Cele mai citite
 


Program de screening pentru cancerul de col uterin
joi, 4 iunie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Sanatate si frumusete, Obstetrica - Ginecologie
 

Ministerul Sănătăţii a aprobat normele pentru aplicarea Programului de screening pentru cancerul de col uterin. Acestea se află, începând de marţi, pe site-ul MS, pentru dezbatere publică timp de zece zile.

Organizarea şi desfăşurarea programului naţional de screening pentru cancerul de col uterin (PNS-CC) se realizează în scopul prevenirii şi combaterii acestei afecţiuni maligne şi are ca obiectiv principal reducerea incidenţei şi mortalităţii formelor invazive de boală, prin depistarea bolii în stadii cât mai precoce, vindecabile, urmărirea şi/sau direcţionarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente în vederea asigurării tratamentului adecvat, în conformitate cu ghidurile europene de asigurare a calităţii în screeningul pentru cancerul de col uterin.

Desfăşurarea activităţilor de screening pentru cancerul de col uterin se realizează în cadrul Programului naţional de depistare precoce activă a afecţiunilor oncologice, ca sub-program multianual finanţat de către Ministerul Sănătăţii şi implementat în colaborare cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi cu furnizorii de servicii medicale, publici sau privaţi, acreditaţi să participe în programul de screening.

PNS-CC constă în prevenţia secundară a cancerului de col uterin prin testarea periodică, la un interval de 3 ani, prin metoda frotiului cito-vaginal Babeş-Papanicolau a populaţiei feminine cu vârste cuprinse între 25 – 64 ani.

Testarea în cadrul programului de depistare precoce a cancerului de col uterin se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani numai dacă acestea au ultimile 3 examene citologice Babeş-Papanicolau normale. Nu sunt eligibile femeile care au absenţă congenitală a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecţiuni benigne şi femeile cărora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin.

Cancerul de col uterin reprezintă a doua cauză de deces a femeilor cu vârste între 15-45 ani la nivelul Uniunii Europene, după cancerul mamar.

În fiecare an, la nivel european se înregistrează aproximativ 33.500 de cazuri noi de cancer de col uterin şi un număr de 15.000 de decese.

Anual, în România sunt diagnosticate cu cancer de col uterin peste 3.400 de femei. Conform statisticilor OMS - European HFA Database, comunicate în iulie 2008, România se situează pe primul loc în Europa atât în ceea ce priveşte incidenţa cancerului de col uterin - 29,9 cazuri la 100 000 femei - cât şi la rata mortalităţii datorată acestui tip de cancer - 12,06 / 100.000 femei - aceasta fiind de 2 până la 2,7 ori mai mare decât în majoritatea ţărilor din Europa Centrală şi de Est, şi de 6 ori mai mare decât media din statele membre ale Uniunii Europene.

Totodată, cancerul de col uterin reprezintă a doua cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul de sân, şi prima cauză de mortalitate prin cancer la femeile din grupa de vârstă 25 - 44 de ani, constituind o problemă de sănătate publică cu importante costuri sociale.

Nu în cele din urmă, este important de subliniat faptul că neoplasmul de col uterin este prototipul bolii oncologice prevenibile, atâta timp cât aproape toate cazurile pot fi depistate în stadiul preinvaziv, dacă screening-ul populaţiei feminine este efectuat corect şi complet. Se ştie că implementarea unor programe de screening populaţional, cu respectarea unor criterii solide de implementare, bazate pe dovezi, inclusiv un control al calităţii adecvat, a condus la scăderea mortalităţii prin această afecţiune cu până la 80% în unele ţări europene, ca de exemplu în Finlanda. AGERPRES/ (Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cancerul de col uterin, pe locul 2 ca frecvenţă la femei În România, şase femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin, dar 54% dintre femeile din ţara noastră consideră că nu se pot îmbolnăvi, deşi sunt conştiente de această boală, relevă un studiu realizat de G.f.k, prezentat marţi seară, la dezbaterea organizată de Fundaţia "Renaşterea", cu prilejul...
Teleorman: DSP a demarat un program de screening pentru cancerul de col uterin în două spitale mari Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Teleorman a organizat două reţele de screening pentru cancerul de col uterin, în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alexandria şi Spitalului Municipal Roşiorii de Vede.
Cancerul de col uterin, o realitate a zilelor noastre Ştiaţi că? Pe plan mondial la fiecare două minute o femeie decedează din cauza cancerului de col uterin Anual în toată lumea sunt diagnosticate aproximativ 500.000 cazuri noi în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 45 de ani şi aproximativ 270.000 de femei decedează datorită...
Brăila: Test gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin Un program de screening pentru depistarea a cancerului de col uterin a fost demarat în judeţul Brăila la iniţiativa dr. Lucian Căprariu, angajat al Spitalului de Obstetrică-Ginecologie, testarea urmând să se desfăşoare gratuit din doi în doi ani.
Coaliţia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în România susţine vaccinarea împotriva HPV România se situează pe primul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin.
Fostul ministru al Sănătăţii Cseke Attila, mulţumit de demararea Programului de screening pentru cancerul de col uterin Senatorul UDMR Cseke Attila, fost ministru al Sănătăţii, şi-a manifestat, joi, mulţumirea că judeţul Bihor face parte din cele şase judeţe în care, de săptămâna aceasta, a început screening-ul pentru depistarea cancerului de col uterin, ţinând să transmită mulţumiri fostului ministru Ladislau Ritli pentru...