Cele mai citite
 


CAB a decis arestarea a doi inculpaţi într-un dosar privind gripa aviară
duminică, 12 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 12 dec /Agerpres/ - Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis, duminică, arestarea preventivă pentru 29 de zile a fostului director al Direcţiei Sanitar-Veterinare din cadrul Agenţiei de Sănătate Publică a Ministerului Transporturilor Victor Butean şi a administratorului SC Lumi SRL Iaşi, Tonel Ursachi, ambii acuzaţi de fapte de corupţie în cazul atribuirii măsurilor de dezinfecţie pe perioada instalării gripei aviare în România.
CAB a admis recursul procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) la decizia din 11 decembrie a Tribunalului Bucureşti care luase măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea Bucureşti faţă de Victor Butean şi măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara faţă de inculpatul Tonel Ursachi.
DNA a stabilit, în sarcina lui Victor Butean, infracţiunile de luare de mită, complicitate la dare de mită, constituire de grup infracţional organizat, spălare de bani, instigare la cesionare fictivă de acţiuni şi părţi sociale şi efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia deţinută, iar în sarcina lui Tonel Ursachi, infracţiunile de dare de mită, constituire şi aderare la un grup infracţional organizat şi spălare de bani.
Potrivit anchetatorilor, în perioada octombrie 2005 - martie 2006, în contextul apariţiei gripei aviare în România, Victor Butean, în calitate de director al Direcţiei Sanitar-Veterinare din cadrul Agenţiei de Sănătate Publică a Ministerului Transporturilor, având atribuţii directe de control asupra operaţiunilor de dezinfecţie desfăşurate de către Ministerul Transporturilor în unele puncte rutiere şi feroviare, a iniţiat constituirea unui grup infracţional organizat, care a acţionat astfel încât firma SC Lumi SRL, aparţinând lui Tonel Ursachi, să obţină, în mod nelegal, contracte supraevaluate de prestări de servicii de dezinfecţie, în condiţiile în care respectiva firmă nu era aptă să efectueze asemenea activităţi.
'La data respectivă, SC Lumi SRL avea un singur angajat şi niciun fel de utilaje. De altfel, activităţile stabilite prin contractele de dezinfecţie au fost efectuate de 12 firme subcontractante. Cu toate că nu a prestat niciun fel de activităţi, firma SC Lumi SRL a înregistrat un profit net de aproximativ 6 milioane euro', se arată într-un comunicat al DNA.
Porcurorii anticorupţia mai susţin că, pentru a asigura protecţia şi a favoriza firma SC Lumi SRL, atât în obţinerea contractelor, dar mai ales pe perioada desfăşurării activităţilor contractate, respectiv în perioada septembrie 2005 - septembrie 2006, Victor Butean a beneficiat în mod direct sau indirect de la Tonel Ursachi de suma totală de 60.420 lei, adică aproximativ 17.000 euro la cursul mediu din acea perioadă.
'Celor doi inculpaţi li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, iar la data de 10 decembrie 2010, respectiv 11 decembrie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora', informează comunicatul DNA.
Acesta precizează că, în prezenta cauză, se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi, Vasile Astărăstoae, trimis în judecată de procurorii DNA Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi au dispus trimiterea în judecată a rectorului Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" Iaşi (UMF Iaşi), Vasile Astărăstoae, manager de proiect şi preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor în cadrul procedurii de achiziţie a platformei...
Iaşi: Membrii Consiliului de Administraţie al UMF, revoltaţi de acţiunea DNA împotriva decanului Doina Azoicăi Membrii Consiliului de Administraţie al Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Grigore T. Popa' din Iaşi susţin că sunt revoltaţi de acuzaţiile de luare de mită aduse de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie decanului Facultăţii de Medicină din cadrul universităţii, Doina Azoicăi.
V. Astărăstoae: Mă bucur că dosarul în care sunt acuzat a fost trimis în instanţă pentru că se va constata nevinovăţia mea Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" Iaşi (UMF Iaşi), Vasile Astărăstoae, spune că trimiterea dosarului UMF în faţa instanţei va demonstra nevinovăţia sa în faţa acuzaţiilor care i se aduc.
DNA: Şeful Laboratorului de Radiologie din Spitalul de Neurochirurgie Iaşi, trimis în judecată Procurorii DNA l-au trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, pe Eduard Moldovanu, şef al Laboratorului de Radiologie şi Imagistică medicală din cadrul Spitalului de Neurochirurgie "N. Oblu" Iaşi, pentru luare de mită şi abuz în serviciu, ambele în formă continuată.
DNA: Doina Azoicăi, decan la UMF Iaşi, cercetată sub control judiciar pentru luare de mită Procurorii DNA au dispus, luni, punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de Doina Azoicăi, decan al Facultăţii de Medicină Generală din cadrul UMF ''Gr. T. Popa'' Iaşi, cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.
DNA: 14 persoane trimise în judecată în dosarul griperi aviare, pentru un prejudiciu de 5,8 milioane euro Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au trimis în judecată 14 persoane, printre care se află membri cu funcţii de conducere din cadrul SN CFR, Direcţia Sanitar-Veterinară din cadrul Agenţiei de Sănătate Publică a Ministerului Transporturilor şi CNADNR, sub acuzaţia că au produs un prejudiciu...