Cele mai citite
 


UPDATE Lista secretă a locurilor sensibile pentru SUA în lume /WikiLeaks/
marţi, 7 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Site-ul WikiLeaks a publicat o listă secretă a locurilor sensibile în lume pe care SUA vor să le protejeze de atacuri teroriste pentru că pierderea lor, potrivit Departamentului de Stat, 'ar afecta în manieră semnificativă' securitatea americană, relatează AFP.
Telegrama Departamentului de Stat, datată februarie 2009, cere reprezentanţelor diplomatice americane să recenzeze infrastructurile şi întreprinderile în lume 'a căror pierdere ar afecta în manieră semnificativă sănătatea publică, securitatea economică şi/sau securitatea naţională a SUA'.

Potrivit acestei corespondenţe, 'nu li s-a solicitat diplomaţilor să consulte guvernele locale pentru a stabili lista'.

În această listă publicată în noaptea de duminică spre luni şi care se referă la numeroase ţări cu excepţia SUA, figurează cabluri submarine de telecomunicaţii, porturi, baraje, oleoducte şi gazoducte, mine şi întreprinderi care fabrică în special produse farmaceutice importante pentru sănătatea publică.

Lista, care conţine sute de locuri şi de infrastructuri sensibile, acoperă toate continentele. Pe lângă infrastructuri strategice, pe listă se află canalul Panama, o mină de cobalt din Congo-Brazzaville, alte mine din Africa de Sud şi America latină, precum şi întreprinderi farmaceutice care produc vaccine în Danemarca, în Italia, în Germania sau în Australia.

Din Franţa, precizează France Presse, lista conţine grupurile farmaceutice Sanofi-Aventis, EMD Pharms, GlaxoSmithKline de la Evreux, din departamentul Eure, precum şi grupul industrial Alstom şi punctele de sosire ale cablurilor de telecomunicaţii transatlantice, de la Plerin şi Lannion, din departamentul Cotes d'Armor.

Alte obiective franceze sunt societatea farmaceutică Diagast, care produce reactivi pentru determinarea grupelor sanguine, şi Sanofi Pasteur de la Lyon, care produce, precizează lista, vaccinuri împotriva rabiei.

De asemenea, sunt evocate două locuri de sosire ale cablurilor submarine Americas-II - unul la Cayenne, din Guyana, şi altul la Lamentin, în insula Martinica, care are statutul juridic de departament francez de peste mări.

Malcolm Rifkind, fost ministru al apărării şi al afacerilor externe, susţine că atitudinea WikiLeaks este 'iresponsabilă' în măsura în care această listă poate ajuta grupurile teroriste.

'Este o dovadă în plus că au un comportament iresponsabil, aproape criminal. Este genul de informaţie care îi interesează pe terorişti', a declarat el pentru ziarul britanic Times.

WikiLeaks, site-ul creat de australianul Julian Assange, specializat în publicarea de documente secrete, a început la 28 noiembrie difuzarea progresivă a 251.287 de telegrame diplomatice americane.

Scurgerile de informaţii au provocat nelinişte în numeroase ţări, SUA calificându-le drept 'criminale' şi examinând posibilitatea de a-l acţiona în judecată pe fondatorul site-ului.

Urmărirea lui Julian Assange, căutat pentru un caz de viol în Suedia, pare să aibă 'motivaţii politice', a apreciat duminică unul dintre avocaţii săi, Mark Stephens.AGERPRES/(
***
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Marile companii farmaceutice fac testări clinice în ţări cu lacune în legislaţie, printre care şi România Marile companii farmaceutice conduc numeroase experimente clinice în străinătate, în ţări în care reglementările în domeniu sunt practic inexistente şi unde agenţia guvernamentală a SUA de protecţie a consumatorului, Food and Drug Administration /FDA/, nu ajunge, iar 'greşelile' sunt închise în mormintele...
Marile companii farmaceutice trebuie să se extindă pe pieţele emergente, potrivit unui studiu Principalii producători de medicamente trebuie să acţioneze rapid pentru a se adapta noii ordini mondiale în care unele dintre pieţele emergente par hotărâte să detroneze unele dintre pieţele naţionale în ceea ce priveşte vânzarea de produse farmaceutice, avertizează un raport dat publicităţii marţi...
Hillary Clinton vizitează ţări din Africa pentru dinamizarea relaţiilor comerciale cu SUA Secretarul de stat american, Hillary Clinton, a ajuns, vineri, în Zambia, prima etapă a unui turneu de cinci zile în mai multe ţări de pe acest continent, menit să întărească legăturile comerciale dintre SUA şi Africa, în contextul în care China este deja solid 'implantată' economic pe acest continent...
AstraZeneca pusă sub acuzare într-un caz de corupţie din Serbia Grupul farmaceutic anglo-suedez AstraZeneca a primit o acuzaţie penală de la autorităţile sârbe, ca parte a unei anchete care se extinde, privind o presupusă mituire de companii farmaceutice din Serbia. Grupul a declarat că a depus obiecţii juridice la instanţele de judecată cerându-le să renunţe la...
800.000 de doze de vaccin Sanofi Pasteur pentru copii şi sugari împotriva gripei A, retrase în SUA Autorităţile sanitare americani au decis marţi să retragă 800.000 de doze de vaccin Sanofi Pasteur cu care urmau să fie imunizaţi împotriva gripei H1N1 sugari şi copii, după ce s-a descoperit că vaccinul şi-a pierdut uşor din eficienţă, relatează AFP.
SUA-Franţa, 'o alianţă transformată' (articol semnat de Barack Obama şi Francois Hollande) Problema nucleară iraniană, securitatea în Africa, cooperarea economică: înainte de vizita preşedintelui francez Francois Hollande în SUA, cei doi lideri de stat au detaliat axele colaborării dintre ţările lor, într-un articol scris în exclusivitate pentru Le Monde şi Washington Post.