Cele mai citite
 


ANSVSA recomandă sacrificarea porcilor în gospodării cu asistenţă veterinară
marţi, 14 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) recomandă persoanelor care deţin şi cresc porci pentru consum în gospodăria proprie să solicite asistenţă veterinară înainte de sacrificarea tradiţională şi să efectueze examenul trichineloscopic.
'Recomandăm persoanelor care vor să îşi sacrifice porcii în gospodărie să solicite asistenţă sanitară veterinară pentru asomarea animalului înainte de sacrificarea în mod tradiţional, prin înjunghiere, dar să şi prezinte probe de carne pentru efectuarea examenului trichineloscopic, care costă numai 7 lei', a declarat luni pentru Agerpres, preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş.
Potrivit ANSVSA, asomarea (n.r orice proces provocat în mod intenţionat care determină pierderea cunoştinţei şi a sensibilităţii faţă de durere ) poate fi realizată cu pistolul cu glonte captiv sau prin electronarcoză. După sacrificarea animalului pentru consum propriu, crotaliul de identificare al animalului trebuie predat autorităţii veterinare în termen de 7 zile.
De asemenea, ANSVSA reaminteşte faptul că este interzisă sacrificarea porcilor în afara incintei gospodăreşti (pe drumuri, în şanţuri etc.), iar solicitarea medicului veterinar pentru efectuarea examenului trichineloscopic reprezintă o obligaţie legală ce trebuie respectată de către toţi cetăţenii.
ANSVSA a elaborat recent o serie de acte normative prin care se facilitează acordarea de subvenţii pentru crescătorii de porci care deţin exploataţii comerciale autorizate înregistrate sanitar-veterinar şi în care se respectă normele de biosecuritate şi bunăstare a animalelor.
Noile reglementări ale ANSVSA urmăresc prevenirea apariţiei şi răspândirii bolilor, prin verificarea şi certificarea stării de sănătate a animalelor de la locul de origine până la cel de destinaţie, asigurarea trasabilităţii şi un control strict al mişcării porcilor.
Astfel, se prevede ca mişcarea suinelor domestice vii pe teritoriul României să se efectueze doar dacă acestea sunt identificate şi însoţite de un certificat sanitar veterinar de sănătate, ceea ce reprezintă o măsură de biosecuritate, în condiţiile în care a fost stopată vaccinarea contra pestei porcine clasice, pentru a permite liberalizarea comerţului cu porci vii pe teritoriul naţional.
În aceste condiţii, se creează cadrul legal pentru ca porcii din gospodăriile populaţiei să fie vânduţi pe teritoriul localităţii, în alte localităţi de pe teritoriul aceluiaşi judeţ, în alte judeţe sau către târguri de animale vii autorizate sanitar veterinar, târguri a căror perioadă de funcţionare a fost stabilită în perioada calendaristică 1 decembrie - 15 mai.
Potrivit ANSVSA, o noutate şi o facilitate este categoria de exploataţie comercială de 'tip A', din care porcii pot fi valorificaţi către unităţi de abatorizare autorizate, dar numai către cele autorizate pentru comercializare de produse pe plan naţional.
Trecerea de la creşterea animalelor în sistem gospodăresc la creşterea în sistemul de exploataţie comercială de tip 'A' va oferi crescătorilor de porci posibilitatea de a valorifica animalele în abatoarele autorizate pentru comercializarea produselor pe plan naţional, posibilitatea accesării de fonduri, toate acestea cu condiţia respectării trasabilităţii şi a unor norme de biosecuritate şi bunăstare a animalelor în exploataţiile pe care le deţin.
Exploataţie comercială de tip A este exploataţia deţinută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate in condiţiile legii, înregistrate şi autorizate de oficiul registrului comerţului, înregistrată în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor, care îndeplineşte mai multe condiţii şi este înregistrată sanitar-veterinar.
În România sunt crescuţi peste 5 milioane de porci în ferme şi gospodării ale populaţiei, din care aproape 1,4 milioane porci în exploataţii profesionale şi diferenţa în gospodăriile populaţiei.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Autoritatea Veterinară a finalizat campania de informare privind pesta porcină clasică Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a finalizat la 1 iulie campania naţională de informare pentru pesta porcină clasică, care s-a derulat timp de patru luni, informează un comunicat transmis vineri de ANSVSA.
INTERVIU/Dumitru Băiculescu(ANSVSA):România poate controla şi elimina boala limbii albastre numai prin vaccinarea tuturor rumegătoarelor România poate controla şi elimina boala limbii albastre numai prin vaccinarea tuturor animalelor rumegătoare pe o perioadă de trei ani, a declarat noul preşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Dumitru Băiculescu, într-un interviu acordat AGERPRES...
ANSVSA recomandă populaţiei să cumpere carne numai din spaţii autorizate Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor /ANSVSA/ recomandă populaţiei să cumpere carne sau produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar, pentru a evita posibile toxiinfecţii alimentare sau infestări cu parazitul Trichinella Spiralis.
ANSVSA va demara luni un Plan naţional de control pentru depistarea E-coli în carne şi lapte Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat duminică că va demara un Plan Naţional de Control, în data de 16 mai, pentru a determina prevalenţa Escherichia Coli (E.coli) verotoxigenă în produse alimentare de origine animală.
Roatiş (ANSVSA):Vom interzice intrarea în ţară cu alimente care sunt purtătoare de virusul pestei porcine africane Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) vrea să promoveze o hotărâre de guvern prin care să poată restricţiona intrarea în ţară a alimentelor posibil purtătoare de virusul pestei porcine africane, a declarat miercuri preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş Cheţan.
ANSVSA: 460 de probe prelevate din carne şi organe de pasăre indică absenţa medicamentelor de uz veterinar şi a hormonilor Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a analizat, până în prezent, 460 de probe prelevate din carne şi organe de pasăre, pentru determinarea prezenţei medicamentelor de uz veterinar şi a hormonilor, toate indicând absenţa acestor substanţe.