Cele mai citite
 


HPV nu da doar cancer de col
joi, 9 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Viata Sexuala, Disfunctii sexuale - Infertilitate, Obstetrica - Ginecologie, Dermatologie
 

 

Exista peste 100 de tipuri cunoscute de tulpini ale papilomavirusului uman. În ultimii ani a crescut numarul cazurilor de cancer oral la barbatii activi sexual, atrag atentia specialistii.

Statisticile recente arata ca cel putin 50% din persoanele active sexual, atât femei, cât si barbati dobândesc o infectie cu virusul papiloma uman (HPV) la un moment dat in viata.

 

 

La vârsta de 50 de ani, cel putin 80% din femei sunt sau au fost infectate macar cu o tulpina a acestui virus, spun specialistii. Pâna de curând, principala preocupare a medicilor cu privire la acest tip de infectie sexuala o reprezenta riscul crescut de cancer de col uterin la femeile care au contractat una dintre tulpinile oncogene.
 
“Exista peste 100 de tipuri cunoscute de HPV, impartite in cele cu risc crescut (oncogene sau cauzatoare de cancer) si cele cu risc scazut. Au fost identificate 15 tulpini HPV oncogene asociate cu leziunile precanceroase sau cu cancerul de col uterin. Studiile arata ca tulpinile oncogene 16 si 18 cauzeaza aproximativ 70% din totalul cazurilor de cancer de col uterin in intreaga lume”, avertizeaza medicul primar epidemiolog Adriana Pistol de la Centrul de Prevenire si de Control al Bolilor Transmisibile din Bucuresti.
 
Poate duce la boli de piele. În multe cazuri, chiar daca am contractat virusul papiloma uman, nu ne imbolnavim si nici nu prezentam simptome ale acestei infectii, deoarece sistemul imunitar, in cazul in care este puternic, anihileaza virusul. Însa unele tulpini de
HPV pot determina aparitia unor afectiuni cutanate care se manifesta in special la nivelul mâinilor si picioarelor. Alte tulpini pot duce la boli anogenitale si se transmit pe cale sexuala sau chiar si in cazul contactului cu pielea unei persoane infectate.
 
De asemenea, exista tipuri de HPV care determina doar aparitia unor papiloame genitale sau anale, fara niciun alt simptom. Acestea pot avea forma unei conopide sau pot fi plate si se localizeaza in special in zona genitala, atât la femei, cât si la barbati, dar se pot extinde si pe restul pielii.
 
La barbati, risc de tumori orale
Un studiu publicat recent in “New England Medical Journal” a scos la iveala ca, indiferent de sex, persoanele care au facut sex oral cu mai mult de sase parteneri de-a lungul vietii au un risc de aproape noua ori mai mare de a face cancer oral decât cele care nu au un astfel de comportament sexual. Din cei 300 de participanti la studiu, cei infectati cu o tulpina de HPV (16 sau 18) aveau de 32 ori mai multe riscuri de a suferi de cancer al cavitatii bucale decât cei care nu prezentau acest virus.
 
În cazul barbatilor, riscul este mai mare decât in cazul femeilor, spun specialistii. Din aceasta cauza, in ultima vreme se vehiculeaza recomandarea ca si baietii, nu doar fetitele sa faca vaccinul HPV, pentru prevenirea aparitiei tumorilor maligne.
 
Articol preluat de la Agerpres (sursa ziarul Adevarul)

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Infectiile HPV, cauza a aparitiei cancerului de col uterin Infectia cu Virusul Papiloma Uman (HPV) este una dintre cele mai comune infectii transmise pe cale sexuala, pana la 80% dintre persoanele active din punct de vedere sexual contactand o astfel de infectie la un moment dat in viata. Exista mai mult de 100 de tipuri de HPV, acestea cauzand...
Cancerul de col uterin, pe locul 2 ca frecvenţă la femei În România, şase femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin, dar 54% dintre femeile din ţara noastră consideră că nu se pot îmbolnăvi, deşi sunt conştiente de această boală, relevă un studiu realizat de G.f.k, prezentat marţi seară, la dezbaterea organizată de Fundaţia "Renaşterea", cu prilejul...
Coaliţia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în România susţine vaccinarea împotriva HPV România se situează pe primul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin.
Hunedoara: Numărul cazurilor noi de cancer de col uterin, în scădere cu 10% Numărul cazurilor noi de cancer de col uterin descoperite anul trecut, la femeile din judeţul Hunedoara, a fost mai mic cu 10%, comparativ cu anul 2012, potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), publicate în preambulul Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, care va avea...
Hunedoara: Numărul cazurilor noi de cancer de col uterin, în scădere cu 10% Numărul cazurilor noi de cancer de col uterin descoperite anul trecut, la femeile din judeţul Hunedoara, a fost mai mic cu 10%, comparativ cu anul 2012, potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), publicate în preambulul Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, care va avea...
Olsavszky (OMS): România este pe primul loc în Europa la decesele provocate de cancerul de col uterin România este pe primul loc în Europa la decesele provocate de cancerul de col uterin, conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii prezentate miercuri de reprezentatul OMS în România, Victor Olsavszky.