Cele mai citite
 


Mircia Giurgiu (PDL) şi nutriţionistul Nicolae Hâncu propun iaurt pentru elevi
vineri, 10 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Deputatul PDL Mircia Giurgiu şi preşedintele Federaţiei române de diabet, nutriţie şi boli metabolice, Nicolae Hâncu, propun un proiect de lege prin care să existe posibilitatea ca laptele oferit elevilor prin programul guvernamental destinat lor să poată fi înlocuit cu iaurt.
Propunerea legislativă prevede modificarea normelor referitoare la acordarea de produse lactate şi de panificaţie elevilor din clasele I-IV din învăţământul de stat.
Conform propunerii, se introduce următorul articol în HG 932/2002: 'Pentru menţinerea stării de sănătate şi nutriţie a copiilor, laptele de consum sau iaurtul care se va administra trebuie să aibă minimum 3,2% proteine şi minimum 1,8% grăsime. Se va folosi numai lapte pasteurizat, păstrat până la servire la temperatura maximă de 8oC, sau lapte UHT'.
Mircia Giurgiu a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că fiecare şcoală va putea să decidă dacă foloseşte pentru elevi lapte sau iaurt.
Nutriţionistul Nicolae Hâncu a punctat binefacerile iaurtului, precizând totodată că nu este împotriva laptelui, ci doar a modului deficitar în care este distribuit.
'Bacteriile lactice conţinute de iaurt sunt benefice şi echilibrează flora intestinală. Acidul lactic produs de aceşti lactobacili fac să micşoreze pH-ul intestinal (...). Experimentele realizate demonstrează ca fermenţii lactici vii produc o creştere a răspunsului imunitar stimulând producţia de interferon, alte substanţe citochine, substanţe care apar în celulele din cursul unei infecţii, şi a căror funcţie inhibă dezvoltarea agenţilor patogeni. Ţinând cont că iaurtul are o concentraţie de calciu mai mare decât laptele, pentru că în fabricarea lui se adăugă lapte praf care măreşte calitatea sa nutriţională, un iaurt pe zi acoperă mai mult decât a treia parte din necesităţile de calciu ale unei femei adulte', a explicat Nicolae Hâncu.
Nutriţionistul clujean a mai spus că 'iaurtul reprezintă unul dintre alimentele cele mai vechi, universale şi benefice pe care umanitatea le-a cunoscut'.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Proiect de lege pentru marcarea produselor alimentare Deputatul PDL Mircia Giurgiu a pregătit un proiect legislativ privind marcarea mai clară a conţinutului produselor alimentare, în sensul că pe etichetele alimentelor ar trebui să fie trecute mai puţine informaţii, într-un mod mai inteligibil şi care să iasă mai bine în evidenţă.
Cluj: Proiect de lege pentru pauza de masă a elevilor şi studenţilor Cluj-Napoca, 20 ian /Agerpres/ - Preşedintele Federaţiei Române de?Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Nicolae Hâncu, preşedintele Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Cluj, Marius Bojiţă, şi deputatul PD-L Mircia Giurgiu propun un proiect legislativ prin care să fie instituită obligativitatea...
Cluj: Proiect de lege care ar putea creşte preţul alimentelor nesănătoase Preşedintele onorific al Federaţiei de Nutriţie, Boli Metabolice şi Diabet, Nicolae Hâncu, pregăteşte împreună cu doi parlamentari clujeni o iniţiativă legislativă care ar putea mări preţul alimentelor considerate nesănătoase, ca o măsură de descurajare a populaţiei în consumarea lor.
Iaurtul – un prieten de nădejde în lupta cu obezitatea şi supraponderea Prevalenţa obezităţii în România este de 31%, ceea ce înseamnă că aproape 5 milioane de români cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani suferă de obezitate, arată rezultatele studiului epidemiologic PREDATORR, anunţate în 2014. Studiul naţional mai raportează că alţi peste 5,5 milioane de...
Iaurtul – alimentul „minune” care ne menţine sănătoşi şi în formă Iaurtul se numără printre cele mai sănătoase alimente, situându-se pe locul doi în ierarhia alimentelor dense în nutrienţi raportat la numărul de calorii, după fructe şi legume. Iaurtul este o sursă naturală de calciu uşor asimilabil, necesar pentru creştere şi menţinerea densităţii osoase, ...
Micul dejun cea mai importantă masă, reiterează specialiştii Micul dejun - cea mai importantă masă a zilei, după cum susţin specialiştii, - trebuie să asigure cel puţin un sfert din caloriile necesare, între 20 şi 25% din necesarul de energie.