Cele mai citite
 


ARAS: Sunt condiţii pentru programe de prevenire a HIV în penitenciare
joi, 4 iunie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 04 iunie /Agerpres/ - Directorul executiv al Asociaţiei Române Anti-Sida (ARAS), Maria Georgescu, a afirmat marţi, la o conferinţă, că există condiţii ca în penitenciarele din România să fie aplicate programe solide de prevenire a HIV.

"În România avem legislaţie, avem politică naţională, strategie naţională privind HIV, există voinţă politică, deci Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) deja a lucrat şi a adaptat Regulamentele interioare ale penitenciarelor la Regulamentele din Uniunea Europeană. Se ştie la nivel internaţional că, odată ce e recunoscut că în penitenciare se consumă droguri şi se face sex neprotejat, orice director de penitenciar va începe să aplice un program de prevenire HIV, hepatită B şi C" - a afirmat Maria Georgescu.

În opinia acesteia, este de lucru în ceea ce priveşte mentalitatea. "Dacă cineva recunoaşte că este consumator de droguri, atunci se aplică asupra lui anatema, începe să fie întrebat de unde are drogurile, în loc să i se dea o seringă de unică folosinţă ca să se prevină infectarea", a spus Georgescu.

Ea susţine că prezervativele şi seringile în penitenciare constituie "un rău necesar", având în vedere că înainte de a fi derulat proiectul de oferire de seringi deţinuţilor consumatori de droguri din penitenciarele Jilava şi Rahova, cei care sunt dependenţi de stupefiante oricum se injectau cu diferite instrumente, precum minele de pix.

"Noi credem că un deţinut care este informat şi educat o să se gândească la ce comportamente de risc are", a adăugat Maria Georgescu.

La rândul său, şefa Serviciului Asistenţă Medicală al ANP, doctor Geta Cucu, a menţionat că cele mai bune metode de prevenire a HIV în sistemul penitenciar sunt informarea, educarea şi comunicarea.

Întrebată cum se prezintă ANP în privinţa celor trei metode semnalate, Cucu a declarat: "Stăm destul de bine, proiectele de acest gen se desfăşoară în penitenciare cam din 1999, avem o reţea destul de amplă de educatori pentru sănătate formaţi şi activităţile sunt deja ceva obişnuit. Noutatea constă în faptul că desfăşurăm aceste activităţi în parteneriat cu organizaţii neguvernamentale".

Ea a subliniat că trebuie asigurată continuitatea acestor programe.

Geta Cucu a informat că din totalul de aproximativ 27.000 de deţinuţi din întreaga ţară, 46 sunt în tratament pentru HIV. Ea a spus că cei care au HIV stau în aceleaşi camere cu deţinuţi care nu suferă de această boală şi este păstrată confidenţialitatea diagnosticului medical.

Şefa Serviciului Asistenţă Medicală al ANP a afirmat că se intenţionează extinderea proiectului-pilot de oferire de seringi deţinuţilor care consumă droguri, derulat în Penitenciarul Rahova şi Jilava, şi în alte unităţi unde sunt probleme legate de consumul de stupefiante.

"În cadrul proiectului care se desfăşoară cu finanţarea Fondului Global vom testa o treime din populaţia penitenciară, adică aproximativ 9.000 de persoane private de libertate", a spus Cucu.

Conferinţa "Prevenirea HIV în sistemul penitenciar" s-a desfăşurat în perioada 25-26 mai, la Bucureşti. AGERPRES (Iulia Petre)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Şcoală de vară pe teme legate de HIV/SIDA Bucureşti, 23 iunie /Agerpres/ - Patruzeci de tineri infectaţi HIV/SIDA, dar şi tineri sănătoşi din judeţele Iaşi, Constanţa şi Mureş, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani vor participa, în perioada 17-20 iunie, la Bran, în judeţul Braşov, la a opta ediţie a Şcolii de vară pe teme legate de HIV/SIDA...
Bolnavii infectaţi cu HIV/SIDA au rămas fără tratament Suceava, 13 iul /Agerpres/ - Aproximativ o jumătate din bolnavii seropozitivi din judeţul Suceava au rămas fără tratament din cauza subfinanţării sistemului de sănătate.
Practicile homosexuale, faţa ascunsă a epidemiei de sida în Africa /The Lancet/ Londra, 20 iul /Agerpres/ - Bărbaţii care întreţin relaţii sexuale cu alţi bărbaţi în Africa subsahariană îşi asumă riscuri mari de infectare cu virusul sida /HIV/, dar stigmatizarea căreia îi sunt supuşi le stopează accesul la programele de prevenire, subliniază un studiu britanic realizat...
Şase vedete din Premier League riscă să se îmbolnăvească de SIDA Londra, 13 iul /Agerpres/ - Şase vedete din prima ligă engleză de fotbal aşteaptă cu emoţie rezultatul testelor HIV, după ce toţi au avut raporturi sexuale cu o tânără seropozitivă, informează presa britanică, citată de Agerpres.
Mureş: Campanie de prevenire a infectării cu HIV/SIDA, în penitenciare Fundaţia 'Alături de Voi' România - Centrul Mureş a iniţiat vineri la Penitenciarul din Târgu Mureş seria de campanii de informare, educare şi conştientizare a deţinuţilor cu privire la riscurile infectării cu HIV/SIDA, la infecţiile cu transmitere sexuală în rândul persoanelor private de libertate şi...
HIV - limba engleza Afla cum se produce replicarea virala in HIV