Cele mai citite
 


Ioan Botiş: Statul va economisi 100 de milioane lei cu noua ordonanţă privind concediul maternal
vineri, 10 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Statul va economisi anul viitor circa 100 de milioane de lei prin aplicarea noii ordonanţe privind concediul maternal, care cuprinde două pachete opţionale, iar cheltuielile în 2011 cu indemnizaţiile de creştere a copilului vor fi de 1,9 miliarde lei, a declarat miercuri, la Palatul Victoria, ministrul Muncii, Ioan Botiş.
El a estimat că pentru varianta de concediu maternal de 12 luni vor opta 35-40 la sută dintre beneficiari.
Executivul a aprobat în şedinţa de miercuri Ordonanţa de Urgenţă privind indemnizaţia pentru creşterea copilului, premierul Emil Boc anunţând că părintele va putea să aleagă între durata de un an a concediului maternal, cu indemnizaţia între 600 şi 3.400 de lei şi durata de doi ani a concediului, dar cu o indemnizaţie plafonată la 1.200 de lei.
'În raport cu decizia de luni a Guvernului cu privire la indemnizaţia pentru creşterea copilului, astăzi, pe lângă cele decise luni, am adăugat şi opţiunea pe care o acordăm părinţilor de a avea un concediu cu o durată de doi ani, dar cu o indemnizaţie plafonată la 1.200 de lei. Cu alte cuvinte, pe lângă ce am decis luni astăzi am adăugat o opţiune suplimentară: posibilitatea de a opta şi pentru un concediu de doi ani, dar cu o indemnizaţie plafonată la 1.200 de lei', a spus şeful Executivului.
El a precizat că vor opta pentru una dintre cele două variante părinţii care vor avea copii începând cu ianuarie 2011, astfel, cei pentru care indemnizaţia şi concediul maternal sunt în derulare nu vor fi afectaţi de schimbările anunţate.
O primă variantă prevede o durată a concediului maternal de un an, cu o indemnizaţie al cărei plafonul minimal este de 600 de lei, iar cel maximal de 3.400 de lei, la care se adaugă o primă de 500 de lei pentru părinţii care se vor întoarce la muncă în intervalul primelor 12 luni, dar şi posibilitatea de-şi lua concediu fără plată până la 24 de luni.
Cea de-a doua variantă presupune o durată de doi ani, dar valoarea indemnizaţiei va fi cuprinsă între 600 de lei şi 1.200 de lei.
'Subliniez faptul că părinţii pot alege doar un pachet opţional şi nu pot cumula beneficii prin ambele pachete puse la dispoziţie. Cu alte cuvinte, fiecare familie care urmează să aibă un copil , începând cu anul 2011, va alege de la început pe ce variantă merge', a mai afirmat Boc.
Premierul a subliniat faptul că în 12 ţări din Uniunea Europeană nu se acordă indemnizaţie pentru creşterea copilului, în niciun dintre formele în care ea este reglementată în România.
'Statul român face eforturi chiar în condiţii dificile de criză, de austeritate, de reducere a deficitului bugetar, de a păstra în limitele pe care statul şi le poate permite, aceste indemnizaţii, în formele pe care le-am menţionat. Subliniez faptul că se au în vedere 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, în oricare dintre variante', a mai explicat şeful Executivului.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Premierul Boc: O Ordonanţă de Urgenţă în cazul etnobotanicelor nu mai făcea faţă provocărilor din teren Premierul Emil Boc a explicat luni, după întâlnirea cu deputaţii democrat-liberali, că proiectul de lege privind desfiinţarea magazinelor de vise a fost înaintat Parlamentului în procedură de urgenţă deoarece Ordonanţa de Urgenţă în cazul substanţelor psihotrope nu face faţă provocărilor din teren.
Mama unor tripleţi din Aiud cere premierului Boc o ordonanţă de guvern Mama unor tripleţi din Aiud, Ionela Danciu, îi solicită premierului Emil Boc să adopte în regim de urgenţă o ordonanţă de guvern prin care banii pentru creşterea copiilor să fie alocaţi individual, pentru fiecare nou-născut în parte. (Sursa: Agerpres)
Daniel Constantin: CNCD consideră că OUG de modificare a indemnizaţiei şi concediului maternal încalcă principiul egalităţii de tratament Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării consideră că Ordonanţa de Urgenţă 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, cu aplicabilitate din 1 ianuarie 2011, încalcă principiul egalităţii de tratament, a declarat, joi, preşedintele PC, Daniel Constantin.
Pîslaru: Guvernul a aprobat ordonanţa privind salarizarea bugetarilor; 650.000 de oameni vor beneficia de prevederile ei Guvernul a aprobat, miercuri, ordonanţa de urgenţă privind salarizarea bugetarilor, de prevederile acesteia urmând să beneficieze peste 650.000 de persoane din administraţia publică centrală, a declarat ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, într-un briefing la Palatul Victoria.
Emil Boc: Taxa de claw-back va fi introdusă până la sfârşitul lunii august Premierul Emil Boc a declarat, joi, la postul public de radio, că taxa claw-back va fi introdusă prin hotărâre de Guvern sau ordonanţă de urgenţă până la finalul lunii august.
Emil Boc: Norii crizei încă mai sunt pe cer Oficial România a ieşit din recesiune pentru că a avut două trimestre consecutive de creştere economică, însă criza nu a trecut, a declarat, sâmbătă, premierul Emil Boc la cea de-a patra reuniune a Asociaţiei Prefecţilor şi Subprefecţilor din România desfăşurată la Băile Felix.