Cele mai citite
 


SNMF: Peste 75% din medicii din mediul rural pierd sporurile, potrivit unui proiect al MS
vineri, 10 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Peste 75% dintre medicii din mediul rural care primesc sporuri le vor pierde în cazul în care va intra în vigoare un proiect al Ministerului Sănătăţii (MS) privind criteriile de acordare a acestora pentru această categorie de medici, a declarat joi într-o conferinţă de presă, şeful de Departamentului de medicină rurală din Societatea Naţional de Medicină a Familie (SNMF), Sandra Alexiu.
'Societatea Naţional de Medicină a Familie a luat act de intenţia Ministerului Sănătăţii şi a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) de a modifica radical criteriile de încadrare a cabinetelor medicale aflate în mediul rural. Această modificare este făcută cu intenţia de a reduce accesul pacienţilor la servicii medicale şi de a renunţa la sprijinirea cabinetelor din mediul rural prin reducerea abruptă a finanţării', a afirmat Alexiu.
Ea a spus că SNMF şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) vor solicita MS şi CNAS să retragă proiectul de modificarea criteriilor de încadrarea a cabinetelor medicilor aflate în mediul rural şi să menţină actuala grilă de criterii pentru anul 2011, iar pentru 2012 să realizeze 'o grilă de criterii realiste' cu ajutorul medicilor practicieni adaptate la realităţile din România.
Reprezentanta SNMF a susţinut că medicii de familie din mediul rural se confruntă cu foarte multe probleme unele dintre acestea fiind condiţiile grele în ceea ce priveşte infrastructura în localităţile rurale.
'Nu ne explicăm de ce proiectul MS a ales criterii abracadabrante, localităţi mai lungi de 20 de kilometri, deşi nici oraşele nu au asemenea lungimi, distanţe până la o structură de urgenţă mai mare de 60 de kilometri, deşi majoritatea judeţelor au lungimi mai mici de 60 de kilometri', a arătat Alexiu.
În opinia sa, intrarea în vigoare a unui asemenea proiect ar însemna plecare medicilor din rural în urban şi din România în alte ţări.
'SNMF şi FNPMF îşi exprimă dorinţa revizuirii reale de încadrare a criteriilor de încadrare, motivate prin studii care există inclusiv în România şi analizarea lor cu seriozitate, fără a mai sacrifica din nou populaţia şi medicii. Dacă dorinţa noastră de dialog şi de respectarea a politicilor ministerului nu este agreăm, repercursiunile asupra sistemului vor fi tragice iar costurilor vor fi suportate tot de pacienţi', a spus Alexiu.
În România, cabinetele de medicina familiei sunt localizate în procent de 59% în mediul urban şi 41% în rural. În 2009, erau în România 12.009 medici de familie, din care 7.563 îşi desfăşoară activitate în mediul urban şi 4.446 în mediul rural. În procente, 23,8% dintre medicii din România sunt medici de familie, iar dintre aceştia 63% îşi desfăşoară activitatea în mediul urban, iar 37% în mediul rural.
Un proiect de modificare a ordinului 163/2008 privind criteriile de încadrarea a cabinetelor medicale aflate în mediul rural a fost postat pe site-ul CNAS.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
CNAS modifică criteriile de încadrare a cabinetelor medicale din rural Bucureşti, 8 dec /Agerpres/ - Un proiect de ordin privind modificarea criteriilor de încadrare a cabinetelor medicale din asistenţa medicală primară şi din ambulatoriul de specialitate din mediul rural, în funcţie de condiţiile în care se desfăşoară activitatea acestora, este postat pe site-ul Casa Naţională...
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...
Vasile Ciurchea (CNAS): Există aproximativ 300 de localităţi în România fără medic de familie Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, a afirmat marţi că există aproximativ 300 de localităţi în România fără medic de familie şi propune ca în zonele defavorizate medicii să primească, atât din partea CNAS, cât şi a autorităţilor locale, sporuri financiare pentru a...
Vasile Cepoi: Soluţia de a trece colectarea la CNAS, cel puţin pentru moment, nu este o prioritate (interviu) Dr. Vasile Cepoi, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a evidenţiat într-un interviu acordat AGERPRES că o parte dintre modificările pe care şi le propune noua lege a Sănătăţii vor fi introduse deja dinainte de a fi gata noul act normativ. Este vorba despre reorganizarea spitalelor, înfiinţarea...
Olt: Medicii de familie au decis să nu semneze noul contract cadru Slatina, 22 feb /Agerpres/ - Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Olt, Viorel Rădulescu, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că medicii de familie din judeţul Olt nu vor semna noul contract cadru pe anii 2011-2012.
Deblocarea până în aprilie a posturilor din sănătate şi salarizarea diferenţiată în sistem - intenţii ale Guvernului desemnat Deblocarea, până în luna aprilie, a posturilor din sistemul de sănătate, aprobarea unui proiect pilot cu privire la salarizarea diferenţiată, în funcţie de performanţă, a personalului din domeniu, precum şi continuarea de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a informatizării sistemului de sănătate...