Cele mai citite
 


O terapie celulară are efect benefic asupra inimii, după infarct
duminică, 5 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O terapie celulară, constând în injectarea la pacient de celule din propria sa măduvă osoasă, a avut un efect benefic asupra muşchiului inimii, la trei luni după un infarct, arată un studiu realizat de cercetători francezi, publicat vineri în revista The European Heart Journal şi citat AFP.
Desfăşurat din 2005 până în 2009, testul Bonami a avut în vedere 101 pacienţi sub 75 de ani, internaţi în spital după primul infarct de miocard (provocat de obstrucţia arterelor coronare), grav şi recent.

Toţi pacienţii au fost trataţi prin angioplastie, o intervenţie efectuată sub anestezie locală, care constă în introducerea unui balonaş pentru dilatarea arterei în locul unde este îngustată. O jumătate din pacienţi au fost injectaţi cu celule din propria măduvă, prelevată sub anestezie dintr-un os al bazinului, a noua zi după infarct. Celulele au fost injectate direct în artera coronariană. Această terapie a avut un efect benefic asupra muşchiului cardiac la trei luni după infarct. Muşchiul cardiac al pacienţilor trataţi astfel s-a recuperat mai bine: s-a observat o regenerare în zona ţesutului cardiac necrozat (mort).

'Celulele injectate au favorizat probabil fenomenul natural de reparare a inimii, scăzut după un infarct important', explică un cercetător.

Studiul a permis stabilirea profilului bolnavilor la care această terapie are mai mult succes de reuşită: nefumătorii şi pacienţii la care nu se pune în evidenţă obstrucţia vaselor mici ale muşchiului cardiac la examenul imagistic. Un test clinic european pe 1 500 pacienţi nefumători urmează să demonstreze eficacitatea acestui tratament, spune cercetătorul.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cercetători americani propun grefe de măduvă osoasă fără chimioterapie, mai puţin periculoase Grefe de de măduvă osoasă fără chimioterapie, prin urmare mai puţin periculoase, vor fi în curând posibile, au anunţat cercetători americani care le-au testat cu succes pe şoareci, relatează AFP.
Oamenii de ştiinţă argentinieni au descoperit un element cheie în terapia celulară a retinei O echipă de cercetători argentinieni a anunţat un progres cheie pentru viitoarea terapie a problemelor de vedere, obţinând în laborator celule progenitoare ale retinei cu ajutorul celulelor stem adulte provenite din ţesutul adipos, informează luni agenţia EFE.
O maladie rară a sistemului nervos, tratată cu succes prin terapie genetică O echipă de cercetători francezi a reuşit să trateze cu succes, prin grefe de celule stem, doi copii ce suferă de o maladie genetică rară, adrenoleucodistrofie, o boală mortală, descrisă în filmul 'Lorenzo's Oil' de George Miller, informează AFP.
O formă de cancer a fost vindecată cu ajutorul virusului rujeolei (studiu) O formă de cancer la măduva osoasă a fost pentru prima dată vindecată cu ajutorul injectării unei doze masive de virus modificat al rujeolei, relatează vineri AFP citând revista Mayo Clinic Proceedings, care a publicat un studiu elaborat de cercetători din Statele Unite, unde s-a reuşit recent această...
Fructele proaspete asigură protecţia împotriva crizelor cardiace şi a atacurilor vasculare cerebrale (studiu) Consumul zilnic de fructe proaspete exercită un important efect protector împotriva infarctului de miocard şi al accidentului vascular cerebral (AVC) - este concluzia unei noi demonstraţii a avantajelor unei alimentaţii bogate în fructe (şi legume), surse majore de substanţe benefice, cu proprietăţi...
Celule cardiace de la donatori, noua metodă de tratament după infarct în Spania O nouă metodă de tratament a persoanelor care au suferit un infarct acut de miocard, bazată pe folosirea de celule cardiace provenite de la donatori, a fost prezentată vineri, la Spitalul Universitar Gregorio Marañon din Madrid, unde această terapie a fost deja testată cu succes la şapte pacienţi, relatează...