Cele mai citite
 


Cuantumul pentru coplata în sistemul medical nu a fost încă stabilit
joi, 4 iunie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 04 iunie  /Agerpres/ - Directorul executiv al Casei Naţionale de Asigurări Sănătate (CNAS), conf. dr. Cristian Celea, a declarat, marţi, cu prilejul unei conferinţe cu privire la asigurările private de sănătate, că încă se discută cuantumul pentru coplata în sistemul medical.

Noul proiect de contract cadru privind acordarea asistenţei medicale în sistemul asigurărilor de sănătate pe 2009 prevede introducerea unei plăţi suplimentare, şi anume coplata serviciilor şi tratamentelor.

Cristian Celea a menţionat că se are în vedere, la cuantumul pentru coplată, o valoare de cinci lei pentru medicii de familie, zece lei pentru medicii specialişti şi o sută de lei pentru internare în spital, sumă pe zi sau pe întreaga perioadă de internare.

"Coplata nu este numai o metodă de a atrage fonduri în sistem, ci şi o posibilitate de a controla ce se întâmplă în sistem. Orice persoană se va gândi foarte bine înainte de a apela la medic, dacă chiar are nevoie", a menţionat directorul executiv CNAS.

Modelele financiare de acest tip au fost aplicate şi în alte ţări, a menţionat acesta. El spune că trebuie văzut, însă, dacă societatea este pregătită pentru acest nou sistem de finanţare medicală. Potrivit oficialului CNAS, pentru persoanele cu venituri mici se analizează alte soluţii, prin care aceste coplăţi să fie suportate de Casa de Asigurări. În legătură cu dispariţia plăţii informale, directorul executiv al CNAS a spus că o vreme aceasta va funcţiona în paralel cu coplata.

Dr. Celea a făcut referire şi la faptul că România este ultima ţară ca nivel de finanţare în zona medicală. "Medicina costă foarte mult, iar oamenii trebuie să cunoască adevăratele costuri şi să înţeleagă că statul nu poate suporta tot", a arătat directorul executiv al CNAS.

Legislaţia pentru pachetul general de servicii medicale şi coplată va fi finalizată la 1 iulie. Va urma o perioadă de dezbatere, urmând ca pachetul general de servicii medicale şi coplată să se aplice de la 1 septembrie. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică un proiect de HG referitor la vaccinări Toţi furnizorii de servicii medicale care se ocupă cu vaccinarea, indiferent dacă sunt din sistemul public sau privat şi indiferent de casa de asigurări de sănătate cu care au încheiat contract, sunt obligaţi să se înregistreze ca furnizori de servicii medicale de vaccinare în Registrul Electronic Naţional...
Vasile Cepoi: Reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate este soluţia pentru creşterea eficienţei lui (interviu) Ministrul Sănătăţii, conf. dr. Vasile Cepoi, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că desfiinţarea sistemului de asigurări nu este o soluţie, ci reorganizarea acestuia, care ar putea creşte eficienţa lui.
Bistriţa-Năsăud: Medicii de familie ameninţă că nu vor semna contractele de finanţare pentru 2011 Cei 147 de medici de familie din judeţul Bistriţa-Năsăud ameninţă că nu vor semna contractele de finanţare cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) pentru anul 2011 şi că vor lucra exclusiv în regim privat, dacă fondurile alocate medicinii de familie nu vor creşte.
Buşoi: Bugetul CNAS pentru plata medicamentelor în 2014, creştere consistentă faţă de 2012 şi 2013 Preşedintele CNAS Cristian Buşoi a declarat luni într-o conferinţă de presă că bugetul alocat Casei pentru plata medicamentelor şi materialelor sanitare în 2014 este mai consistent faţă de 2012 şi 2013.
CNAS precizează că a avut mai multe consultări cu medicii de familie privind noul Contract-cadru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a precizat, miercuri, că a avut mai multe runde de consultări cu Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie pe tema Contractului-cadru şi a normelor de aplicare a acestuia, încă din luna octombrie...
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...