Cele mai citite
 


Disconfortul digestiv - una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate
joi, 4 iunie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Gastroenterologie
 

Bucureşti, 04 iunie /Agerpres/ - Disconfortul digestiv este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate în lume. Un număr mare de români suferă de tulburări digestive.

Potrivit unei anchete efectuate în 15 ţări, pe un eşantion de 9.700 de persoane, cu vârste cuprinse între 18 şi 70 de ani, majoritatea femei, şi care a evaluat frecvenţa şi intensitatea tulburărilor digestive şi a obiceiurilor alimentare, în România - 71,1% dintre persoanele chestionate se plâng de balonare, 37,9% de constipaţie, iar 22,3% de flatulenţă.

Cercetarea a relevat faptul că există sute de milioane de oameni care suferă de aceste probleme, fără a merge la doctor şi fără a fi conştienţi că aceste tulburări pot fi tratate.

Printre cauzele disconfortului digestiv se numără obiceiurile alimentare nesănătoase (în 36,8% din cazuri), ingerarea prea rapidă a mâncării (49,3% din cazuri) şi stresul (34%).

Cât priveşte situaţiile în care apar simptome de disconfort digestiv, potrivit cercetării, 87,5% dintre respondenţi au declarat că simptomele apar în general după masă, în cazul a 26,7% dintre ei ori de câte ori sunt stresaţi, iar 29,5% dintre aceştia au susţinut că simptomele apar după week-end, ca rezultat al meselor copioase.

S-a dovedit că, pe termen lung, disconfortul digestiv influenţează negativ calitatea vieţii. Astfel, 67,7% dintre cei chestionaţi au declarat că se simt inconfortabil, 23,3% sunt într-o stare de nervozitate, iar 16,3% nu se simt bine în propriile haine. 27,1% dintre respondenţi se simt obosiţi, iar 23,3% se simt graşi.

Prof. dr. Mircea Diculescu, directorul Centrului de Gastroenterologie şi Hepatologie al Institutului Fundeni susţine că persoanele care au balonări, dureri abdominale, indigestie, gaze, diaree sau constipaţie şi acestea îi afectează activitatea trebuie să meargă la medic pentru un control al sănătăţii tubului digestiv. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sindromul intestinului iritabil - o tulburare funcţională Bucureşti, 04 iunie /Agerpres/ - Organizaţia Mondială de Gastroenterologie - World Gastroenterology Organization (WGO) şi Danone au încheiat un parteneriat, în 2008, pentru informarea consumatorilor şi profesioniştilor din domeniul sănătăţii, cu privire la importanţa menţinerii sănătăţii digestive.
Ce este indigestia ? Sub aceasta denumire generoasa se ascund o suita de afectiuni foarte polimorfe cu cauze variate, cu manifestari diverse, cu evolutie si grad de gravitate diferite si cu o larga paleta de remedii terapeutice, ce au in comun degradarea actului fiziologic complex reprezentat de digestie si suferinta...
Campanie mondială cu prilejul marcării Zilei Mondiale a Sănătăţii Digestive Organizaţia Mondială de Gastroenterologie (WGO) a lansat, cu prilejul marcării pe 29 mai a Zilei Mondiale a Sănătăţii Digestive, (WDHD) o campanie mondială intitulată 'Ai grijă de burtica ta' ('Love Your Tummy') se arată într-un comunicat de presă al Danone.
Intoleranta la gluten Glutenul este termenul generic utilizat pentru definirea substantei proteice prezenta in boabele si faina cerealelor. In boala celiaca (sau sprue celiac), oamenii dezvolta un raspuns inflamator la gluten al sistemului imunitar care conduce la afectarea intestinului subtire, ceea ce impiedica absorbtia...
Prof. dr. Mircea Diculescu: Toamna aduce schimbari pentru aparatul digestiv Prof. dr. Mircea Diculescu, seful Clinicii de Gastroenterologie de la Institutul clinic 'Fundeni', afirma ca toamna aduce schimbari pentru aparatul digestiv în ceea ce priveste regimul alimentar, psiho-comportamental, dar si din punct de vedere meteo-climatic.
Alimente care balonează – trucuri antibalonare Balonarea este un simptom, o senzaţie subiectivă de umflare abdominală ce poate apărea în diverse contexte, rareori ca expresie a unei patologii. Această senzaţie generează un discomfort persistent şi uneori chiar intens, afectand activităţile zilnice ale persoanei în cauză şi ajungând să dăuneze calitatii...