Cele mai citite
 


Persoanele cu handicap trebuie să se bucure de toate drepturile
duminică, 5 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
În Uniunea Europeană o persoană din şase suferă de handicap, de la o formă uşoară până la o formă gravă, iar, în total, aproximativ 80 de milioane de persoane nu pot deseori să participe din plin la viaţa socială şi economică din cauza barierelor fizice şi comportamentale.
Preşedintele Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România, Radu Sergiu Raba, a spus că în România sunt înregistrate 900.000 de persoane cu dizabilităţi, iar cu probleme de vedere sunt aproximativ 80.000.

Acesta a evidenţiat, cu prilejul dezbaterii organizate pentru marcarea Zilei Mondial şi Europene a persoanelor cu dizabilităţi, că cele mai importante probleme cu care acestea se confruntă sunt cele legate de integrarea socială, de găsirea unui loc de muncă.
Persoanele cu handicap trebuie să se bucure de toate drepturile omului şi de libertăţile fundamentale au subliniat participanţii la dezbatere.

Aceştia au făcut referire la viaţa din ce în ce mai grea în contextul noilor măsuri luate de guvern în defavoarea persoanelor cu dizabilităţi, între care se află şi un viitor Cod social care ar duce la o mai mare dependenţă de stat.

Participanţii la dezbatere au făcut referire şi la accesarea fondurilor europene care nu au fost absorbite decât în proporţie de 10 la sută, dar şi la legislaţia românească care trebuie să fie în concordanţă cu legislaţia europeană, dar care din păcate se schimbă de la o zi la alta.

Comisia Europeană a prezentat pe 15 noiembrie Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene, o iniţiativă în direcţia adoptării unei noi strategii UE care să înlăture obstacolele care împiedică persoanele cu dizabilităţi să se bucure de drepturile lor în societate ca şi restul populaţiei.

Strategia prezintă măsurile specifice care vor putea fi aplicate de guvernele naţionale în următorii zece ani pornind de la recunoaşterea reciprocă a cardurilor naţionale de dizabilitate şi mergând până la promovarea standardizării în utilizarea regulilor privind achiziţiile publice şi ajutoarele de stat astfel încât toate bunurile şi serviciile să devină accesibile persoanelor cu dizabilităţi.

Biroul Parlamentului European şi Reprezentanţa Comisiei Europene în România a organizat vineri în colaborarea cu Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România o dezbatere în cadrul Forumului cetăţenesc intitulat 'Şanse egale - legislaţia europeană şi persoanele cu dizabilităţi', prilej cu care au fost discutate beneficiile pe care cetăţenia europeană le aduce persoanelor cu dizabilităţi în trei domenii recunoaşterea de către statele membre a dizabilităţii, mobilitatea şi sistemele de securitate socială şi, respectiv, accesul la cultură şi petrecerea timpului liber.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
ONPHR: Instituţiile publice să respecte legislaţia în domeniu şi să schimbe atitudinea faţă de persoanele cu dizabilităţi Organizaţia Naţională a Persoanelor cu Handicap din România (ONPHR) consideră că este nevoie ca instituţiile publice din România să respecte legislaţia în domeniu şi să schimbe atitudinea faţă de persoanele cu dizabilităţi, subliniind că este nevoie de schimbare, de la modelul medical, la modelul social...
România doreşte să elimine discriminarea persoanelor cu dizabilităţi România se străduieşte să asigure oportunităţi egale persoanelor cu dizabilităţi şi doreşte să elimine "pe cât posibil" discriminarea acestora, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, marţi, la Palatul Parlamentului, cu prilejul lansării Raportului mondial privind dizabilitatea de...
Comunicat de presă - ONPHR Punctul de vedere al Federaţiei ONPHR privind problematica dizabilităţii
Incluziunea persoanelor cu dizabilităţi, temă de dezbatere la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în România Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi a fost marcată joi la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în România prin dezbaterea publică "Incluziune, implicare, viaţă independentă - 3DecembrieALTfel", prilej cu care s-au evidenţiat o serie de probleme ale persoanelor aflate în dificultate.
CEDCD: În România trăiesc 700.000 de persoane cu dizabilităţi, dintre care 80.000 sunt copii Aproximativ 700.000 de persoane cu dizabilităţi trăiesc în România, dintre care 80.000 sunt copii, potrivit datelor statistice făcute publice luni de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD).
Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi, proclamată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite în 1992, se marchează anual la 3 decembrie.