Cele mai citite
 


Produsele apicole
joi, 9 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Leacuri din batrani, Stiri, Diete, Altfel de medicina, Alergologie si Imunologie
 

 

Apiterapia, cunoscuta si sub numele de “terapia prin albine” este una dintre cele mai cunoscute terapii alternative. Aceasta terapie este folosita in tratarea unor afectiuni prin produse obtinute din venin provenit de la albine si mierea acestora.

Leacurile folosite in apiterapie includ polenul, propolisul, mierea neprelucrata si laptisorul de matca

 

 

Nu exista o dovada clara ca apiterapia functioneaza, dar produsele, precum laptele de matca , au o popularitate tot mai crescanda si se vand pe post de “ser de energie ”. Veninul albinelor poate fi folosit pentru a trata afectiuni ale articulatiilor, iar intepaturile ajuta in tratarea reumatismului. Exista 5 produse apicole de baza.

Polenul

Poate fi considerat un bun tratament pentru alergiile sezoniere si este vandut des ca supliment de energie . In mod frecvent polenul este folosit in produse de infrumusatare si majoritatea dintre noi credem ca poate incetini procesul de imbatranire , dar nu exista nici o dovada stiintifica care sa confirme acest lucru.

Propolisul

Albinele au capacitatea sa-si creeze propriul lipici pentru a-si uni fagurii si a le repara peretii. Acest lipici este numit propolis si se obtine din seva plopilor. El este considerat de apiterapeuti a fi antioxidant .

Mierea

Este plina de vitaminele din complexul B si actioneaza ca un accelerator de energie , fiind similara cu zaharul brun sau fructoza . Dar aici nu vorbim de mierea prelucrata, ci de cea care nu a fost filtrata sau supusa unor tratamente termice. Prin aplicarea unei cataplasme cu miere bruta pe o rana deschisa se poate incetini foarte mult intinderea infectiei, izoland bacteriile.

Mierea neprelucrata poate contine spori de mucegai. De aceea pacientii care sufera de SIDA si folosesc antioxidanti din propolis pot fi afectati in mod negativ de consumul de miere prelucrata.

Laptele de matca

Este produs de glandele salivare ale albinelor lucratoare cu scopul de a-si hrani regina. De aici provine denumirea de laptisor de matca . Acest tip de substanta alba ca laptele ajuta regina sa supravietuiasca. Unele cercetari si experimente pe oameni au demonstrat ca laptele de matca scade nivelul colesterolului , dar acest lucru ramane inca in stadiu de studiu.

Veninul

Poate fi injectat sau se poate permite inteparea de catre albine in zona infectata. Aceasta este cea mai complexa forma de apiterapie, de aceea este necesar sa consultati un practician. Daca suferiti de tendonita, 2-3 sedinte va pot ajuta. In acelasi timp, bolile mai serioase la nivelul oaselor pot fi atenuate prin sedinte pentru un interval de la o saptamana la 6 luni.

Inainte sa apelati la cest tip de terapie , insa , faceti-va un test de alergie . Veninul contine substante chimice antiinflamatorii care sunt mai eficiente pentru tendonita si artrita decat hidrocortizonul.

Un alt beneficiu al apiterapiei il reprezinta diminuarea cicatricilor in domeniul cosmeticii.

Apiterapia ajuta, de asemenea, si in diminuarea oboselii si convulsiilor. Unele dintre antitoxine pot fi benefice in prevenirea contactarii virusilor si gripei de catre bolnavii de SIDA. Apiterapeutii nu au nevoie de licenta sau acreditari din partea vreunei organizatii.

Sunt 3 lucruri esentiale pe care NU trebuie sa le uitati despre apiterapie. Nu omiteti testul de alergie ! Daca sunteti alergic la polen trebuie sa renuntati la astfel de tratament. Daca suferiti de boli de inima sau de diabet , de asemenea nu trebuie sa optati pentru apiterapie. Si al treilea lucru: NU dati miere copiilor sub 7 ani.

Pentru tratamentele aplicate de apiterapie nu exista o dozare standard, dar numai folosindu-le rational si precaut acestea va vor fi de real folos.
 
Articol preluat de pe www.musetel.ro
 

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
În România, albinele vin în ajutorul medicinei (AFP) Bucureşti, 10 apr /Agerpres/- Folosirea veninului de albine pentru combaterea sclerozei în plăci, a polenului pentru favorizarea digestiei şi a mierii ca cicatrizant sunt tratamente ce fac parte din terapia alternativă cunoscută sub numele de apiterapie, practicată în România şi care îşi are rădăcinile...
ALERGIA ALIMENTARA Orice aliment poate cauza o reacţie alergică, multe din alergiile alimentare apărând în primii ani de viaţă. Ingestia anumitor alimente la un individ alergic poate determina rapid manifestări cutanate, respiratorii, gastrointestinale sau chiar anafilaxie.
Cercetător ştiinţific dr. Otilia Bobiş (USAMV): Mierea românească este o adevărată comoară naţională (interviu) Cercetător ştiinţific dr. Otilia Bobiş, manager la Laboratorul de controlul calităţii produselor apicole al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca şi cadru didactic asociat al instituţiei de învăţământ superior, a acordat un interviu AGERPRES în care descrie...
LEACURI DIN GRÃDINÃ: Pepenele verde Pepenele verde, fructul preferat al sezonului, este apreciat pentru calităţile sale curative, în lume existând peste 1.200 de varietăţi de pepeni verzi.
Alimentaţia bazată pe antioxidanţi asigură starea de bine a organismului Antioxidanţii produşi de organism nu reuşesc să reducă complet efectele radicalilor liberi, de aceea avem nevoie de antioxidanţii din alimentaţie, arată un studiu furnizat de o firmă importatoare de cafea.
REPORTAJ: Patru decenii de excelenţă pentru Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură (ICDA) Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură (ICDA) împlineşte 40 de ani în 2014. La fel ca şi albinele pe care le studiază şi le ocrotesc, aici lucrează 'ca într-un stup' peste 100 de oameni, profesionişti mai puţin interesaţi de bani care s-au dedicat muncii de cercetare în domeniul apiculturii...