Cele mai citite
 


Bazac: Programul de evaluare a stării de sănătate - un eşec
joi, 4 iunie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 04 iunie /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a afirmat, miercuri, că Programul Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei este "un eşec".

El a spus că programul, desfăşurat în perioada 1 iulie 2007 - 31 decembrie 2008, cu fonduri în valoare de 631.604.057 lei, a fost, după cum a stabilit comisia desemnată să analizeze acest proiect, o evaluare realizată atipic, pe toată populaţia şi nu pe eşantioane reprezentative, aşa cum presupun regulile de bază ale statisticii şi standardele ştiinţifice.

"Acest program este cel mai costisitor şi ilogic demers de evaluare a stării de sănătate a populaţiei. S-a cheltuit o sumă considerabilă pentru a nu se afla nimic", a declarat, într-o conferinţă de presă, Ion Bazac.

Potrivit datelor colectate de comisia din Ministerul Sănătăţii, pentru 1,2 milioane de persoane datele de evaluare sunt absente sau informaţiile esenţiale sunt incomplete. Pentru aproximativ 450.000 de cazuri au fost constatate coduri de raportare dublate, adică analize şi consultaţii fictive, după cum a spus ministrul.

Din totalul costurilor, circa 20 de milioane de euro au reprezentat cheltuieli administrative: costuri cu tipărirea taloanelor, costuri cu expedierea poştală, rambursare, introducerea şi înregistrarea persoanelor evaluate în baza de date şi altele. La acestea s-au mai adăugat circa 10 milioane de euro pentru achiziţionarea de laptopuri pentru medicii de familie, special pentru acest program.

"Cu fondurile cheltuite doar într-un an de Programul Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei s-ar fi putut realiza un program naţional de screening şi prevenţie pentru cancerul de col uterin, pe o perioadă de patru ani. Rezultatul imediat şi cuantificabil ar fi fost salvarea a câtorva mii de femei care mor din cauza acestei afecţiuni. De asemenea, numai cu costurile administrative ale programului s-ar fi putut dota fiecare din judeţele României cu câte 2 CT-uri performante sau ar fi putut fi salvaţi, anual, 2.000 de bolnavi cu infarct miocardic", a afirmat Ion Bazac.

Comisia a evidenţiat, după o analiză de patru luni, că, din punct de vedere ştiinţific şi statistic, evaluarea trebuia să fie realizată pe un eşantion reprezentativ, aşa cum se întâmplă în toate ţările şi nu pe întreaga populaţie.

România a realizat anchete de evaluare a stării de sănătate încă din 1957, ultima având loc în anul 1997, pe un eşantion reprezentativ de 14.000 de persoane, după cum a precizat ministrul.

El a făcut referire şi la faptul că programul s-a suprapus peste un altul, aflat în derulare de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, prin care românii beneficiau deja de un set de analize gratuite, şi că, după trei luni de funcţionare, conducerea MS şi CNAS au realizat acest lucru.

Ion Bazac a reiterat că, din acest an, Ministerul Sănătăţii va iniţia trei programe de screening pentru depistarea cancerului de col uterin, a cancerului de sân şi a bolilor cardiovasculare, precizând că acestea vor fi derulate în conformitate cu toate rigorile ştiinţifice, metodologice, administrative şi logistice, astfel încât informaţiile colectate să fie de un real folos sănătăţii publice, programelor de prevenţie şi contribuabililor. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bănicioiu: Testarea gratuită a cancerului de col uterin - în nouă centre; gândim un program şi pentru cancerul la sân Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat, joi, că în România există nouă centre regionale de testare gratuită pentru depistarea cancerului de col uterin, arătând că se gândeşte la un program similar şi pentru cancerul la sân.
Bihor: Screening naţional pentru cancerul de col uterin, program al Ministerului Sănătăţii Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau a anunţat, sâmbătă, la Oradea, că în domeniul asistenţei medicale preventive, pentru prima dată în sistemul sanitar s-a făcut primul pas pentru un screening naţional pentru depistarea cancerului de col uterin.
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.
Vasile Cepoi: Reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate este soluţia pentru creşterea eficienţei lui (interviu) Ministrul Sănătăţii, conf. dr. Vasile Cepoi, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că desfiinţarea sistemului de asigurări nu este o soluţie, ci reorganizarea acestuia, care ar putea creşte eficienţa lui.
Bihor:O treime din medicii de familie, neînscrişi în reţeaua de screening gratuit pentru cancerul de col uterin Aproape 30% din medicii de familie bihoreni nu s-au înscris încă într-un program gratuit de depistare a cancerului de col uterin la femei, program finanţat, de anul trecut, de către Ministerul Sănătăţii, a declarat vineri, pentru AGERPRES, dr. Daniela Rahotă, director executiv al Direcţiei de Sănătate...
Ion Bazac: Programul de vaccinare anti-HPV va fi oprit Ministrul Sănătăţii, dr. Ion Bazac, a anunţat, duminică, într-o conferinţă de presă, că vaccinarea anti-HPV va fi oprită şi va fi lansat un program de screening la nivel naţional de depistare precoce a cancerului de col uterin. (Sursa: Agerpres)