Cele mai citite
 


Suceava: Creştere îngrijorătoare a tentativelor de suicid în judeţ
marţi, 14 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Tentativele de suicid în judeţul Suceava au crescut începând cu luna septembrie, a declarat presei, luni, medicul urgentist din cadrul Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) Suceava, Tiberiu Brădăţan.
Ultimul caz s-a înregistrat în noaptea de duminică spre luni, când la UPU din cadrul Spitalului 'Sfântul Ioan cel Nou' Suceava a fost adus un bărbat care a încercat să se sinucidă. Constantin R., de 39 de ani, din Măriţei, a fost diagnosticat cu intoxicaţie acută voluntară cu diazepam, având hipertensiune arterială. El a fost internat în secţia ATI.
Brădăţan a spus că alţi doi bărbaţi au apelat, în urmă cu o săptămână la metode radicale în acelaşi scop. Astfel, duminică 5 decembrie, un bărbat de 50 de ani s-a sinucis, sub pasarela CFR din Burdujeni, aruncându-se în faţa trenului accelerat 1752 Suceava - Braşov, iar sâmbătă 4 decembrie, Gheorghe B., de 39 de ani, din Câmpulung Moldovenesc, a fost găsit spânzurat cu o curea, prinsă de o grindă în garaj.
Brădăţan susţine că tentativele de sinucidere nu pot fi documentate de medicii care tratează pacientul din punct de vedere fizic, motivaţia unei persoane de a-şi lua viaţa fiind stabilită numai în urma unui examen psihiatric. În opinia lui Brădăţan, astfel se explică de ce majoritatea celor care se internează cu diagnosticul de tentativă de sinucidere nu mai figurează cu acest diagnostic şi la externare. Astfel, statisticile privitoare la cei care au recurs la asemenea gesturi extreme sunt mai puţin alarmante deoarece aceştia nu mai apar cuantificaţi.
'Motivaţia reală nu o poate extrage, însă, decât un psihiatru, în urma consultului, după ce stă de vorbă cu pacientul. De exemplu, la UPU, unde lucrez şi eu, bolnavul, mai ales dacă este şi sub influenţa băuturilor alcoolice, are declaraţii contradictorii, tendinţa de a dramatiza, ceea ce înseamnă că nu poţi să pui bază pe ceea ce spune. Noi, neavând pregătire psihiatrică, nu putem decât să-i oferim un grad de confort psihic, dar nu putem să-l diagnosticăm din punctul ăsta de vedere', a spus Brădăţan.
Acesta s-a arătat îngrijorat şi de faptul că s-a lărgit categoria de vârstă a celor predispuşi la sinucidere, precizând că în statistici nu se mai regăsesc doar dramele vârstelor fragede, legate de dragoste, sau ale celor batrâni, legate de disperare, ci şi ale unui segment nou de vârstă, respectiv persoane active, între 30 şi 60 de ani, care nu mai găsesc nicio motivaţie în a trăi, demoralizate poate şi de anii îndelungaţi de tranziţie.
Brădăţan a explicat că imaginaţia celor care încearcă să-şi ia viaţa, şi uneori chiar reuşesc, nu are limite, aceştia apelând la diverse metode, mai mult sau mai puţin sigure.
El a spus că printre cazurile oficiale de tentativă de sinucidere înregistrate la Spitalul Judeţean Suceava începând cu ianuarie 2010, două au fost prin spânzurare şi câte unul prin expunerea la fum, foc şi flacără, dar şi folosirea cuţitului sau a altor obiecte ascuţite. În restul cazurilor s-a folosit ingurgitarea de medicamente, de multe ori în combinaţie cu alcool, sau de substanţe chimice, diluant ori pesticide.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Suceava: Judeţul cu cea mai mare incidenţă de diabet la copii Judeţul Suceava are cei mai mulţi copii diabetici din ţară, alături de Braşov, a declarat marţi, la deschiderea Ambulatoriului de diabet din cadrul Spitalului de Urgenţă 'Sfântul Ioan cel Nou' Suceava, Gabriela Creţeanu, şefa Secţiei de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
Spitalul Judeţean Suceava a rămas fără ser antiviperin, după ce un copil de 10 ani a fost muşcat de şarpe Spitalul de Urgenţă ''Sfântul Ioan cel Nou'' Suceava a rămas fără ser antiviperin, după ce un copil de zece ani din Fundu Moldovei a ajuns la urgenţă muşcat de un şarpe, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al unităţii spitaliceşti, Tiberius Brădăţan.
Sibiu: Starea omului de afaceri Ilie Vonica este foarte gravă după tentativa de suicid Starea de sănătate a omului de afaceri Ilie Vonica, patronul Grupului de firme Polisano, este foarte gravă, acesta aflându-se în operaţie de mai bine de două ore cu ruptură de vase mari de sânge, au declarat marţi, pentru AGERPRES, surse medicale.
Suceava: Încă şase cazuri de gripă nouă în judeţ Institutul Cantacuzino Bucureşti a confirmat prezenţa virusului pandemic în cazul a încă şase persoane din judeţul Suceava, una dintre acestea fiind internată în secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului de Urgenţă 'Sfântul Ioan cel Nou' Suceava.
Suceava: 'Salvaţi Copiii' a donat un incubator performant Spitalului Judeţean Secţia de Neonatologie din cadrul Spitalului de Urgenţă ''Sfântul Ioan cel Nou'' Suceava a fost dotată, luni, cu un incubator performant, graţie Organizaţiei Salvaţi Copiii, prin filiala locală Suceava, echipament achiziţionat în cadrul campaniei de strângere de fonduri 'Bun venit pe lume'.
21 turişti din Mureş, dintre care 10 copii, au ajuns la UPU Suceava cu toxiinfecţie alimentară Un grup de 22 de persoane, adulţi şi copii, cazaţi la un motel din Şcheia, s-au prezentat duminică la Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava cu simptome de intoxicaţie alimentară, informează un comunicat al Prefecturii Suceava, transmis AGERPRES.