Cele mai citite
 


Jumătate dintre copiii romi nu au fost vaccinaţi niciodată
miercuri, 15 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Aproape jumătate dintre copii romi nu au fost vaccinaţi niciodată în cadrul planului naţional de imunizare, deşi vaccinurile sunt obligatorii şi gratuite, se arată în raportul privind incluziunea romilor în servicii de dezvoltare timpurie a copilului.
Astfel, mortalitatea infantilă la romi este de trei sau patru ori mai ridicată decât media naţională, iar peste 40% dintre aceşti copii care provin din familii de romi sunt subnutriţi, izolaţi şi înfometaţi.

Raportul naţional pentru România, întocmit în cadrul proiectului 'Incluziunea romilor în servicii de dezvoltare timpurie a copilului', elaborat de către UNICEF în parteneriat cu Fondul pentru Educaţia Romilor şi Fundaţia pentru o Societate Deschisă, arată că sănătatea în rândul romilor este foarte proastă, cauzate în special de sărăcie şi condiţiile sanitare precare.

Raportul a fost prezentat marţi în cadrul unei conferinţe, prilej cu care reprezentanţi ai diferitelor ministere din România şi organizaţii neguvernamentale au dezbătut aspectele privind discriminarea gravă a copiilor de etnie romă în ceea ce priveşte accesul lor la servicii de sănătate, educaţie şi protecţie socială.

Reprezentantul UNICEF în România, Edmond McLoughney, a arătat cu această ocazie rolul important al proiectelor pentru integrarea socială a romilor, subliniind faptul că aceştia trebuie să aibe un acces la educaţia timpurie.

'Este foarte important ca populaţia de etnie romă să nu fie exclusă din proiectele sociale. /.../ Fiecare copil trebuie privit la fel, indiferent din ce etnie provine', a spus reprezentantul UNICEF.

Directorul Fondului pentru Educaţia Romilor, Eugen Crai, a afirmat, la rândul său, că proiectul vizează incluziunea copiilor romi şi acest raport prezentat a pus accent pe dezvoltarea timpurie a copiilor romi şi reducerea decalajelor dintre aceşti copii şi ceilalţi copii.

Craiu a atras atenţia că se impune o implicare mai serioasă a şcolilor, grădiniţelor şi serviciilor statului pentru dezvoltarea timpurie a educaţiei copiilor romi, astfel încât diversitatea să devină 'o realitate în societatea românească'.

Potrivit Raportului naţional privind incluziunea romilor, peste 50% dintre romi şi 60% din comunităţile de romi trăiesc cu mai puţin de 4,3 dolari pe zi, iar 21% trăiesc cu mai puţin de 2,15 dolari pe zi.

Tradiţia căsătoriilor aranjate şi a stereotipurile legate de sexe la această etnie reprezintă, de asemenea, factori importanţi pentru numărul mare de sarcini în rândul adolescentelor rome, ceea ce arată că fetele sunt expuse la violenţă domestică şi certuri în familie încă din timpul copilăriei.

Raportul a făcut o analiză şi asupra sistemului de îngrijire şi protecţie a copilului, educaţiei copiilor romi, trecând în revistă proiectele derulate în perioada 2005 şi până în prezent.

Cei prezenţi la conferinţa de prezentare a raportului au vorbit şi despre iniţiativele guvernamentale pentru educaţia romilor, servicii de educaţie şi dezvoltare pentru copii de vârstă mică, cercetări şi ipoteze referitoare la prezenţa romilor.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Raport Salvaţi Copiii: Sărăcia, discriminarea, scăderea vaccinărilor - motive de îngrijorare Sărăcia, având consecinţă abandonul şcolar, discriminarea, agresivitatea, scăderea numărului vaccinărilor, lipsa unei instituţii specializate - Avocatul Copilului sunt principalele motive de îngrijorare semnalate de organizaţia Salvaţi Copiii în Raportul Alternativ Periodic, care va fi prezentat Comitetului...
OMS: Violenţa împotriva femeilor este o 'epidemie' Una din trei femei a fost în cursul vieţii victima abuzurilor fizice sau sexuale, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Margaret Chan, definind acest fenomen ca 'o problemă globală de sănătate de proporţiile unei epidemii', informează vineri setimes.com.
Ratele mortalităţii infantile nu au scăzut suficient nici în România (raport al unui organism al ONU) Ratele mortalităţii infantile nu au scăzut suficient de mult pentru a îndeplini obiectivul de dezvoltare al mileniului, care urmăreşte o reducere cu două treimi a deceselor până în 2015, potrivit raportului publicat joi de UN Inter-agency Group for Child Mortality Estimation (IGME), condus de UNICEF...
Scădere puternică a mortalităţii infantile în lume (UNICEF) Mortalitatea infantilă a scăzut cu aproape jumătate în lume în ultimele decenii, dar se concentrează acum în Africa Subsahariană şi în Asia de Sud, potrivit unui raport al UNICEF, relatează joi AFP.
Dragoş Pâslaru, la Gala UNICEF: Avem nevoie de servicii integrate pentru prevenţia vulnerabilităţilor în rândul copiilor Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Dragoş Pâslaru, a declarat marţi, la Gala UNICEF prilejuită de 25 de ani de activitate în România, că serviciiile integrate pentru preîntâmpinarea prin prevenţie a violenţei, a bolilor şi a sarcinilor timpurii în rândul copiilor...
Comunicat de presă - Salvaţi Copiii Salvaţi Copiii anunţă startul celei de-a treia ediţii a caravanei dedicată gravidelor din comunităţi defavorizate