Cele mai citite
 


Controversata moarte a Mariei Callas, descifrată de medicina modernă
miercuri, 15 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Celebra soprană Maria Callas /1923-1977/, considerată una dintre cele mai mari cântăreţe de operă ale secolului al XX-lea, a decedat din cauza unei maladii degenerative care îi afectase corzile vocale, susţin doi medici italieni specializaţi în ortofonie.
Potrivit acestor experţi, Franco Fussi şi Nico Paolillo, care şi-au prezentat rezultatele cercetării la Universitatea din Bologna cu ocazia unei mese rotunde, soprana ar fi fost atinsă de dermatomiozită, o maladie care afectează muşchii şi ţesuturile în general, inclusiv cele ale laringelui.

Ei subliniază că această maladie este tratată cu cortizon şi cu imunodepresive, ceea ce poate antrena pe termen lung o insuficienţă cardiacă, ori - potrivit raportului medical oficial - Maria Callas ar fi murit în urma unui stop cardiac.

Informaţia, dezvăluită marţi de cotidianul La Stampa, dezminte zvonul că ea s-ar fi sinucis după pierderea treptată a vocii şi ca urmare a unei decepţii amoroase în relaţia cu miliardarul excentric Aristotel Onassis, care a părăsit-o în 1968 pentru a se căsători cu Jacqueline Kennedy.

Ortofoniştii au studiat cu instrumente ultramoderne înregistrările cântăreţei în anii '50 /perioada de vârf a realizării sale artistice/, în anii '60 /când ea începuse să aibă probleme/ şi în anii '70 /marcaţi printr-o bruscă pierdere de greutate şi alterarea vocii/.

'Fussi /unul dintre ortofoniştii cei mai renumiţi din ţară/ şi Paolillo au analizat ultimele înregistrări video ale Mariei Callas, care arată că muşchii nu mai răspundeau, iar cavitatea toracică nu se umfla când ea respira', susţine ziarul din Torino.

'Declinul icoanei operei nu s-a datorat eforturilor asupra vocii sau unor cauze externe', precum tensiunile emotive, afirmă experţii, care au studiat unul dintre momentele cele mai critice ale carierei divei, când ea nu a putut cânta în opera 'Norma' de Bellini la Roma, în 2 ianuarie 1958, în onoarea preşedintelui italian al epocii, Giovanni Gronchi, şi a soţiei sale.

La sfârşitul primului act, când jumătate din asistenţă era decepţionată, Callas a fugit printr-o uşă mascată. Gestul 'nu a fost un capriciu, ea era într-adevăr bolnavă, avea o traheită, muşchii o trădau. A fost începutul sfârşitului', afirmă ei.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Şcoala de Insuficienţă Cardiacă pentru medici şi pacienţi, la Sibiu Fundaţia Română a Inimii şi Grupul de Lucru de Insuficienţă Cardiacă din cadrul Societăţii Române de Cardiologie, împreună cu Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu, au lansat Şcoala de Insuficienţă Cardiacă pentru medici şi pacienţi, o iniţiativă ce are scopul de a oferi medicilor cardiologi şi de familie...
Dezbatere despre insuficienţa cardiacă în România, organizată de Asociaţia S.O.S. Drepturile Pacienţilor Necesitatea elaborării unui document care va conţine propuneri privind principalele direcţii de acţiune în combaterea insuficienţei cardiace şi care va fi înaintat Parlamentului, Guvernului, Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a fost principala concluzie a dezbaterii de...
Insomniile şi insuficienţa cardiacă ar fi corelate, potrivit unui studiu recent Riscul de a dezvolta o insuficienţă cardiacă ar fi de trei ori mai mare (353%) la persoanele care suferă de tulburări ale somnului, arată un studiu norvegian apărut miercuri în revista 'European Heart Journal', preluat de ediţia franceză a Huffington Post.
O nouă terapie pentru insuficienţa cardiacă cronică, prezentată la Sinaia Bucureşti, 8 oct /Agerpres/ - Rezultatele celui mai mare studiu din ultimul deceniu privind insuficienţa cardiacă SHIFT a fost prezentat, vineri, în cadrul Congresului Naţional de Cardiologie de la Sinaia.
Inimile bărbaţilor şi ale femeilor îmbătrânesc diferit (studiu) Inimile bărbaţilor şi femeilor îmbătrânesc diferit, potrivit unui studiu publicat marţi în revista americană "Radiology", informează agenţia France Presse.
Dr. Marius Geantă: Aproximativ un milion de români suferă de insuficienţă cardiacă Aproximativ un milion de români suferă de insuficienţă cardiacă, în jur de 25.000 de persoane sunt diagnosticate în fiecare an cu această boală, iar nouă din zece nu ştiu că suferă de aceasta, a declarat vineri dr. Marius Geantă, co-fondator şi preşedinte al Centrului pentru Inovaţie în Medicină.