Cele mai citite
 


Bulgaria: Vie polemică legată de cazul unor medici bănuiţi de uciderea unui copil născut prematur
duminică, 5 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cazul a patru medici din oraşelul bulgar Gorna Oriahoviţa, reţinuţi în această săptămână sub acuzaţia că ar fi ucis un nou-născut prematur, a declanşat o vie polemică în Bulgaria.
Ministrul de interne, Ţvetan Ţvetanov, a citit, vineri, de la tribuna parlamentului, extrase din convorbirile telefonice dintre medicii din spital implicaţi în acest caz. Poliţiştii interceptau convorbiri telefonice în cadrul unei anchete care îl viza pe directorul spitalului, suspect de corupţie, şi, cu totul întâmplător, au auzit despre şocantul caz.

Ministrul a dezvăluit că este vorba despre copilul unei tinere de 17 de ani, născut prematur.
Potrivit medicilor, copilul s-a născut după 20 săptămâni şi 5 zile de sarcină.

Deşi bebeluşul era viu la naştere, medicul de serviciu i-a spus mamei că acesta este mort. După 24 de ore, medicii au decis să pună bebeluşul în frigiderul în care se depozitează deşeurile biologice înainte de a fi incinerate.

Acţiunea lui Ţvetan Ţvetanov a avut menirea de a-i apăra pe poliţiştii care i-au reţinut pe cei patru doctori, după ce joi, deputaţii medici din toate forţele politice, cu excepţia celor din GERB, au difuzat o declaraţie prin care condamnă brutalitatea cu care a acţionat poliţia în cazul de la Gorna Oriahoviţa.

În opinia reprezentanţilor Uniunii Medicilor din Bulgaria, niciun copil nu poate supravieţui dacă este născut înainte de cea de-a 22 săptămână de sarcină şi cântăreşte sub 500 grame. Potrivit mai multor experţi, în cazul de la Gorna Oriahoviţa este vorba de un avort şi nu de naştere, iar embrionul respectiv nu avea nicio şansă de supravieţuire, chiar dacă a trăit puţin peste 24 de ore.

Ministrul Ţvetanov a spus că poliţia deţine dovezi că beleluşul s-ar fi născut după 23 săptămâni de sarcină şi că ar fi cântărit peste 600 de grame. 'Medicii spun că n-ar fi avut şanse, dar noi am aflat că acesta a fost destul de rezistent. Mi-e ruşine să spun tot ce ştiu, dar medicii au discutat chiar posibilitatea să-l înce într-o galeată cu apă', a mai spus Ţvetanov.

Vineri dimineaţa, ministrul sănătăţii, Stefan Konstantinov, i-a apărat pe medici şi şi-a exprimat îngrijorarea faţă de acţiunile poliţiei. După ce a auzit însă dezvăluirile făcute de ministrul Ţvetan Ţvetanov, Konstantinov s-a declarat foarte ruşinat de ceea ce au făcut medicii din Gorna Oriahoviţa. 'Mi-e ruşine. Ca mai pot să spun?', a declarat el. În opinia sa, este vorba de un caz criminal, care trebuie cercetat de poliţie. 'Chiar dacă se dovedeşte că bebeluşul nu a avut şanse de supravieţuire, comportamentul trebuia să fie uman', a mai spus Konstantinov.

'Va fi un scandal enorm pentru că au trecut 24 de ore' - spuneau medicii a căror convorbire a fost înregistrată involuntar de poliţie . 'Vor spune că l-am lăsat să moară. Mama ştie că a murit'. 'El este de vină. De ce a spus mamei că este mort când acesta nu este mort?'. 'Copilul mai traieşte. Ne vor spune: aţi venit la spital, aţi văzut că este viu şi ce aţi făcut?'. 'Ne pot judeca pentru ucidere cu intenţie'. 'Copilul se duce la Andrei Bataşov (actor bulgar decedat pe 29 noiembrie 2010 - n.r.), dar ce să facem noi?'. 'Trebuie să fie sub 500 de grame'. 'Hai să-l băgăm în frigider, iar ei îl vor incinera'. 'Vom spune că s-a născut mort'.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
(Corespondenţă) Două bulgăroaice au plecat din maternitate cu alţi bebeluşi (presă) Sofia, 5 apr - Corespondentul Agerpres, Ivan Radev, transmite: Doi bebeluşi au fost încurcaţi la maternitatea din Gorna Oreahoviţa (centrul Bulgariei) şi fiecare dintre mămicile lor a plecat acasă cu copilul celeilalte. Acest incident apare pe prima pagină a majorităţii ziarelor bulgăreşti de vineri...
O femeie a refuzat să facă chimioterapie şi a murit la 23 de zile după naştere Ca să poată trăi, Stacie Crimm trebuia să facă chimioterapie, tratament care ar fi obligat-o să renunţe la sarcină. Însă americanca de 41 de ani a hotărât să se sacrifice pentru a da naştere singurului ei copil, scrie 7sur7.be.
O poloneză aflată în moarte cerebrală, menţinută artificial în viaţă două luni, a născut un copil sănătos O poloneză aflată în moarte cerebrală, menţinută artificial în viaţă timp de 55 de zile, a dat naştere unui copil sănătos, relatează marţi AFP.
Suceava: Cadavrul unui nou-născut găsit în dulapul unei femei din Grămeşti Poliţiştii suceveni au găsit în dulapul unei femei din localitatea Grămeşti corpul decedat al unui nou-născut, după ce mama prezumtivă a ajuns la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Municipal Rădăuţi.
Braşov:Controale la Spitalul din Zărneşti după ce un nou-născut ar fi fost grav rănit imediat după naştere Direcţia de Sănătate Publică Braşov (DSP) s-a autosesizat şi a început un control la Spitalul orăşenesc Zărneşti, după ce un nou-născut ar fi fost rănit grav imediat după naştere, a precizat, pentru AGERPRES, directorul executiv adjunct al DSP, dr. Camelia Defta.
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.