Cele mai citite
 


PSD susţine introducerea coplăţii, însă invocă necesitatea unor soluţii compensatorii şi alternative
vineri, 3 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Partidul Social Democrat susţine introducerea coplăţii în sistemul public de sănătate ca principiu de îmbunătăţire a relaţiilor dintre medic şi pacient, însă invocă necesitatea elaborării de către Guvern a unui set de soluţii compensatorii, a declarat joi fostul consilier în Ministerul Sănătăţii Alexandru Rafila, membru al Departamentului de Sănătate al PSD.
Potrivit social-democratului, coplata reprezintă un concept care a fost introdus încă de anul trecut de ministrul PSD al Sănătăţii, Ion Bazac, dar care nu este însoţit de alte măsuri care să poată să facă suportabilă această plată suplimentară, încât ea să nu constituie o încărcare suplimentară a bugetelor familiilor.
'Această plată suplimentară de maximum 600 de lei pe an este suportată de aceiaşi contribuabili, circa cinci milioane, care finanţează sistemul de sănătate şi povara acestei plăţi nu poate să soluţioneze problemele de sănătate din România, pe de o parte, iar pe de altă parte, în actuala situaţie economică, cred că reprezintă un element de destabilizare şi mai mare a bugetului familiilor în anul 2011. Semnalăm astfel că aplicarea actualului proiect va genera o presiune suplimentară pe unităţile de primiri urgenţe, întrucât aici nu este prevăzută coplata', a spus Alexandru Rafila.
Totodată, aceasta semnalează faptul că proiectul de lege al Guvernului privind coplata în sistemul public de sănătate nu defineşte clar modul de utilizare a sumelor rezultate din coplată.
În acest sens, social-democraţii propun câteva soluţii pentru ca acest concept de coplată să poată să devină funcţional şi utilizabil - posibilitatea unei deductibilităţi fiscale a acestei plăţi suplimentare, reglementarea prin lege a contribuţiilor adunate de la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, încât toate sumele să rămână pentru finanţarea sistemului public de sănătate, dar şi o strategie pe termen mediu privind dezvoltarea serviciilor de medicină de familie şi de ambulatorii de specialitate apropiate domiciliului pacientului.
În ceea ce priveşte reducerea concediului de creştere a copilului, Alexandru Rafila a spus că această măsură ar putea constitui un subiect de discuţie dacă în spatele acesteia ar exista o infrastructură capabilă să absoarbă efectele acestor măsuri.
'Din punctul de vedere al PSD şi al trendului european din acest moment, nu cred că reducerea duratei şi a cuantumului acestei indemnizaţii este o măsură potrivită, mai ales că procentul din PIB care ar fi economisit în acest fel nu este unul semnificativ', a apreciat social-democratul.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Bănicioiu: PSD nu susţine introducerea coplăţii în sistemul sanitar Partidul Social Democrat nu va susţine introducerea unui nou impozit - coplata în sistemul sanitar - măsură care 'demonstrează falimentul cotei unice', a declarat, joi, deputatul social-democrat Nicolae Bănicioiu, liderul tinerilor social-democraţi.
PSD: Deciziile de desfiinţare şi comasare a spitalelor - o măsură care aruncă definitiv în haos sistemul sanitar Partidul Social Democrat dezaprobă deciziile 'arbitare şi incorecte' ale Ministerului Sănătăţii privind reorganizarea spitalelor, se arată într-un comunicat transmis joi AGERPRES de Departamentul de Sănătate al PSD.
PSD propune un proiect de sprijinire a medicinei de familie ca răspuns la "supeficialitatea" cu care CNAS tratează acest domeniu Refuzul medicilor de familie de a semna contractul-cadru se datorează "dezinteresului şi superficialităţii cu care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate tratează domeniul asistenţei medicale primare", a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, doctorul Alexandru Rafila, vicepreşedintele Dep...
PSD îşi exprimă îngrijorarea faţă de situaţia dramatică în care se află bolnavii de cancer din România Partidul Social Democrat îşi exprimă îngrijorarea faţă de situaţia dramatică în care se află bolnavii de cancer din România şi totodată condamnă indiferenţa, iresponsabilitatea şi aroganţa cu care noul guvern tratează această problemă, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, dr. Graţiela Drăghici...
Deputaţii au respins moţiunea simplă a opoziţiei privind sănătatea (sinteză) Camera Deputaţilor a respins, luni, moţiunea simplă pe domeniul Sănătăţii intitulată "Sistemul sanitar din România: Alarmă de cod roşu", cu 137 de voturi împotrivă, 134 de voturi pentru şi trei abţineri.