Cele mai citite
 


SUA: a crescut numărul incidentelor aviatice provocate de lasere
vineri, 10 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Oficialii americani din cadrul Administraţiei federale a aviaţiei civile (FAA) sunt îngrijoraţi de creşterea numărului de persoane care îndreaptă lasere asupra cockpiturilor avioanelor civile, afirmând că lumina intensă poate orbi temporar piloţii, făcându-i să rateze aterizările sau să cedeze temporar controlul copiloţilor, relatează joi AP.
În ultimii şase ani, FAA a înregistrat o creştere susţinută a numărului sesizărilor din întreaga ţară privind persoane care au îndreptat lasere spre cabinele avioanelor şi elicopterelor. În acest an s-au înregistrat deja 2.200 astfel de incidente, faţă de doar 300 în 2005.

Până în prezent nu au existat prăbuşiri din acest motiv, dar incidentele au provocat îngrijorarea autorităţilor din aviaţia civilă.

'Pare caraghios, dar este o problemă serioasă', a precizat administratorul FAA, Randy Babbitt, într-o postare pe site-ul Ministerului Transporturilor.

'Ştim că laserele sunt un instrument important pentru astronomi şi observatori amatori. Dar nu putem sublinia suficient cât de important este să fiţi atenţi când le îndreptaţi noaptea spre cer', a adăugat Babbitt.

Creşterea numărului de incidente a coincis cu dezvoltarea pieţei laserelor manuale, potenţial mai periculoase decât cele obişnuite. În acelaşi timp, preţul lor a scăzut de la peste 1.000 de dolari, la doar câteva sute de dolari.

Academia americană de oftalmologie a dat publicităţii în septembrie un comunicat prin care avertizează părinţii că dispozitivele cu laser puternice pot provoca orbire şi pot afecta ochii. Academia a dat exemplul unui adolescent de 15 ani care a avut probleme la ochi după ce s-a jucat cu un laser într-o oglindă. Astfel, subliniază oftalmologii, laserele nu provoacă probleme numai atunci când sunt îndreptate direct asupra ochilor, ci şi atunci când lumina este reflectată.

Zeci de oameni au fost arestaţi în SUA şi în alte ţări pentru că au îndreptat lasere spre cockpiturile avioanelor, de cele mai multe ori în timpul decolărilor de pe aeroporturi sau cu prilejul aterizărilor. Întrucât acestea sunt considerate cele mai delicate faze ale zborului în care piloţii trebuie să fie la un nivel maxim de concentrare, interferenţa în procesul de navigaţie aeriană este considerată infracţiune federală în SUA.

Anul trecut, un californian a fost condamnat la 2 ani şi jumătate pentru că a îndreptat un laser către două avioane Boeing, într-un moment în care avioanele de pasageri se pregăteau să aterizeze pe aeroportul John Wayne.

În august a.c., un pilot al unui elicopter de poliţie a fost 'orbit temporar de un laser', ceea ce l-a împiedicat să urmărească un suspect. În aceeaşi lună, lasere cu lumină verde au fost îndreptate spre cockpiturile a două elicoptere medicale care transportau pacienţi la Pittsburgh, printre care şi un copil de cinci ani.

De asemenea, piloţii a zeci de avioane au raportat că au fost orbiţi de lasere cu lumină verde în timp ce decolau sau aterizau pe aeroportul internaţional Tacoma din Seattle.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ultima tehnologie de intervenţii oftalmologice cu laser şi la Bucureşti Bucureşti, 29 oct /Agerpres/ - Primul sistem medical de operaţii oftalmologice Intralase plus Star S4 IR importat în România se află la primul spital privat de oftalmologie din ţara noastră, inaugurat vineri în Bucureşti.
MB: Un pilot de linie vizat de un laser, grav rănit la ochi Sindicatul britanic al piloţilor de linie a tras un semnal de alarmă luni în timp ce un pilot de la British Airways a fost grav rănit la ochi după ce a fost vizat de un laser la o aterizare pe aeroportul Heathrow, relatează AFP.
SUA şi Canada instituie controale riguroase pe aeroporturi în lupta împotriva Ebola Pasagerii care sosesc din ţări din Africa de Vest afectate de epidemia de Ebola vor fi supuşi unor controale mai riguroase pe cinci aeroporturi din SUA şi pe cele din Canada, au anunţat miercuri Casa Albă şi ministrul canadian al sănătăţii Rona Ambrose, informează joi AFP şi DPA.
O nouă modă periculoasă: Bijuteriile oculare Mai întâi au fost cerceii, apoi piercingurile, tatuajele şi tatuajele extreme - scarificarea sau cele care implică modificarea corpului. Acum este rândul bijuteriilor oculare, o modă de origine europeană care face furori în SUA, scrie vineri în ediţia electronică ziarul El Mundo.
WestEye Hospital, 2 ani de investitii in tehnologii de prevenire si tratare a afectiunilor ochiului WestEye Hospital aniverseaza 2 ani de activitate prin tehnologii de ultima generatie si servicii la costuri accesibile
SUA: Se înmulţesc cazurile de deces din cauza supradozei de cafeină pură Autorităţile sanitare americane sunt îngrijorate de tendinţa de a ingera cafeină pură remarcată tot mai des în rândul tinerilor şi care a dus, până în prezent, la cel puţin 18 decese, relatează marţi metronews.fr, precizând că o lingură de cafeină pură echivalează cu circa 25 de ceşti de cafea.