Cele mai citite
 


Efectele poluării asupra inimii se reflectă în vasele oculare
vineri, 3 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Afectiunile inimii, Oftalmologie
 

Fotografii digitale ale microarterelor de pe fundul ochiului permit observarea directă a felului în care vasele sanguine similare, care irigă inima, se contractă din cauza poluării aerului, arată un studiu, citat de site-ul lesquotidiennes.com.

Analizele au arătat că persoane sănătoase, expuse la niveluri ridicate de poluare, suferă o subţiere a microarterelor retinei, semn al unui risc crescut de boli cardiovasculare, explică autorii studiului apărut în PloS Medicine, publicaţie online a Public Library of Science din Statele Unite.

Lucrări precedente arătaseră o legătură între poluarea aerului şi bolile cardiace. Însă ultimul studiu, desfăşurat pe 4 607 participanţi, cu vârste cuprinse între 45 şi 84 de ani timp de doi ani, este primul, se pare, care analizează efectele poluării asupra vaselor foarte mici, numite microvase, la oameni, afirmă Sara Adar de la Universitatea Michigan, unul dintre autori.

Timp de doi ani, cercetătorii au măsurat nivelurile de particule fine în suspensie din aer la persoanele care au participat la studiu, înainte de efectuarea unei examen de fund de ochi, pentru evaluarea expunerii pe termen scurt la poluare. Niciunul din participanţi nu avea antecedente de boli cardiace. Studiul arată că cei care au fost expuşi un timp scurt la aer puţin poluat aveau microvase sanguine asemănătoare cu cele ale unei persoane cu trei ani mai în vârstă. Însă persoanele expuse la aer foarte poluat o perioadă mai lungă aveau microvasele ca la cineva mai în vârstă cu şapte ani, lucru care se traduce 'printr-o creştere cu 3% a bolilor cardiace la aceste persoane faţă de cele care respiră un aer mai puţin poluat', consideră autorii. 'Studiul identifică o relaţie între diametrul microarterelor şi poluare a aerului, care conduce la o potenţială legătură între observaţiile epidemiologice ce arată un număr mai mare de crize cardiace la persoanele expuse la niveluri ridicate de poluare şi un mecanism biologic verificabil' - subţierea microarterelor, subliniază dr Joel Kaufman, profesor de medicină la Universitatea Washington din Seattle, principalul autor al studiului.

Microvasele sanguine au diametrul comparabil cu un fir de păr şi, dacă ele se îngustează chiar şi cu o sutime, pot apărea consecinţe importante pentru starea inimii, precizează Sara Adar.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Poluarea aerului duce la naşterea unor bebeluşi cu greutate mai mică (studiu) Femeile însărcinate expuse la aer poluat în ultimele săptămâni de sarcină par a naşte copii cu greutate mai mică, se arată într-un studiu publicat marţi în revista americană Environmental Health Perspectives şi preluat de AFP.
Oamenii scunzi par a avea o inimă mai slabă Oamenii scunzi ar prezenta un risc de o dată şi jumătate mai mare să se îmbolnăvească de boli cardiace şi să moară prematur decât cei înalţi, arată un studiu publicat miercuri, care a vizat trei milioane de persoane, relatează AFP.
Risc crescut de autism pentru copiii născuţi din mame expuse poluării (studiu american) Femeile expuse în timpul sarcinii unor înalte niveluri de poluare a aerului în SUA ar putea avea un risc dublu de a da naştere unui copil autist în raport cu femeile care trăiesc în locuri mai bine protejate, potrivit unui studiu dat publicităţii marţi, preluat de AFP.
Semnele precoce ale îmbătrânirii anunţă un risc crescut de boli cardiace Persoanele la care sunt foarte vizibile semnele de îmbătrânire - căderea părului, riduri şi pungi de grăsime la nivelul pleoapelor - prezintă un risc crescut să dezvolte boli cardiace. 'Semnele vizibile de îmbătrânire reflectă vârsta biologică, nu pe cea cronologică', a spus dr Anne Tybjaerg-Hansen,...
Riscul dezvoltării de boli cardiovasculare după 55 de ani diferă în funcţie de sex (studiu) Riscul de a dezvolta anumite boli cardiace diferă în funcţie de sex - este concluzia unui studiu realizat de cercetători olandezi de la Universitatea din Rotterdam, care subliniază cât este de important să se ţină cont de aceste diferenţe în prevenirea, observarea şi tratarea maladiilor cardiovasculare...
Infarctele şi accidentele vasculare cerebrale sunt mai frecvente în ianuarie Decesele care survin în întreaga lume din cauze cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic şi accidentul vascular cerebral, înregistrează un vârf în luna ianuarie. Motivul pentru care se întâmplă astfel nu a fost clar un timp pentru oamenii de ştiinţă, însă noi dovezi încep să dezlege misterul, scrie...