Cele mai citite
 


Schimbările climatice 'deschid calea' extinderii efectelor POP
duminică, 12 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Schimbările climatice pot creşte vulnerabilitatea planetei la aşa-numiţii poluanţi organici persistenţi (POP) care vor penetra cu mai multă uşurinţă ecosistemele terestre şi acvatice, acumulându-se în lanţurile alimentare şi punând, astfel, în pericol sănătatea oamenilor, susţine un raport al Programului ONU pentru Mediu prezentat în cursul acestei săptămâni la Conferinţa pe tema schimbărilor climatice de la Cancun (Mexic), transmite vineri RIA Novosti.
Este vorba despre 12 poluanţi organici persistenţi, cele mai toxice chimicale de pe Terra. Aceştia sunt DDT-urile, dioxinele, hexaclorbenzenul, bifenilpolicloraâii, pesticidele, insecticidele, fungicidele, hidrocarburile clorurate folosite ca aditivi la vopsele, în materiale plastice, deşeuri spitaliceşti, rezultate din arderea cărbunelui, turbei, lemnului. Producţia şi utilizarea lor sunt reglementate de Convenţia de la Stockholm, care a intrat în vigoare în 2004.

Toate aceste POP-uri sunt extrem de toxice şi pot provoca boli ale sistemului cardiovascular, pot deregla metabolismul, sistemul endocrin şi imunitar, pot duce la apariţia cancerului.

'Acest raport arată că noi continuăm să descoperim o serie de noi efecte ale schimbărilor climatice, care nu erau vizibile la început' - a declarat directorul Institutului naţional de ecologie din Mexic, Adrian Fernandez.

Secretarul executiv al Convenţiei de la Stockholm, Donald Cooper, a menţionat că schimbările climatice şi creşterea asociată a temperaturii medii pe planetă ar putea 'să deschidă calea' pătrunderii POP în ecosistemele din zona arctică şi, în general, creşterii volumului unor astfel de substanţe în mediul înconjurător.

În acest context, autorii raportului avertizează asupra creşterii în număr şi intensitate a fenomenelor meteorologice extreme.

Unele POP-uri sunt colectate în rezervoare şi facilităţi speciale, care chiar şi în cazul unei administrări corecte pot fi afectate de inundaţii şi uragane. Între altele, în Pakistan, unde în vară au avut loc inundaţii de amploare, se află stocate mai mult de 6.000 de tone de POP, conform datelor din 2009.

'Trebuie să ne gândim de două ori şi să ne asigurăm că am luat în considerare toate aceste aspecte. Trebuie să regândim abordările noastre faţă de POP' - a subliniat directorul Institutului naţional de ecologie din Mexic.

Un raport complet cu privire la schimbările climatice şi efectele POP asupra mediului şi sănătăţii oamenilor urmează să fie prezentat de ONU la reuniunea participanţilor Convenţiei de la Stockholm, prevăzută pentru aprilie 2011.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Schimbările climatice reprezintă principala ameninţare pentru sănătate Londra, 21 mai /Agerpres/ - O serie de medici britanici au publicat joi un raport în care avertizează că schimbările climatice reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa sănătăţii publice din secolul XXI, informează publicaţia The Guardian.
23% dintre decesele din întreaga lume sunt cauzate de probleme legate de mediu (OMS) Aproape un sfert din totalul deceselor din întreaga lume sunt rezultate dintr-o cauză legată de mediu în sens larg, incluzând sinuciderile şi accidentele rutiere, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), citată de France Presse.
VIRUSUL ZIKA Cinci întrebări despre Zika care nu au primit încă răspunsuri clare Mai mult de zece echipe de cercetare lucrează în prezent, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), la dezvoltarea unui vaccin împotriva virusului Zika, un virus apărut parcă de nicăieri pentru a deveni deodată "inamicul de temut" al femeilor gravide. Întreaga cavalcadă mediatică cu privire la...
Schimbările climatice ar putea favoriza instalarea febrei dengue în Europa Febra dengue ar putea ajunge în cunoscute destinaţii turistice din Europa dacă schimbările climatice vor continua conform estimărilor din prezent, susţine un studiu publicat în revista BMC Public Health, preluat vineri de cotidianul spaniol La Vanguardia.
OMS: Urmatoarea criza mondiala, generata de scumpirea cerealelor Organiza?ia Mondiala a Sanata?ii prognozeaza o noua criza mondiala, ce va fi determinata de creoterea pre?urilor cerealelor, având în vedere ca schimbarile climatice se reflecta puternic asupra unor ?ari din primele zece exportatoare cereale - Rusia oi Pakistan, relateaza RIA Novosti.