Cele mai citite
 


Donarea de organe, o problemă în toată lumea
sâmbătă, 11 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Viena, 11 dec - Trimisul special al AGERPRES, Cornelia Stanciu, transmite: Donarea de organe este o problemă în toată lumea, reflectată în listele lungi de aşteptare, care la nivelul Europei cuprind aproximativ 67.064 de persoane cu vârste între 25 şi 60 de ani, 52.000 fiind în aşteptare pentru un transplant de rinichi, 7.000 pentru transplant hepatic şi 3.600 pentru inimă, a subliniat prof. dr. Guildo Persijn din Olanda în cadrul Simpozionului Danubian de Transplant care se desfăşoară în acest sfârşit de săptămână la Viena.
Simpozionul de la Viena este singura manifestare ştiinţifică medicală românească de această anvergură organizată în străinătate, ajunsă deja la ediţia a VII-a.
Cel puţin 12 pacienţi pe zi din cei aflaţi pe listele de aşteptare mor pentru că nu au donator, a subliniat Guildo Persijn, el făcând referire şi la programul 'Old to old' dezvoltat în Europa care are în vedere şi transplantul pentru persoanele cu vârstă de peste 65 de ani de la donatori de organe vârstnici.
În condiţiile în care speranţa de viaţă a crescut, dezvoltarea unui astfel de program este necesară, a accentuat Guildo Persijn. Cei mai mulţi donatori sunt din Spania şi Portugalia, ţări cu o medie de 35 de donatori la un milion de locuitori, comparativ cu ţările din vestul Europei care au 14-15 donatori la un milion de locuitori. Astfel, prof.dr Guildo Persijn a subliniat necesitatea existenţei unei culturi în domeniul transplantului.
Una din principalele concluzii ale simpozionului este şi nevoia unei strategii comune pentru activitatea donării de organe în vederea transplantului şi de perfecţionarea metodelor de tratament pentru reducerea riscului respingerii grefelor, precum şi de organizare a unor cursuri regionale europene pentru tinerii medici şi formatorii de opinie, pentru a avea echipe cât mai eficiente în ceea ce priveşte transplantul de organe.
În România, pe listele de aşteptare se află peste 2.000 de pacienţi pentru rinichi, peste 300 pentru ficat, 60-70 pentru inimă şi aproximativ 20-30 pentru plămâni şi inimă, transplant care nu se face însă în România, a subliniat dr. Victor Zota, coordonatorul de transplant. Acesta a explicat că transplantul cord-pulmon este unul complicat şi presupune nu numai compatibilitate imunologică, ci şi fizică. Însă în ultimii ani şi în Europa s-a constatat o stagnare a activităţii de transplant, a reliefat dr. Zota.
Pe de altă parte, în România în 2010 s-au înregistrat un număr mare de transplanturi, existând un număr de 50 de spitale în ţară, municipale şi judeţene care s-ar putea implica în activitatea de transplant dar, efectiv, lucrează numai 4-5 secţii de anestezie terapie intensivă din cele 11 spitale implicate.
Dr. Zota s-a referit şi la recentele măsuri luate de Comisia Europeană care susţine acordarea de şanse egale tuturor celor aflaţi pe liste. Între măsurile care trebuie avute în vedere se află necesitatea promovării coordonatorului de transplant, instituţionalizarea acestei profesii. Rolul acestui coordonator nu este foarte simplu. El trebuie să discute cu familia şi să obţină un consimţământ verbal şi unul scris, a evidenţiat dr. Zota.
El a adăugat că relaţia cu familia este foarte important, iar până acum a existat doar un procent de 25% refuz din partea celor cu care s-a discutat, ceea ce este un lucru bun. Din păcate, nu întotdeauna chiar medicii înţeleg ceea ce este transplantul, a subliniat dr. Zota.
Privitor la acordul prezumat, acesta este stopat mai degrabă pentru că nu s-a înţeles exact despre ce este vorba, a menţionat dr. Zota. În prezent, România are consimţământul informal scris şi verbal care este destul de dificil, ceea ce face să existe şi puţini coordonatori de transplant. O altă problemă supusă atenţiei de dr. Zota a fost corelarea datelor între CNAS şi Agenţia Naţională de Transplant, aspect care lipseşte deoarece CNAS refuză acest lucru.
Prof. dr. Mihai Lucan de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj Napoca, unul dintre organizatorii simpozionului, a reliefat importanţa acestei întâlniri având ca obiectiv diseminarea ideii de transplant şi necesitatea colaborării în acest domeniu.
'Transplantul de organe care se zbate între magnific şi derizoriu şi care salvează zeci de oameni de la moarte s-a dezvoltat şi în România', a reliefat prof. Mihai Lucan, adăugând că simpozionul organizat anual de Institutul de la Cluj şi Tarus Media îşi propune să găsească căi pentru a promova în ţara noastră şi nu numai activitatea de transplant.
Efortul de a creşte rata de donare de la donator aflat în moarte cerebrală nu a fost eficient, rata acestui tip de donare crescând de la 3,5% la doar 4%, a opinat prof. dr. Lucan, pledând pentru dezvoltarea culturii donării de organe. El consideră că nu toate spitalele regionale trebuie să devină centre de transplant, ci numai spitalele cu peste 150 de paturi, care dispun de toate sistemele integrate.
Prof. dr. Irinel Popescu, preşedintele Romtransplant, a accentuat că este dovedit că transplantul ca metodă terapeutică salvează vieţi. 'Autosuficienţa - asigurarea necesităţilor de organe este foarte importantă, asta înseamnă să rezolvi pe plan naţional problemele', a arătat prof. Irinel Popescu. Acesta a făcut referire şi la interesul industriei în domeniu, în asigurarea tratamentului imunosupresiv. 'Tratamentul imunosupresor nu mai seamănă cu cel de acum câţiva ani, se ia o dată pe zi, ceea ce asigură complianţă la tratament, cu efecte toxice mult mai mici. De imunosupresie depinde succesul metodei', a spus prof. Irinel Popescu. El s-a referit şi la colaborarea dintre specialiştii români şi cei austrieci, aceştia din urmă venind să opereze în România.
De asemenea, prof. dr. Walter Klepetko, de la Clinica Universitară din Viena, a evidenţiat că transplantul este o tehnică dificilă care nu se poate face oriunde şi în orice condiţii. În opinia sa nu trebuie să existe prea multe centre de transplant, ci doar câteva, de excelenţă, care să coordoneze activitatea de transplant.
El este de părere că ar trebui să existe un Centru regional european pentru această zonă, în care să existe specialişti, o strategie de coordonare a activităţii de transplant la nivel regional. 'Înainte de a începe transplantul este nevoie de pregătirea specialiştilor şi a celor care urmăresc post-transplant pacienţii', a apreciat prof. Klepetko.
Totodată, prof. dr. Mihai Voiculescu a declarat, pentru AGERPRES, că simpozionul s-a bucurat de un real succes prin participarea a 120 de nefrologi, anestezişti, chirurgi din România, cărora li s-au adăugat invitaţi de excepţie reprezentaţi de şefii de şcoli de transplant din Austria, Republica Cehă, Ungaria, Macedonia şi Slovenia.
Valentin Tarus, fondatorul Tarus Media, care trăieşte de mai mulţi ani în Austria, organizatorul celei de-a 7-a ediţii a Danubian Transplant Symposium, a spus că este important pentru fiecare să facă ceva pentru oameni care să rămână, să se implice în proiectele în care crede.
La eveniment au participat şi directorul Institutului Cultural Român din Austria, Carmen Bendovski, precum şi ambasadorul României în Austria, Silvia Davidoiu.
Cu acest prilej au fost acordate diplome de excelenţă şi medalii din partea Fundaţiei 'Acad. Marin Voiculescu' şi Tarus Media prof. dr. Gunther Laufer, din Austria, prof. dr. Goce Spasovski din Macedonia şi dr. Eva Pokorna din Republica Cehă. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Fiecare spital judeţean ar trebui să aibă un coordonator de transplant Activitatea de transplant de organe din România ar putea creşte semnificativ, astfel încât să se reducă discrepanţa dintre numărul pacienţilor aflaţi pe listele de aşteptare şi cei care ajung să facă un transplant, dacă în fiecare spital judeţean ar exista un coordonator de transplant, a fost concluzia...
80 de specialişti români participă la Simpozionul Danubian de Transplant de la Viena Un număr de 80 de specialişti români nefrologi, anestezişti de terapie intensivă şi chirurgi vor participa pe 10 decembrie la Viena la a şaptea ediţie a conferinţei Danubian Transplant Symposium, singura manifestare ştiinţifică medicală românească de această anvergură organizată în străinătate.
RETROSPECTIVÃ/ Premiere medicale româneşti în 2012 Anul 2012 a continuat să fie un an al premierelor în medicina românească. Aflat şi în 2012 într-un proces de reorganizare, dar şi de schimbări la nivel înalt ale conducerii ministerului de resort, domeniul sănătăţii româneşti a adus premiere în chirurgia cardiovasculară, în neurochirurgie, în prelevarea...
Ziua Naţională a Transplantului: 11 ani de la primul transplant hepatic reuşit în România Vineri, de Ziua Naţională a Transplantului, s-au aniversat 11 ani de la primul transplant hepatic reuşit în România.
Dr. Zota: România pe primul loc în Europa în acest an privind creşterea procentului de transplant România se află pe primul loc în Europa în acest an în ceea ce priveşte creşterea procentului de transplant, a precizat marţi dr. Victor Zota, coordonator naţional pentru transplant.
Şase vieţi salvate de doi donatori aflaţi în moarte cerebrală Bucureşti, 20 feb /Agerpres/ - Doi donatori aflaţi în moarte cerebrală, unul de la Timişoara şi altul de la Bucureşti, au salvat, sâmbătă, şase vieţi.