Cele mai citite
 


SAR: În România, sectorul sănătate este finanţat sub media europeană
duminică, 12 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Sectorul sănătate este finanţat în România sub media europeană, dar nu totdeauna banii disponibili sunt cheltuiţi cu folos, este una dintre concluziile raportului Societăţii Academice din România (SAR), prezentat vineri la dezbaterea 'Criză şi reformă în sistemul de sănătate'.
Potrivit raportului, este nevoie de reforme în două direcţii: sporirea veniturilor în sector; raţionalizarea cheltuielilor şi a sistemului în general, pentru o mai bună eficienţă şi ţintire a priorităţilor reale.
România se situează pe ultimul loc din Uniunea Europeană la capitolul cheltuieli cu sănătatea ca pondere în PIB; în plus, deşi cheltuielile cu sănătatea au crescut în ultimii ani, avem slabe şanse de convergenţă pe planul calităţii sistemului sanitar cu statele dezvoltate în viitorul previzibil.

În România, finanţarea sănătăţii se face într-o măsură disproporţionat de mare de la bugetul public, ceea ce limitează drastic posibilitatea creşterii finanţării în acest sector, relevă raportul.
''Dacă ne uităm la banii pe care îi primeşte de la stat, sănătatea n-a fost niciodată o prioritate de politică publică; pe de altă parte, statul nici nu poate aloca mai mulţi bani câtă vreme România colectează mult mai puţin la buget decât oricare altă ţară din UE. Ca resurse materiale şi umane, stăm prost: deşi numărul de medici a crescut uşor în ultimii ani, raportat la populaţie, rămâne mult în urma ţărilor dezvoltate; iar dotarea cu echipamente continuă să fie primitivă'', se arată în raport.

Documentul subliniază că debutul crizei economice şi financiare a determinat, în anul 2009, o diminuare a veniturilor publice din sănătate cu 3,4%.
''Alocarea responsabilităţilor de finanţare din surse publice a sănătăţii nu este foarte clară, existând adesea mai multe surse de finanţare pentru aceeaşi acţiune sau program de sănătate. În ultimii 4 ani, România a redus contribuţiile de sănătate de la 13,5% la 10,7%, respectiv cu o cincime. La mijlocul anului 2010, fondul acumulase datorii de 4,6 miliarde lei, din care plăţi restante 1,1 miliarde lei'', se arată în raport.

O analiză comparativă a modului de alocare a cheltuielilor de sănătate arată o pondere mică a serviciilor de tratament şi reabilitare, dar şi o pondere prea mare a serviciilor medicale de tratament cu internare, în defavoarea tratamentului în ambulatoriu şi medicinei primare. Ineficienţele de alocare a banilor fac ca rezultatele la nivel macro să fie mai slabe decât ar fi cazul, chiar proporţional cu nivelul de finanţare dat.

În opinia autorilor raportului, se observă că după acest criteriu stăm mai prost decât Bulgaria. Echitatea în sistemul sanitar priveşte accesul la servicii medicale indiferent de venit sau de starea socială, iar, din acest punct de vedere, sistemul românesc eşuează în a oferi servicii medicale de calitate categoriilor celor mai defavorizate. Motivele pentru care accesul categoriilor celor mai defavorizate la servicii medicale este mai scăzut sunt diverse şi nu au legătură cu ce prevede de fapt legislaţia.
''Sursa majoră a inechităţii din sistem o reprezintă excesul de cerere (un pachet de servicii prea generos raportat la capacitatea sistemului de finanţare), iar sistemul sanitar românesc eşuează în a oferi acest pachet de servicii supradimensionat tuturor. O sursă de inegalitate, caracteristică sistemelor bazate pe eficienţa economică, dar nu celor bazate pe solidaritate, provine din nevoia de a plăti din buzunar pentru servicii medicale, lucru care este accesibil doar într-o mică măsură categoriilor defavorizate'', subliniază raportul.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, a explicat că reţinerea contribuţiei pentru sănătate din pensiile peste 740 de lei este necesară pentru umplerea unor goluri de finanţare din sistem. El a adăugat că sistemul sanitar românesc nu este sustenabil în acest moment, atrăgând atenţia că, pe lângă subfinanţarea sistemului sanitar, ar trebui ca fondurile care ajung în sistem să fie cheltuite mai eficient.

''Trebuie introdus un pachet de măsuri care se referă, în primul rând, la redimensionarea sistemului în acest moment. Se vorbeşte din ce în ce mai acut despre ceea ce înseamnă numărul de spitale, ceea ce înseamnă transformarea lor în alte unităţi de prestări de servicii medicale sau nu. Ar trebui să discutăm de modul cum facem să crească veniturile în acest sistem şi măsurile care au fost anunţate în această perioadă vor aduce o acoperire destul de importantă a deficitului pe care l-am avut la Casa Naţională de Asigurări'', a spus Lucian Duţă.
El a adăugat că în curând se va putea vorbi despre informatizarea sistemului medical românesc care, ''în acest moment, aşa cum se întâmplă, este deja ireversibilă''.

Prezent la dezbatere, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din România, Victor Olsavszky, a afirmat că asistenţii medicali din România reprezintă o resursă umană subutilizată.
''În alte ţări, mai ales din nordul Europei, se obţine foarte mult prin utilizarea acestui tip de resursă umană. Ştim experienţa României şi din trecut, şi mai recentă, cu asistentul medical comunitar. Acest lucru, în ţările anglo-saxone, reprezintă o piesă de bază a sistemului de sănătate. Se estimează că se pot obţine creşteri ale finanţării cu 20-30% din totalul cheltuielilor pentru sănătate doar prin utilizare mai eficientă'', a spus Olsavszky.

Printre propunerile Societăţii Academice din România de raţionalizare a cheltuielilor din domeniul sănătăţii se numără introducerea plafoanelor orientative de prescriere a medicamentelor pentru medici de familie şi specialişti, finalizarea urgentă a sistemului informatic unic integrat şi a cardului de asigurat, revizuirea pachetului de servicii medicale de bază pentru a le elimina pe cele neesenţiale şi aprobarea ghidurilor terapeutice şi a protocoalelor de transfer şi internare a persoanelor care se prezintă la spital.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Costurile şi calitatea serviciilor - principalele probleme ale sistemului sanitar din România Principalele aspecte cărora trebuie să le facă faţă sistemul sanitar din România sunt cele legate de costuri şi calitatea serviciilor, se susţine în expunerea de motive a proiectului noii legi a sănătăţii, postat miercuri pe site-ul Ministerului Sănătăţii pentru dezbatere publică.
INTERVIU Cristian Buşoi: Populaţia trebuie să primească garanţia că bugetul CNAS este cheltuit corect La împlinirea a 15 ani de la înfiinţarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, preşedintele acesteia, medicul Cristian Buşoi, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că instituţia pe care o conduce a avut, de-a lungul timpului, o contribuţie benefică pentru sistemul sanitar din România şi a jucat...
Sistemul de sănătate în fază terminală, la originea căderii guvernului în România (presă) Sectorul de sănătate, aflat în centrul protestelor din aceste zile din România care au dus la căderea guvernului lui Emil Boc, este în 'fază terminală' şi 'are nevoie de îngrijire urgentă', scrie luni portalul Osservatorio sui Balcani e Caucaso, care dedică o amplă analiză domeniul sănătăţii din ţara...
Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010 (retrospectivă) Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010, fondurile alocate nu au fost suficiente, ceea ce a dus la situaţia ca pacienţii spitalelor să fie nevoiţi să-şi cumpere singuri, de multe ori, medicamentele, dar a înregistrat şi un număr insuficient de cadre medicale, din cauza blocării posturilor din...
Mircea Geoană: Este nevoie de o adevărată revoluţie în sistemul de sănătate din România Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, spune că în cazul în care nu se găseşte ''un tratament rapid, serios şi durabil'' la criza din sistemul sanitar românesc, aceasta riscă să se transforme în una dintre ''cele mai complicate crize de natură socială, economică şi poate chiar politică pe care a traversat-o...
Adina Geană: CNAS nu are datorii Bucureşti, 12 mai /Agerpres/ - Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu are nicio datorie faţă de furnizorii de servicii, a declarat, miercuri, directorul CNAS, dr. Adina Geană, adăugând că 'sunt termene scadente, dar nu datorii, şi se vor plăti la timp'.