Cele mai citite
 


Gheorghe Mencinicopschi: EFSA ar trebui să reconsidere criteriile de evaluare a alimentelor
vineri, 10 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) primeşte dosare pentru aprobarea menţiunilor de sănătate pentru produse alimentare, însă, din păcate, indicaţiile profilului nutriţional se fac după principii simpliste preluate din evaluarea medicamentelor şi aplicate alimentelor, ceea ce constitue o gravă eroare ştiinţifică, susţine prof. univ. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului Naţional de Cercetări Alimentare.
La medicamente este uşor să evaluezi, dar la alimente care sunt de o complexitate biochimică extraordinară, în care nutrienţii interacţionează între ei şi cu metabolismul consumatorului, este evident că nu pot fi evaluate după metoda utilizată la medicamente, a explicat miercuri, pentru AGERPRES, Gheorghe Mencinicopschi.
Acesta a adăugat că 'o altă eroare ştiinţifică cu urmări nefaste asupra omenirii' care se regăseşte în Regulamentul 1924 din 2006 constă în aceea că pentru alimente nu sunt admise menţiuni medicale, de exemplu 'previne, combate poate fi utilizat pentru tratarea'.
'Este o gravă eroare. Încă din timpul lui Hipocrat se spunea că alimentul trebuie să fie medicament, şi nu medicamentul aliment. Azi interzicem neştiinţific acest lucru. Cei care au elaborat aceste măsuri sunt responsabili de repercusiunile grave ale acestora asupra sănătăţii individuale şi publice a oamenilor. Viitorul omenirii ar putea fi acela că vom mânca medicamente. Astfel de măsuri întăresc convingerea noastră că slujesc altor interese şi ne fac să credem în teoria conspiraţiei. Aceste măsuri vor afecta sănătatea oamenilor, în prezent, dar şi în viitor', a apreciat prof. univ. Mencinicopschi.
În opinia publicată miercuri cu privire la dosarul înregistrat de Danone în august 2009, EFSA consideră că sunt insuficiente argumentele ştiinţifice care probează legătura dintre consumul de Actimel, ce conţine bacteria probiotică L. Casei 114001, şi reducerea riscului de diaree asociată cu prezenţa bacteriei Clostridium difficile în intestin, la persoane vârstnice care primesc tratament cu antibiotic.
Opinia emisă de EFSA se referă la o menţiune foarte specifică şi nu are nici o legătură cu comunicarea actuală adresată publicului general sau cu vânzarea produsului Actimel, precizează compania producătoare într-un comunicat de presă remis miercuri AGERPRES.
'Danone contestă această opinie, care este în contradicţie cu rezultatele obţinute în numeroase studii clinice, dintre care cel mai important, realizat de o echipă independentă de cercetători, a fost publicat în renumita revista ştiinţifică British Medical Journal, cunoscută pentru stricteţea politicii sale editoriale. Această contradicţie subliniază, încă o dată, ceea ce compania a semnalat anterior în mai multe ocazii, şi anume că procesul de evaluare a menţiunilor de sănătate necesită ajustări şi trebuie clarificate criteriile de evaluare a dovezilor ştiinţifice ce susţin beneficiile alimentelor, demonstrate prin studii clinice riguroase', susţine în comunicat Emmanuel Faber, Co-chief operating officer, Danone.
Aceleaşi observaţii au fost formulate şi susţinute de toţi participanţii la recenta reuniune organizată de EFSA pe 2 decembrie, dedicată menţiunilor de sănătate referitoare la sănătatea digestivă şi funcţia imunitară.
Conform Regulamentului, în termen de 30 de zile compania va înainta către EFSA un set de comentarii şi argumente în susţinerea poziţiei sale, mai informează sursa citată.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Reglementări privind comunicarea despre beneficiile alimentelor Opţiunea pentru o alimentaţie sănătoasă înseamnă să includem în mesele zilei alimentele care acoperă nevoile organismului şi nu conţin în exces factori alimentări 'de risc', precum alcoolul, sarea, zaharurile sau grăsimile saturate.
Efectele benefice ale alimentelor funcţionale Alimentele funcţionale sunt acele alimente care, pe lângă principiile nutritive de bază, conţin substanţe active cu efecte benefice asupra sănătăţii, un exemplu în acest sens fiind bacteriile probiotice.
ANSVSA: 12 probe din 4.137 analizate în 2011 au fost neconforme în privinţa conţinutului de E-uri Doar 12 din cele 4.137 de probe analizate, în cursul anului 2011, la nivelul întregii ţări, pe produse alimentare au prezentat depăşiri ale limitelor maxime admise la anumiţi aditivi alimentari (E-uri) precum şi neconformităţi privind etichetarea, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară...
Prof. Mencinicopschi atrage atenţia asupra dietelor pentru slăbit Prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti, a subliniat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că dietele pentru slăbit trebuie urmate cu mare atenţie.
Gh. Mencinicopschi: Genetica omului spune că suntem ceea ce mâncăm Un regulament al Uniunii Europene este obligatoriu şi pe teritoriul României, a declarat, vineri, pentru AGERPRES prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Prima carte de gastronomie nutriţională, realizată de prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi Pornind de la realitatea potrivit căreia "românii gătesc româneşte", directorul Institutului de Cercetări Alimentare, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, a realizat prima carte menită să interpreteze şi să rescrie reţetele tradiţionale într-o variantă modernă, axată pe principii nutriţionale.