Cele mai citite
 


Dilemă spinoasă într-un spital românesc: A pleca sau a rămâne? (presă)
marţi, 14 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Medicii şi infirmierele unui spital românesc se află în faţa unei dileme spinoase, şi anume 'a pleca sau a rămâne', relatează luni AFP, care semnalează contextul de austeritate din domeniu: salarii reduse şi bani puţini alocaţi sănătăţii.
Constrânsă să recurgă la un împrumut de urgenţă de la Fondul Monetar Internaţional, România a făcut o cură de austeritate pentru a-şi reduce deficitul, explică France Presse.

Deja foarte mici şi încurajând astfel practici de corupţie, salariile personalului medical au fost reduse cu circa 25% din luna iulie, ca în ansamblul sectorului public.

Totodată, România consacră puţin bani sănătăţii, sub 4% din PIB, faţă de 11% în Franţa.

'Mulţi dintre colegii noştri pleacă în Europa pentru că salariul este mai bun', declară o infirmieră pentru France Presse, în cadrul unui reportaj realizat la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii 'Maria Sklodowska Curie' din Bucureşti.

Peste 8.000 de medici români lucrau în străinătate 2009, adică unul din şapte, potrivit organizaţiilor profesionale, adaugă AFP.

Directorul Medical Radu Tăbăcaru compară sistemul de sănătate 'injust şi anacronic' cu o navă aflată 'pe punctul de a se scufunda'. Potrivit acestuia, puţini oameni plătesc asigurări de sănătate, dar 'toată lumea vrea să fie îngrijită'.

Guvernul tocmai a extins numărul persoanelor care contribuie la sistemul de asigurări de sănătate, în contextul în care numai 6,7 milioane de români din 21,5 milioane plăteau această contribuţie, aminteşte AFP.

Profesorului Gheorghe Burnei, specialist renumit în ortopedie pediatrică, i se propunea un salariu ce nu suferea comparaţie cu acela din România, dar mai ales condiţii de muncă departe de grijile de la spital.

Masa de operaţii este 'prea veche şi neadaptată ortopediei pediatrice', 'centrala de sterilizare ar fi trebuit să fie schimbată de acum 16 ani', declară medicul Burnei, care a decis totuşi să rămână, pentru 'a duce la bun sfârşit proiecte în curs'.

O mămică al cărei copil în vârstă de 14 ani, Sebastian, suferă de o gravă maladie osoasă, se întreabă, în cadrul reportajului menţionat: 'Dacă toţi medicii români pleacă în străinătate, cine se va mai ocupa de copiii noştri?'.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Managerul SJU Reşiţa, Dumitru Secăşan: Finanţarea pe trimestrul IV se poate rezolva prin onorarea contractelor de CJAS Cadrele medicale din Caraş-Severin sunt în grevă japoneză, în semn de solidaritate cu colegii din ţară, printre cerinţele lor fiind salarii mai mari, condiţii de muncă mai bune şi alocarea a 6% din PIB pentru sistemul de sănătate, dar şi onorarea contractelor de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Sistemul de sănătate în fază terminală, la originea căderii guvernului în România (presă) Sectorul de sănătate, aflat în centrul protestelor din aceste zile din România care au dus la căderea guvernului lui Emil Boc, este în 'fază terminală' şi 'are nevoie de îngrijire urgentă', scrie luni portalul Osservatorio sui Balcani e Caucaso, care dedică o amplă analiză domeniul sănătăţii din ţara...
Românii care obţin venituri în străinătate nu plătesc asigurări de sănătate dacă fac dovada că plătesc acolo Românii care au domiciliul în ţară, dar obţin venituri în străinătate, nu trebuie să plătească, în 2016, contribuţii la sănătate dacă deţin o asigurare pentru boală şi maternitate în alt stat membru al Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene sau în statele cu care România...
Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010 (retrospectivă) Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010, fondurile alocate nu au fost suficiente, ceea ce a dus la situaţia ca pacienţii spitalelor să fie nevoiţi să-şi cumpere singuri, de multe ori, medicamentele, dar a înregistrat şi un număr insuficient de cadre medicale, din cauza blocării posturilor din...