Cele mai citite
 


Cluj: Studenţii medicinişti îi consultă gratuit pe săteni
vineri, 10 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Organizaţia Studenţilor Medicinişti din Cluj organizează, duminică, un nou screening în zona rurală a judeţului, care va avea loc în localitatea Apahida.
Coordonatorul campaniei, Ioana Abrudan a declarat, joi, pentru AGERPRES, că în urma acestor consultaţii s-a observat că cele mai întâlnite boli, printre săteni, sunt diabetul zaharat, obezitatea şi hipertensiunea arterială.

'Una din principalele cauze este, desigur, alimentaţia dezechilibrată, axată foarte mult pe produse din carne şi grăsime. O altă problemă a oamenilor din aceste zone este aceea că se duc la doctor doar când durerea devine insuportabilă şi nu îşi respectă tratamentele pe care le primesc. Spun că nu au avut timp sau că nu au avut bani, deşi unele medicamente sunt compensate într-o măsură mai mare sau mai mică, sau spun pur şi simplu că au uitat', a declarat Ioana Abrudan.

Referindu-se la desfăşurarea campaniei, aceasta a spus că echipa de medicinişti se instalează în cabinetele din dispensarul din localitate - atunci când el există, pentru că altădată au ţinut consultaţiile într-o şcoală - şi îi primesc pe sătenii care vor să vină să stea de vorbă cu ei. Informarea prealabilă se face, timp de câteva zile, cu ajutorul afişelor, pliantelor, dar mai ales al preotului din comună.

'Încercăm să stăm de vorbă cu oamenii cu cât mai multă răbdare şi într-un limbaj cât mai simplu, dar se întâmplă să nu ne putem înţelege nicidecum cu unii. Nu ştiu să zică de ce anume au fost operaţi, iar dintre femei unele nu ştiu să spună câte naşteri şi avorturi au avut. Sau poate le este ruşine. În orice caz, avem acest gen de probleme în comunicarea cu unii dintre pacienţi', a spus Ioana Abrudan.

Screeningul pe care îl va efectua echipa de studenţi, care va număra 15 persoane, are ca scop monitorizarea anumitor parametri clinici precum măsurarea tensiunii arteriale, a glicemiei, calcularea indicelui de masă corporală, înregistrarea şi interpretarea electrocardiogramei, examinarea fundului de ochi.

'Pe de altă parte, aceste campanii ne ajută şi pe noi să ne facem mâna, ca să spun aşa, să ne obişnuim cu o activitate pe care o vom desfăşura apoi în profesia noastră', a mai spus studenta.

Organizaţia Studenţilor Medicinişti realizează asemenea acţiuni de şapte ani. Campania este susţinută de Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Iuliu Haţieganu' din Cluj-Napoca şi de sponsorul 'Roche Diagnostics Division', care va suporta costul aparaturii şi al consumabilelor necesare pentru testări.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Campanie antidiabet derulată de studenţii medicinişti, duminică, la Iulius Mall Voluntari ai Organizaţiei Studenţilor Medicinişti (OSM) din Cluj-Napoca vor derula, duminică, la complexul Iulius Mall, o campanie de informare asupra diabetului zaharat, pentru a prezenta factorii ce declanşează această boală, profilaxia şi tratamentul ei.
Peste 1.800 de arădeni au beneficiat de consultaţii gratuite, printr-un proiect al Facultăţii de Medicină a UVVG Arad Peste 1.800 de arădeni au beneficiat, de la începutul acestei săptămâni, timp de cinci zile, de consultaţii gratuite oferite de studenţi medicinişti, însoţiţi de cadre didactice şi medici rezidenţi, în cadrul unui proiect derulat de Universitatea de Vest 'Vasile Goldiş' din Arad.
Cluj: Studenţii medicinişti vor derula o campanie anti-tuberculoză în cinci licee Organizaţia Studenţilor Medicinişti din Cluj-Napoca va derula, între 19 şi 23 martie, o campanie de informare a elevilor de liceu în scopul prevenirii tuberculozei, depistării acesteia la scurt timp după apariţia unor simptome, precum şi conştientizării tinerilor asupra obligaţiei de a urma riguros ...
Iaşi: Burse pentru studenţii medicinişti în cadrul proiectului MedCAREER Peste 700 de burse în valoare de 800 de lei sunt acordate studenţilor ce au parcurs etapa de consiliere on-line şi de grup în cadrul proiectului MedCAREER derulat de Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" Iaşi, prin intermediul Facultăţii de Medicină Dentară
Cluj: Studenţi de la UMF distribuie pliante despre prevenirea diabetului în şase mari licee Un număr de 35 de voluntari, studenţi la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu", distribuie, miercuri, materiale informative despre prevenirea diabetului, în şase unităţi de învăţământ din Cluj-Napoca.
Cluj: Studenţii de la UMF proveniţi din zona afectată de Ebola, sub supraveghere medicală Mai mulţi studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Cluj care provin din statele Africii de Vest, zona afectată de virusul Ebola, vor trebui să-şi facă analizele dacă au părăsit România în ultimele şase luni.