Cele mai citite
 


Mureş: Trei cazuri de infestare cu Trichinella Spiralis, în luna decembrie
marţi, 14 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Târgu Mureş, 14 dec /Agerpres/ - Trei cazuri de infestare cu Trichinella Spiralis, la un porc mistreţ şi la doi porci domestici, au fost confirmate prin analize de laborator efectuate la Direcţia Sanitar-Veterinară (DSV) Mureş de la începutul acestei luni, în judeţul Mureş.
'Omul care sacrifică porcul este obligat prin lege să se prezinte la medicul veterinar. Dacă medicul veterinar are o suspiciune se prezintă la Direcţia de Sănătate publică care emite un buletin de analiză. Avem în acest an confirmate şapte cazuri, din care trei acum recent, în luna decembrie, unul la mistreţi şi două la porci domestici, depistaţi săptămâna trecută, unul la Tăureni şi unul la Târnăveni', a declarat presei, marţi, director executiv adjunct al DSV Mureş, dr. Lucian Goga.
Potrivit acestuia, la cele două cazuri de la porc domestic nu au fost persoane care au consumat din carnea porcului diagnosticat cu Trichinella Spiralis, însă nu acelaşi lucru se poate spune şi de porcul mistreţ.
'În cazul mistreţului, din păcate, au fost şase persoane care au consumat carne până când s-au efectuat examenul trichineloscopic, dar preventiv am înştiinţat Direcţia de Sănătate Publică. Persoanele care au consumat carnea au fost identificate şi supuse tratamentului preventiv. Nu au fost cazuri de îmbolnăviri la om', a spus Goga.
Reprezentantul DSV Mureş a precizat că în cazul probelor de laborator confirmate, carcasele de porc au fost confiscate şi trimise la incinerare, iar oamenii au fost despăgubiţi la preţul pieţei, întrucât Trichineloza este pe lista bolilor care beneficiază de despăgubire din partea statului.
Dr. Lucian Goga a spus că, după ce diagnosticul de infestare cu Trichinella Spiralis este pus, medicul veterinar se deplasează în gospodăria în care a fost porcul, pune sechestru şi se confiscă carnea şi produsele rezultate.
'Se întocmeşte un program de măsuri cu deratizare şi alte măsuri prevăzute de legislaţia sanitar-veterinară în vigoare. Omul trebuie să ştie două lucruri extrem de importante: dacă sacrifică porcul în gospodăria proprie să se adreseze medicului veterinar pentru efectuarea examenului trichineloscopic şi, al doilea aspect, să nu cumpere carne decât din magazinele autorizate sanitar-veterinar', a subliniat dr. Lucian Goga. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Apa din bazinele Complexului 'Mureşul' din Târgu Mureş, corespunzătoare, potrivit analizelor DSP Purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Mureş, Cosmin Blaga, a anunţat marţi că Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Mureş a constatat faptul toate probele de apă din bazinele de înot ale Complexului de Agrement şi Sport "Mureşul" din Târgu Mureş, administrat de municipalitate, sunt corespunzătoare şi...
DSP Mureş a sesizat Ministerul Sănătăţii încă din 2014 asupra unui produs al Hexi Pharma Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Mureş a sesizat Ministerul Sănătăţii încă din anul 2014 asupra produsului biocid Polyiodine achiziţionat de Hexi Pharma, după ce a depistat neconcordanţe între avizul de plasare pe piaţă şi informaţiile de pe etichetă.
Sibiu: Cinci pacienţi suspecţi de trichineloză Cinci sibieni din Copşa Mică sunt internaţi în secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal din Mediaş, cu suspiciunea de trichineloză, iar alte 14 persoane din aceeaşi localitate, din care 7 copii, sunt ţinute în observaţie de medici, după ce au mâncat carnea unui porc infestat, care a fost sacrificat...
Bistriţa-Năsăud: Patru porci bolnavi de trichineloză, depistaţi în ultimele două săptămâni Patru porci bolnavi de trichineloză au fost depistaţi de veterinari în judeţul Bistriţa-Năsăud în ultimele două săptămâni, în urma sacrificării, însă din fericire niciunul dintre proprietari nu a apucat să consume carnea înainte de a primi rezultatul analizelor de laborator, potrivit datelor comunicate...
UMF Târgu Mureş a inaugurat un Centru Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, a inaugurat, joi, Centrul Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România, ce se va axa pe domeniul cercetării fundamentale şi al cardio-neurologiei şi care a fost construit şi dotat în cadrul unui proiect european în valoare...
Mureş: Peste 190 de cazuri de rujeolă confirmate în judeţ, în special în comunităţi defavorizate Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Mureş a confirmat, epidemiologic şi în laborator, 194 de cazuri de rujeolă raportate până vineri, în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 1 şi 5 ani, în toate zonele judeţului, în special în comunităţile defavorizate.