Cele mai citite
 


Sindromul intestinului iritabil - o tulburare funcţională
joi, 4 iunie 2009   ::   2 Comentarii :: :: Stiri, Gastroenterologie
 

Bucureşti, 04 iunie /Agerpres/ - Organizaţia Mondială de Gastroenterologie - World Gastroenterology Organization (WGO) şi Danone au încheiat un parteneriat, în 2008, pentru informarea consumatorilor şi profesioniştilor din domeniul sănătăţii, cu privire la importanţa menţinerii sănătăţii digestive.

Parteneriatul s-a concentrat pe alimentaţia optimă pentru sănătate şi pentru ameliorarea tulburărilor digestive. În acest an, în centrul atenţiei va fi Sindromul Intestinului Iritabil (SII).

Sindromul Intestinului Iritabil este definit ca o afecţiune digestivă funcţională şi episodică, care se caracterizează prin următoarele simptome: dureri abdominale, balonare sau tulburări ale tranzitului digestiv (constipaţie şi/sau diaree). Factorii care favorizează apariţia SII pot fi: o alimentaţie dezechilibrată, stresul cotidian, călătorii, stil de viaţă nesănătos (fumatul, consumul excesiv de alcool sau activitate fizică redusă).

Deşi SII are un potenţial evolutiv limitat, este de multe ori mai supărător decât alte maladii cronice, deoarece viaţa profesională, şcoala, timpul liber, viaţa socială şi cea personală sunt afectate, iar productivitatea la locul de muncă poate fi redusă cu circa 30% (1,5 zile lucrătoare pierdute pe săptămână), a explicat prof. dr. Mircea Diculescu, directorul Centrului de Gastroeneterologie şi Hepatologie al Institutului Fundeni, joi, într-o conferinţă de presă cu prilejul marcării Zilei Mondiale a Sănătăţii Digestive pe 29 mai.

Pe lângă afectarea calităţii vieţii, SII are impact asupra sistemului sanitar în ceea ce priveşte costurile medicale şi în utilizarea resurselor. 25% dintre pacienţii care se prezintă la specialiştii gastroenterologi, sunt pacienţi cu SII. Investigaţiile pentru excluderea suspiciunii altor boli organice sunt costisitoare, iar tratamentul este de lungă durată, a spus prof. dr. Mircea Diculescu.

SII afectează 11% din populaţia lumii şi până la 10% din populaţia României. În ultimii 50 de ani, frecvenţa SII a crescut mai ales în ţările în care dieta zilnică se bazează pe mâncăruri procesate. SII se întâlneşte de două-trei ori mai des la femei decât la bărbaţi şi se manifestă predominant la vârste cuprinse între 20 şi 40 ani, a menţionat prof. dr. Mircea Diculescu.

Anual, pe 29 mai, WGO sărbătoreşte Ziua Mondială a Sănătăţii Digestive, iniţiind diverse campanii cu scopul de a îmbunătăţi nivelul de sănătate al populaţiei prin intermediul societăţilor naţionale afiliate şi a celor 50.000 de membri, a spus, la rândul său, dr. Bogdan Ioachim, director de Comunicare, Nutriţie şi Ştiinţă Danone România. El a explicat că misiunea WGO este de a explica diferite afecţiuni digestive şi de a ajuta profesioniştii din domeniul sanitar prin furnizarea de date.

Anul acesta, cu suportul Danone, WGO a creat un ghid de evaluare şi tratament, o sinteză a tuturor studiilor clinice efectuate privind SII şi un chestionar pentru a ajuta medicii în diagnosticarea acestui sindrom. SII este dificil de diagnosticat, deoarece nu există cauze organice clare.

"Parteneriatul companiei Danone cu WGO confirmă implicarea noastră în promovarea sănătăţii şi colaborarea pe care o avem cu experţii din domeniu. O alimentaţie dezechilibrată poate cauza multe tulburări digestive. De aceea, recomandările WGO pentru îmbunătăţirea sănătăţii digestive includ şi consumul de probiotice cu beneficii dovedite în cadrul unui stil de viaţă activ şi a unei alimentaţii echilibrate şi diversificate", a subliniat dr. Bogdan Ioachim.

Medicul Mircea Diculescu a evidenţiat manifestările în cazul acestei afecţiuni, vorbind de balonări, dureri, diaree sau constipaţie şi a atras atenţia asupra obiceiurilor alimentare. El spune că nu este vorba de o boală organică, ci de o tulburare funcţională.

Dieta este recunoscută în studii internaţionale în proporţie de 82% ca fiind eficientă, a subliniat specialistul. Potrivit acestuia, se recomandă lichidele, evitarea băuturilor carbogazoase, a cofeinei, a alcoolului, a proteinelor grase.

Prof. dr. Mircea Diculescu susţine că este important consumul de lactate şi al produselor probiotice, cum este de pildă Activia. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
de turcu
am citit articolul despre sd. de colon iritabil dar as avea totusi o intrebare si anume doresc sa stiu daca sd. de colon iritabil apare la persoane emotive sau labile psihic,si daca mai poate da si alte simptome decat cele enumerate, daca se vindeca .
va multumesc

de cristina
da! legatura dintre sindromul colonului iritabil si stres este foarte-foarte mare, iar persoanele emotive evident se streseaza mai mult. oboseala joaca si ea un rol: eu cand nu dorm destul ma apuca toate gazele si chioraielile, in restul zilelor aproape ca nu am simptome.

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Refluxul gastric - sfaturi alimentare pentru vindecarea naturala In jur de 20 % dintre adulti sufera de boala refluxului gastro-esofagian. Cauzele refluxului de acid gastric includ sarcina, herniile hiatale, o dieta nesanatoasa si un dezechilibru al acidului gastric, toate avand ca rezultat regurgitarea acidului care genereaza neplacutele simptome de reflux...
Sindromul de intestin iritabil Prin definiţie, sindromul de intestin iritabil este durerea sau discomfortul abdominale, recurente, ce durează cel puţin 3 zile lunar în ultimele 3 luni şi asociază ameliorare la defecaţie, debutând simultan cu o schimbare în frecvenţa scaunelor cât şi în consistenţa şi aspectul acestora.
Ce este indigestia ? Sub aceasta denumire generoasa se ascund o suita de afectiuni foarte polimorfe cu cauze variate, cu manifestari diverse, cu evolutie si grad de gravitate diferite si cu o larga paleta de remedii terapeutice, ce au in comun degradarea actului fiziologic complex reprezentat de digestie si suferinta...
Consumaţi iaurt: ajută la echilibrarea dietei, după răsfăţurile culinare de Sărbători Produsele lactate reprezintă o componentă importantă în alimentaţia zilnică, având un conţinut bogat în nutrienţi esenţiali, necesari pentru creşterea şi menţinerea muşchilor si oaselor, la orice vârstă. Pe lângă faptul că iaurtul este o sursă naturală de proteine şi calciu, acesta echilibrează...
Alimentaţia după post După o perioadă lungă de post (ca aceea dinaintea Sărbătorilor de Paşte si Craciun), tubul digestiv şi glandele anexe acestuia sunt nepregătite să facă faţă unei alimentaţii excesive şi indigeste, a declarat pentru AGERPRES dr. Raluca Vişan, medic nutriţionist la Spitalul de Boli Infecţioase "Victor...
Alimentaţia bogată în grăsimi favorizează apariţia cancerului de colon (studiu) Alimentaţia bogată în grăsimi favorizează apariţia cancerului de colon, susţine o echipă de oameni de ştiinţă din SUA care a explicat şi mecanismul molecular şi celular care duce la îmbolnăvire, într-un studiu publicat miercuri în revista ''Nature'', care deschide noi perspective în prevenirea şi vindecarea...