Cele mai citite
 


Jumătate dintre bărbaţii români nu folosesc medicamente
joi, 4 iunie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 04 iunie /Agerpres/ - Un studiu GfK România referitor la obiceiurile şi atitudinile de tratament ale românilor arată că medicamentele sunt mai des utilizate de femeile în vârstă, cu un nivel de educaţie scăzut, în timp ce tratamentele naturiste sunt preferate de femeile educate din zona urbană.

Principalele concluzii ale studiului GfK indică faptul că cel mai utilizat tip de tratament de către români este cel medicamentos (52%), urmat de tratamentele cu produse naturiste (15%) şi de tratamentul cu produse homeopate (4%).

Un procent de 42% dintre respondenţi nu au utilizat în ultimele 12 luni niciun fel de tratament, bărbaţii apelând în mai mică măsură decât femeile la tratamente de orice tip. De altfel, 48% dintre ei nu au recurs la niciun tratament în ultimele 12 luni.

Tratamentele medicamentoase sunt utilizate, în cea mai mare măsură, de femeile cu vârsta de peste 60 ani şi cu educaţie scăzută - opt clase sau mai puţin, în vreme ce la tratamente naturiste apelează mai ales persoanele de sex feminin cu educaţie medie şi superioară - minim liceu.

Potrivit studiului, persoanele din mediul urban folosesc, în mai mare măsură, tratamentele cu produse naturiste (18%), în special cele care locuiesc în Bucureşti (25%). Referitor la tratamentele homeopate, acestea sunt utilizate în cea mai mare măsură de către locuitorii Capitalei (8%).

Afecţiunile cele mai frecvente pentru care s-a utilizat tratament medicamentos în ultimele 12 luni au fost: răcelile, afecţiunile inimii şi bolile cardiovasculare, hipertensiune sau hipotensiune, durerile şi gripa.

Românii preferă să utilizeze tratamente naturiste şi tratamente homeopate în cea mai mare măsură pentru afecţiuni precum răcelile şi afecţiunile digestive, în timp ce tratamentul homeopat este tipul de tratament preferat de respondenţi pentru întărirea imunităţii (12%).

Majoritatea respondenţilor (65%) aleg la iniţierea unui tratament să folosească unul medicamentos, mai ales în cazul persoanelor în vârstă de 60 ani şi peste, al celor cu educaţie scăzută şi al celor din Muntenia.

Un procent de 14% dintre cei chestionaţi adaptează tipul de tratament ales în funcţie de tipul afecţiunii, iar 11% încep tratamentul unei afecţiuni cu un tratament naturist.

Dintre românii care preferă să iniţieze ca prim tratament pentru o afecţiune tratamentul medicamentos, cea mai mare parte (82%) iau în considerare recomandarea medicului, mai ales persoanele de peste 50 ani.

Alte motive luate în considerare în alegerea acestui tip de tratament sunt experienţa anterioară (21%) şi siguranţa inspirată de acest tip de tratament (sunt de încredere - 19%, au efect sigur - 18%); aceste motive au pondere mai mare în rândul persoanelor din Moldova.

Alegerea produselor naturiste ca prim tratament se face, în primul rând, din cauza faptului că sunt naturale (68%). Alte aspecte luate în considerare sunt că acestea "sunt de încredere" (28%) şi "au puţine efecte adverse" (25%).

Tratamentele homeopate sunt alese de foarte puţine persoane ca prim tratament.

Principalele motive pentru care acestea sunt alese totuşi drept prim tratament sunt faptul ca acestea sunt considerate naturale, de încredere. De asemenea, este luată în considerare şi experienţa anterioară cu aceste produse.

"Acest studiu arată că românii au încredere în tratamentele medicamentoase, preferându-le celor naturiste sau homeopate, lucru de altfel firesc. Cheltuielile cu medicamentele pe locuitor sunt încă mult sub media europeană, ceea ce indică faptul ca piaţa farmaceutică locală are în continuare un potenţial de creştere semnificativ", a declarat Andi Dumitrescu, director general GfK România.

Studiul "Obiceiuri şi atitudini de tratament" a fost realizat ca parte componentă a GfK Omnibus, un studiu realizat lunar pe un eşantion reprezentativ naţional. Cercetarea a fost aplicată pe un eşantion de 1.636 respondenţi din zona urbană şi rurală, cu vârsta de 15 ani şi peste, în perioada 12-23 ianuarie 2009. AGERPRES/(AS)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bolile cardiovasculare, principala cauză de morbiditate şi mortalitate Bucureşti, 11 feb /Agerpres/ - Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de morbiditate şi mortalitate în România şi în Europa, a declarat dr. Camelia Diaconu, joi, cu ocazia lansării campaniei 'O inimă sănătoasă iubeşte mai mult'.
Studiu: Aproape jumătate dintre români suferă de hipertensiune;Medic: HTA - principalul factor de risc al bolilor cardiovasculare 49,5% dintre românii cu vârste între 18 şi 80 de ani suferă de hipertensiune, conform rezultatelor analizate pentru 86% dintre subiecţii incluşi în studiul SEPHAR III, derulat de Societatea Română de Hipertensiune.
Cele mai comune 5 boli dobândite în gospodărie: răcelile și gripa, sinuzita, bronșita, infecțiile cu stafilococi și alte infecții virale Un studiu efectuat pe mai multe mii de gospodării din Statele Unite ale Americii alcătuiește un top al celor mai frecvente boli dobândite de membrii unei familii în interiorul domiciliului. Prima poziție pe această listă este ocupată de răceli și gripă, acestea fiind urmate de alte infecții virale, sinuzită...
Prof. univ. Nicolae Hâncu: Pentru prima dată în istoria omenirii sunt 1,3 miliarde de supraponderali Preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care evidenţiază că la nivel mondial există o "epidemie de obezitate", o boală cronică, deşi nu este recunoscută, în prezent, ca atare, chiar...
Educaţie medicală pentru prevenţia bolilor cardiovasculare Boala cardiovasculară este principala cauză de deces şi dizabilitate la nivel mondial, fiind responsabilă de 17 milioane de decese în fiecare an.
Studiu: Peste 45% din populaţia adultă a României - cu hipertensiune arterială În România, hipertensiunea arterială afectează 45,1% din populaţia adultă, potrivit rezultatelor celui mai recent studiu - SEPHAR III, efectuat de Societatea Română de Hipertensiune şi dat vineri publicităţii.