Cele mai citite
 


Campanie de strângere de fonduri pentru Clinica de Oncopediatrie 'Louis Ţurcanu' de la Timişoara, demarată de Asociaţia 'Salvează Vieţi'
joi, 2 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 2 dec /Agerpres/ - O campanie de strângere de fonduri pentru Clinica de Oncopediatrie 'Louis Ţurcanu' de la Timişoara a fost lansată joi de Asociaţia Salvează Vieţi, prin aceasta propunându-se înfiinţarea primului centru de excelenţă în diagnoza şi tratamentul cancerului limfatic din România.
Campania se va desfăşura în două etape: în prima etapă, care a început joi, companiile sunt încurajate să redirecţioneze 20% din impozitul pe profit către Asociaţia Salvează Vieţi. A doua etapă va începe în luna ianuarie, orice persoană fizică putând dona asociaţiei 2 euro prin SMS.
Obiectivul iniţial îl constituie un centru performat de diagnoză şi a cel puţin două camere sterile necesare tratamentului chimioterapeutic sau transplantului de celule stem, cu o valoare totală estimată la un milion de euro.
Conform estimărilor Asociaţiei, în România trăiesc în prezent 5.000 de copii bolnavi de leucemie sau alte forme de cancer limfatic, iar 500 de cazuri noi se înregistrează anual.
Rata de succes în tratarea cancerelor de sânge la copii şi adolescenţi în România este redusă, puţin peste 50% faţă de peste 80% în Uniunea Europeană. Cauza o constituie precaritatea sau lipsa mijloacelor de diagnosticare în profunzime a tipurilor de cancer, investigaţii esenţiale pentru stabilirea tratamentului potrivit.
'Este posibil să diagnosticăm şi să tratăm şi în România copii şi tineri care până acum trebuiau trimişi în străinătate cu costuri imense pentru familiile lor. Facem toate aceste eforturi pentru ca fiecare caz de leucemie să nu se mai transforme într-o tragedie, ci să devină o boală tratabilă într-un spital de stat, disponibil pentru toţi copiii care au nevoie de tratament în România. Un laborator performant este absolut necesar pentru diagnosticarea în profunzime şi tratarea corectă a bolnavilor. Amenajarea a încă două camere sterile, aşa cum ne dorim, se va traduce în tratarea a încă 60 de copii pe an, însemnând că aceşti copii nu vor mai aştepta de acum înainte să moară, ci să trăiască', a spus şeful Centrului de Transplant Me dular de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii 'Loius Ţurcanu', Margit Şerban.
Fără diagnosticare detaliată sunt şanse mari ca bolnavii să primească tratament nepotrivit şi să nu supravieţuiască. În prezent, analizele pentru diagnosticare se fac la Viena, la Spitalul 'Sfânta Ana', unde clinica de la Timişoara beneficiază de această facilitate, acordată doar până la sfârşitul anului 2010.
În clinica din Timişoara există deja două camere sterile cu flux laminar şi alte două camere curate cu hepafiltrare şi presiune pozitivă necesare tratamentului chimioterapeutic sau transplantului de celule stem.
Existenţa unei astfel de încăperi înseamnă, în medie, 30 de copii salvaţi în fiecare an, susţin specialiştii.
Prof. dr. Margit Şerban este cea care a realizat primul transplant cu celule stem de la un donator înrudit şi primul transplant cu celule venit de la alt donator.
Aceasta a adăugat că aceste tehnici sunt costisitoare, dar salvează vieţi. Ea a mai spus că în România ar trebui să existe mai multe astfel de centre sau măcar câteva care să fie bine dotate şi bine pregătite.
Campaniei i s-a alăturat şi actriţa Oana Pellea, care a spus că statul român îi este dator dr. Margit Şerban pentru ceea ce a făcut şi face la Timişoara. Ea a precizat că ceea ce fac doctorii în acest domeniu este ceva ''miraculos'', iar oameni care fac astfel de lucruri sunt ''îngeri''.
La rândul său, avocatul Gabriel Biriş a explicat că această posibilitate ca marile companii să dirijeze 20% din impozitul pe profit datează din 2004, numai că nu este foarte cunoscută această facilitate. Ea este prevăzută în Codul fiscal şi poate să ajute foarte multe fundaţii şi asociaţii cum este şi Asociaţia Salvează Vieţi.
'Potenţialul Clinicii de la Timişoara este imens. Există deja acolo medici extraordinari şi dotări performante, totuşi departe de standardele europene. Aşa că, împreună cu doamna doctor Margit Şerban, care a transformat prin forţe proprii clinica într-unul dintre cele mai bune spitale din România, ne-am propus să facem un prim pas în direcţia înfiinţării unui Centru de Excelenţă. Metoda identificată este unică în istoricul campaniilor sociale de la noi, şi anume utilizarea facilităţii fiscale prin care orice companie din România poate alege să redirecţioneze 20% din impozitul pe profit pentru a da o şansă în plus copiilor aflaţi în tratament. Şi sperăm că iniţiativa Salvează Vieţi va strânge cea mai mare sumă obţinută până acum printr-o campanie socială în România', a declarat Carmen Uscatu, preşedintele Asociaţiei Salvează Vieţi.
Codul fiscal prevede că orice companie poate decide asupra modului de folosire a unei părţi a impozitului pe care îl datorează statului.
Campania este susţinută şi de Fundaţia Vodafone. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
'Nu mă ignora' - campanie pentru copiii bolnavi de cancer limfatic Bucureşti, 25 ian /Agerpres/ - Asociaţia 'Salvează Vieţi' a lansat marţi cea de a doua componentă a campaniei 'Nu mă ignora', dedicată înfiinţării primului Centru de excelenţă pentru diagnosticul şi tratamentul cancerului limfatic din România.
Asociaţia Salvează Vieţi a strâns peste 400.000 de euro pentru copiii bolnavi de cancer limfatic Asociaţia Salvează Vieţi a obţinut, în luna decembrie 2010, donaţii în valoare de peste 400.000 de euro în urma campaniei dedicate înfiinţării primului Centru de Excelenţă în diagnoza şi tratamentul cancerului limfatic din România, la Clinica de Oncopediatrie Louis Ţurcanu din Timişoara.
Asociaţia 'Salvează Vieţi' a strâns 1.000.000 de euro pentru copiii bolnavi de cancer Asociaţia "Salvează Vieţi" a strâns un milion de euro pentru copiii bolnavi de cancer, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, Carmen Uscatu, preşedintele asociaţiei.
Campania 'Cifrele înseamnă VIAŢA', organizată de Asociaţia Salvează Vieţi Asociaţia Salvează Vieţi dă startul campaniei ''Cifrele înseamnă VIAŢÃ'', în luna decembrie, aceasta fiind dedicată strângerii de fonduri pentru dotarea centrelor de hematologie din România cu camere sterile.
Timiş: Chirurgul oncohematolog Margit Şerban - 'steaua norocoasă' a copiilor cu leucemie Prof. univ. dr. Margit Şerban este şefa Clinicii de Oncohematologie Pediatrică din cadrul Spitalului de Copii ''Louis Ţurcanu'' din Timişoara şi-i place să se caracterizeze ca fiind foarte muncitoare, foarte ambiţioasă şi foarte responsabilă. A salvat sute de copii din suferinţă şi i-a răpit morţii,...
Institutul Clinic Fundeni, Asociaţia Dăruieşte Viaţa şi GDF SUEZ Energy România demarează programul ,,Energie pentru o şansă la viaţă’’ Programul ,,Energie pentru o şansă la viaţă’’ vizează crearea unui centru regional de diagnosticare în profunzime a cancerului de sânge la copii şi adulţi în cadrul Institutului Clinic Fundeni. Programul are durata de un an şi implică o contribuţie financiară de 375.000 de euro din partea GDF SUEZ Energy...