Cele mai citite
 


Epidemia de holeră în Haiti, adusă pe insulă de ONU
duminică, 12 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Zvonul care circula printre haitieni şi care a fost dezminţit oficial de Naţiunile Unite a devenit realitate după ce profesorul epidemiolg francez Renaud Piarroux a declarat joi că soldaţii nepalezi din cadrul Forţei ONU detaşaţi în Haiti s-ar afla la originea epidemiei de holeră care a ucis 2.120 de oameni şi a contaminat alte 92.000 de persoane, informează site-ul francez Rue89.
În raportul său - confidenţial, dar citat miercuri de France 2 - profesorul scrie: 'Misiunea de investigare relevă caracterul sever şi neobişnuit al acestei epidemii a cărei origine importată nu ridică nicio îndoială. Ea a demarat în împrejurimile taberei Minustah /Misiunea Naţiunilor Unite pentru stabilizare a în Haiti/.'

Potrivit ediţiei de joi a cotidianului francez Liberation, o sursă medicală confirmă că focarul infecţios a plecat din tabăra nepaleză.

În octombrie, un studiu efectuat de Centrele de prevenire şi control a maladiilor /CDC/ din Atlanta conchisese deja că bacteria de holeră care face ravagii în Haiti este de origine sud-asiatică.

În fiecare an, Nepalul cunoaşte puseuri recurente de holeră. În septembrie, când epidemia bântuia în Nepal, soldaţi onusieni părăseau ţara pentru a veni în ajutorul populaţiei haitiene.

Când epidemia a debutat pe insulă, haitienii i-au acuzat foarte repede pe soldaţii asiatici că au introdus holera printr-o bază în regiunea rurală de pe râul Artibonite, unde au apărut primele cazuri de contaminare.

Zvonurile potrivit cărora soldaţi nepalezi şi-ar fi deversat excrementele într-un afluent al râului au alimentat atunci tensiunile. Unii haitieni au atacat cu violenţă forţele de menţinere a păcii şi au cerut plecarea lor. Soldaţii s-au apărat prin tiruri cu gaze lacrimogene, dar nu numai. Bilanţul a fost de trei morţi şi 20 de răniţi.

Acest raport face deci cel puţin nepotrivite numeroasele dezminţiri ale ONU. Citat de Liberation, un purtător de cuvânt al ONU, Martin Nesirky, declara în 7 decembrie la New York: 'Misiunea a efectuat un anumit număr de teste în apa din interiorul taberei şi între tabără şi râu: toate rezultatele au fost negative.'
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Holeră: 253 de morţi în Haiti, 3.115 spitalizaţi Port-au-Prince, 24 oct /Agerpres/ - Epidemia de holeră în Haiti a făcut 253 de morţi, dintre care doi într-un sat din apropiere de Port-au-Prince, şi 3.115 persoane sunt spitalizate, potrivit ultimului bilanţ oficial anunţat duminică.
Haiti: 76 de noi morţi în epidemia de holeră (Ministerul Sănătăţii) Port-au-Prince, 17 nov /Agerpres/ - Epidemia de holeră din Haiti s-a soldat cu 1.100 de morţi în total, conform unui nou bilanţ comunicat miercuri de Ministerul Sănătăţii, cu 76 mai mulţi decât la raportarea difuzată anterior, relatează AFP.
Haiti: 76 de noi morţi în epidemia de holeră (Ministerul Sănătăţii) Port-au-Prince, 17 nov /Agerpres/ - Epidemia de holeră din Haiti s-a soldat cu 1.100 de morţi în total, conform unui nou bilanţ comunicat miercuri de Ministerul Sănătăţii, cu 76 mai mulţi decât la raportarea difuzată anterior, relatează AFP.
Holeră în Haiti: 724 de morţi, potrivit unui nou bilanţ Epidemia de holeră din Haiti a provocat moartea a 724 de persoane, dintre care patru la Port-au-Prince, în timp 11.000 de bolnavi au fost spitalizaţi, a anunţat joi Ministerul haitian al Sănătăţii, potrivit unui nou bilanţ, informează AFP.
Holeră în Haiti: 284 de morţi, potrivit unui nou bilanţ Epidemia de holeră din Haiti a făcut 284 de morţi şi a cauzat spitalizarea a 3.612 persoane, potrivit unui nou bilanţ furnizat marţi de autorităţile medicale din ţară, informează AFP.
Holeră în Haiti: 1.523 de morţi, potrivit unui nou bilanţ Epidemia de holeră care a lovit Haiti de la mijlocul lunii octombrie a făcut 1.523 morţi, potrivit unor cifre publicate joi de Ministerul Sănătăţii, informează AFP.