitate este separată de această indemnizaţie, acesta fiind plătit timp de 126 de zile şi reprezintă 85 la sută din media veniturilor pe ultimele şase luni.
La rândul său, premierul Emil Boc a declarat miercuri că va decide durata concediului maternal şi valoarea indemnizaţiei pentru mame abia după finalizarea dezbaterii publice şi după discuţiile din Coaliţie.
''Vom lua o decizie după ce se va finaliza dezbaterea publică şi după discuţia din Coaliţie, pe care evident o vom prezenta. Până atunci, evident, ascultăm toate opiniile care se impun pe acest subiect şi, după ce această perioadă va fi epuizată, vă vom anunţa decizia Guvernului. Repet, eu sunt ultimul care ia decizia, până atunci aştept concluziile celor abilitaţi'', a spus Emil Boc.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Tjobs.ro: Se poate pleca imediat la muncă în Marea Britanie, Germania, Italia, Danemarca sau Spania Marea Britanie, Germania, Italia, Danemarca şi Spania au cele mai multe oferte de angajare cu contract, dintre ţările în care se poate pleca la muncă imediat, potrivit unui comunicat al portalului Tjobs.ro.
Petru Movilă (PDL): Nu voi fi de acord niciodată cu reducerea concediului pentru mame Iaşi, 30 nov /Agerpres/ - Deputatul PDL Petru Movilă, membru în Comisia de Sănătate şi Familie a Camerei Deputaţilor, se declară împotriva propunerii ministrului Muncii, Ioan Botiş, de reducere a concediului de creştere a copilului de la doi ani la 12 luni.
(Corespondenţă)Directiva privind tutunul: Miniştrii sănătăţii din 16 state UE cer PE să voteze pentru începerea negocierilor cu Consiliul Bruxelles, 4 oct - Corespondentul AGERPRES, Florin Ştefan, transmite: Miniştrii sănătăţii din 16 state membre ale UE fac apel la eurodeputaţi, printr-o scrisoare comună consultată de AGERPERS, să dea undă verde, printr-un vot în cadrul sesiunii plenare de săptămâna viitoare, începerii negocierilor cu...
Mama unor tripleţi din Aiud cere premierului Boc o ordonanţă de guvern Mama unor tripleţi din Aiud, Ionela Danciu, îi solicită premierului Emil Boc să adopte în regim de urgenţă o ordonanţă de guvern prin care banii pentru creşterea copiilor să fie alocaţi individual, pentru fiecare nou-născut în parte. (Sursa: Agerpres)
Prea mulţi tineri europeni sunt supraponderali sau obezi (raport) Speranţa de viaţă la naştere a crescut cu şase ani în Uniunea Europeană (UE) din 1980, dar, în pofida campaniilor de informare, prea mulţi adolescenţi sunt obezi şi fumează, cu riscul de a face accidente vasculare şi cancere, două din principalele cauze ale mortalităţii, se arată într-un raport publicat...
Bistriţa-Năsăud: Numărul concediilor de maternitate de doi ani e de 50 de ori mai mare decât al celor de un an Bistriţencele care au ales să devină mame preferă să stea acasă doi ani cu copilul, numărul acestora fiind, în prezent, de 50 de ori mai mare decât al celor care aleg concediul de maternitate de un an, potrivit datelor comunicate AGERPRES de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS)...