Cele mai citite
 


HIV/SIDA: Grupurile de risc din România necesită o atenţie specială
marţi, 7 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Numărul de persoane infectate cu HIV/SIDA este ţinut sub control în România, în prezent înregistrându-se 10.294 de persoane infectate, a declarat luni, în conferinţa de presă susţinută cu prilejul marcării Zilei Mondiale HIV/SIDA, dr. Mariana Mărdărăscu, coordonatorul Centrului de Evaluare HIV/SIDA.
Aceasta a menţionat că în prezent România nu mai se confruntă cu fenomenul de la începutul anilor '90, când s-au înregistrat cele mai multe cazuri de HIV /SIDA la copii.

Caracteristica din acest moment ca şi cale de transmitere este cea heterosexuală, care reprezintă peste 76%, 8,8% o reprezintă homo şi bisexualii, iar utilizatorii de droguri reprezintă doar 2,2%, însă reprezintă 'o piatră de încercare' pentru viitor a subliniat dr. Mărdărăscu.

Un lucru important pentru pacienţii din România este acoperirea cu terapia antiretrovirală, numărul pacienţilor care se află în acest tratament fiind de peste 7.000.

Reprezentantul UNICEF pentru România, Edmond Mc Loughney a evidenţiat în intervenţia sa că la nivel global s-a reuşit să se reducă cu aproape 20% numărul de noi infecţii şi decese cauzate de HIV. De asemenea, România a depus eforturi extraordinare în ultimii douăzeci de ani, iar rezultatele se văd, dar ceea ce s-a obţinut trebuie păstrat, a subliniat reprezentantul UNICEF.

În condiţiile crizei actuale care a dus la reducerea fondurilor şi în contextul reducerii fondurilor de la Fondul Global, pentru prima dată au fost înregistrate întreruperi de tratament ceea ce este foarte grav, a subliniat Edmond Mc Loughney. Acesta a atras atenţia că trebuie o atenţie specială pentru grupurile cu risc, respectiv homosexuali, prostituate, persoane private de libertate care ar trebui să beneficieze de programe speciale.

Reprezentantul Fondului Global de Lupta Împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei, Valery Chernyavskiy, a făcut referire la faptul că în Europa Centrală şi de Est se înregistrează o creştere a infecţiei. El a apreciat rezultatele obţinute de România şi a accentuat asupra necesităţii asigurării accesului la tratament.

În ceea ce priveşte criteriile de eligibilitate pentru fonduri, Valery Chernyavskiy a spus că acestea vor fi reanalizate lunea viitoare la reuniunea de la Sofia. 'România nu mai este eligibilă, dar împreună cu alte ţări face parte dintr-o aşa zisă 'zonă gri', care mai necesită fonduri', a subliniat Valery Chernyavskiy. Modificarea criteriilor de eligibilitate este susţinută şi de actualul Comitet Naţional de Coordonare a activităţii Fondului Global, a mai precizat acesta.

Fondul Global de Luptă Împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei reprezintă un organism financiar internaţional care se bazează pe un parteneriat strategic între instituţii guvernamentale, societate civilă, sectorul privat şi comunităţile afectate de cele trei epidemii: HIV/SIDA, Tuberculoza si Malaria.

De asemenea, Iulian Petre, directorul executiv al Uniunii Naţionale a organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), a făcut referire la problemele pe care le au în prezent cei afectaţi de infecţie, anul acesta fiind pentru prima dată înregistrate întreruperi în asigurarea tratamentului antiretroviral. Potrivit acestuia, o situaţie delicată se înregistrează mai ales în zona Moldovei.

Ziua Mondială împotriva HIV/SIDA se sărbătoreşte în fiecare an pe 1 decembrie.

Cu prilejul marcării acestei zile a fost deschisă la Institutul de Arhitectură şi o expoziţie cu picturi ale unor tineri seropozitivi şi au fost înmânate plachete şi diplome instituţiilor şi persoanelor care au susţinut şi s-au implicat în programe dedicate acestei problematici.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ziua Mondială împotriva SIDA s-a desfăşurat în 2011 sub sloganul 'Zero noi infecţii HIV' Ziua Mondială împotriva SIDA, care se marchează pe data de 1 decembrie, s-a desfăşurat, în 2011, sub sloganul "Zero noi infecţii HIV", un scop care necesită implicarea tuturor actorilor ce au o responsabilitate socială în raport cu fiecare naţiune, de la instituţii publice de sănătate, asistenţă socială...
Adrian Streinu-Cercel: Majoritatea celor infectaţi cu HIV sunt tineri din grupa de vârstă 20-30 ani Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a subliniat miercuri, într-o conferinţă de presă prilejuită de marcarea Zilei Internaţionale de Luptă împotriva HIV/SIDA, că în primele şase luni ale anului în România au fost diagnosticate 129 de noi cazuri de infecţii cu HIV, dintre care 62 la consumatorii de droguri...
Maria Vereş: Majoritatea pacienţilor diagnosticaţi cu HIV nu se simt în siguranţă Preşedinta Asociaţiei de Părinţi cu Copii Seropozitivi 'Benone' din Târgu Mureş, Maria Vereş, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă prilejuită de Ziua Mondială de Luptă Anti-SIDA, că studiile efectuate recent arată că persoanele infectate cu HIV sunt cele mai expuse riscului de discriminare...
Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA ("World AIDS Day") se marchează anual, la 1 decembrie, fiind inaugurată în 1988, în cadrul Conferinţei mondiale privind SIDA de la Londra.
Ziua mondială de luptă împotriva cancerului Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului se marchează la 4 februarie, militându-se, cu acest prilej, pentru accesul egal al tuturor pacienţilor la cele mai noi terapii împotriva bolii, iniţiativa având drept scop sporirea gradului de informare a opiniei publice în legătură cu problematica oncologică...
România - un exemplu prin programul HIV/ SIDA Bucureşti, 3 dec /Agerpres/ - Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a afirmat, joi, că programul românesc de luptă împotriva HIV/ SIDA reprezintă o realitate.