Cele mai citite
 


Comisia Europeană bănuieşte unele companii farmaceutice de practici anticoncurenţiale
duminică, 5 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Comisia Europeană a confirmat că, la 30 noiembrie, oficiali ai săi au efectuat inspecţii inopinate la o serie de companii active în sectorul farmaceutic, în mai multe state membre, împreună cu reprezentanţi ai autorităţilor naţionale în domeniu, relevă vineri un comunicat publicat pe site-ul oficial al Uniunii Europene /UE/.
Potrivit comunicatului, Comisia are motive să creadă că unele companii farmaceutice au acţionat, în mod individual sau în comun, pentru a întârzia lansarea de versiuni generice mai ieftine ale anumitor medicamente.

Or, dacă aceste bănuieli se confirmă ar putea fi vorba de o încălcare a legislaţiei antitrust a UE /art.101 şi 102 ale tratatului Uniunii/.

Inspecţiile neanunţate sunt un pas preliminar în cazul suspiciunilor de practici anticoncurenţiale, iar faptul că ele au avut loc nu înseamnă şi că respectivele companii sunt vinovate de un astfel de comportament, şi nici nu prejudiciază rezultatul anchetei în sine, se subliniază în comunicat.

Legislaţia nu prevede un termen final pentru anchetele în cazul suspiciunilor de comportament neconcurenţial, durata acestora depinzând de mai mulţi factori, inclusiv de complexitatea fiecărui caz în parte.

Respectând uzanţele, Comisia Europeană nu a dezvăluit numele companiilor inspectate, menţionează Xinhua, care citează comunicatul.

În schimb, potrivit AFP, inspecţiile executivului comunitar au vizat grupul farmaceutic britanic AstraZeneca, în legătură cu medicamentul antiulcer Nexium - cel mai vândut al grupului, până anul trecut, şi care a generat şi în primele nouă luni ale anului în curs o cifră de afaceri de 3.7 miliarde de dolari.

O purtătoare de cuvânt de la AstraZeneca a menţionat pentru France Presse că percheziţiile au fost legate de 'suspiciuni de practici anticoncurenţiale privind esomeprazolul', principiul activ din Nexium, şi a dat asigurări că grupul său cooperează cu ancheta.

Alţi mari producători de medicamente europeni, cum sunt Sanofi-Aventis /Franţa/, Novartis şi Roche /Elveţia/ sau UCB /Belgia/, au dat asigurări că nu au fost vizaţi de asemenea inspecţii.

AstraZeneca a fost condamnată în 2005 de Bruxelles pentru proceduri administrative abuzive pentru a întârzia lansarea unor medicamente generice împotriva ulcerului ce ar fi făcut concurenţă Losec-ului, foarte bine vândut la acea vreme.

Atunci, amenda a fost stabilită iniţial la 60 milioane de euro, dar a fost redusă la 52.5 milioane după recurs. Bruxelles-ul a dat dovadă astfel de clemenţă, având în vedere 'noutatea' infracţiunii, notează AFP.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Marile companii din UE sporesc investiţiile în inovare, dar sunt în urma concurenţilor la nivel mondial Investiţiile în cercetare şi dezvoltare ale celor mai importante companii din UE au înregistrat o redresare puternică în 2010, cu o creştere de 6,1%, după o scădere de 2,6% în 2009, dar sunt totuşi în urma principalilor concurenţi din SUA şi unele ţări asiatice, relevă tabloul de bord pentru 2011 al...
Boom al vânzărilor de vaccinuri şi măşti antigripă: marile companii farmaceutice 'îşi freacă mâinile' de mulţumire Există persoane care ''îşi freacă mâinile'' de mulţumire privind gripa AH1N1, şi nu numai pentru a le dezinfecta şi a evita contaminările. Este vorba de farmacii şi mari case farmaceutice. Pe lângă marea afacere legată de vaccin, cumpărat în cantităţi industriale de numeroase ţări, şi o serie întreagă...
Marile companii farmaceutice trebuie să se extindă pe pieţele emergente, potrivit unui studiu Principalii producători de medicamente trebuie să acţioneze rapid pentru a se adapta noii ordini mondiale în care unele dintre pieţele emergente par hotărâte să detroneze unele dintre pieţele naţionale în ceea ce priveşte vânzarea de produse farmaceutice, avertizează un raport dat publicităţii marţi...
(Corespondenţă) Compania farmaceutică Servier, amendată de CE pentru impunerea unui medicament pentru scăderea tensiunii arteriale Bruxelles, 9 iul - Trimisul special al AGERPRES, Cătălina Matei, transmite: Comisia Europeană a anunţat joi că a decis impunerea de amenzi în valoare totală de 427,7 milioane de euro companiei farmaceutice franceze Servier pentru că a avut o strategie prin care a împiedicat pătrunderea pe piaţă a produselor...
Marile companii farmaceutice fac testări clinice în ţări cu lacune în legislaţie, printre care şi România Marile companii farmaceutice conduc numeroase experimente clinice în străinătate, în ţări în care reglementările în domeniu sunt practic inexistente şi unde agenţia guvernamentală a SUA de protecţie a consumatorului, Food and Drug Administration /FDA/, nu ajunge, iar 'greşelile' sunt închise în mormintele...
AstraZeneca pusă sub acuzare într-un caz de corupţie din Serbia Grupul farmaceutic anglo-suedez AstraZeneca a primit o acuzaţie penală de la autorităţile sârbe, ca parte a unei anchete care se extinde, privind o presupusă mituire de companii farmaceutice din Serbia. Grupul a declarat că a depus obiecţii juridice la instanţele de judecată cerându-le să renunţe la...