Cele mai citite
 


Traian Băsescu: Nu mai putem continua cu actualul Cod al muncii
marţi, 14 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 14 dec /Agerpres/ - Preşedintele Traian Băsescu a subliniat, marţi, importanţa modificării Codului muncii, deoarece actualele prevederi fac ca piaţa muncii să fie inflexibilă.
Şeful statului a declarat, într-o conferinţă de presă, la Palatul Cotroceni, că le-a atras atenţia partidelor parlamentare, la consultările de luni, că trebuie intervenit prompt, fiind obligaţia politicului să flexibilizeze Codul muncii.
'Nu mai putem continua cu actualul Cod al muncii care face piaţa muncii inflexibilă', a susţinut Băsescu, care a adăugat că trebuie intervenit prompt, în condiţiile în care creşterea economică va fi reluată lent şi de aceea nu se poate absorbi rapid forţa de muncă.
Potrivit lui Băsescu, dacă nu se iau măsuri, există riscul, pe termen lung, ca o parte a populaţiei să nu aibă plătite contribuţiile sociale.
'Ceea ce am rugat partidele să aibă în vedere, ca prioritate, pentru începutul anului viitor, din punct de vedere legislativ, este legat de noul Cod al muncii. Nu am primit un răspuns afirmativ generalizat, nici de la coaliţie - de la coaliţia de guvernare - nici de la PSD. Dar am făcut un apel la înţelegerea faptului că nu mai putem continua cu actualul Cod al muncii, care face extrem de inflexibilă piaţa forţei de muncă', a arătat şeful statului.
El a susţinut că a fost făcută o evaluare de către Institutului Naţional de Statistică, pe 28 de mii de locuinţe, în încercarea de a se constata nivelul de forţă de muncă la negru, evaluare din care a rezultat că 1.680.000 de români muncesc la negru.
'Sigur, fiind vorba de o analiză sociologică, poate avea o eroare de două, trei, cinci procente, spun eu, cu maximă largheţe, deşi, iniţial, am privit foarte neîncrezător, la acea cifră - 1.680.000 - dar, până la urmă, asta este realitatea. Şi singura explicaţie pe care o putem da acestui nivel uriaş de muncă la negru este inflexibilitatea Codului muncii, care îl pune în situaţie foarte dificilă pe angajator în cazul în care trebuie să reducă forţa de muncă, la un moment dat. Şi atunci, tot ce este muncă sezonieră sau muncă ce acoperă tot anul este supus fenomenului de muncă la negru, prin tentaţia, pentru patroni, pe de o parte, de a angaja la negru, pentru a plăti mai puţine taxe', a declarat Băsescu.
El a precizat că nu adoptă o poziţie înţelegătoare faţă de patronat, pentru că nu poate spune că a nu respecta legea este un lucru scuzabil şi a admis că probabil şi situaţia de criza i-a silit pe patroni la ''accentuarea opţiunii de a angaja oameni la negru''.
Şeful statului consideră că problema cea mai mare este că acei peste 1.600.000 de oameni care muncesc la negru nu au nici asigurările sociale plătite, nici asigurările de sănătate, lucru care îi pune într-o situaţie dificilă.
'De ce cred că trebuie intervenit prompt? Pentru un motiv simplu. N-o să ajungem nici mâine, nici poimâine, la 8% creştere economică, pentru a da confort patronatelor. Ne vom relua creşterea lent şi bazat, în primul rând, pe investiţii şi mult mai puţin pe bule imobiliare şi pe consum excesiv. Deci, nu vor mai fi creşteri explozive, care să absoarbă rapid forţa de muncă şi atunci, dacă nu intervenim acum, creând un avantaj şi patronilor, şi salariaţilor, riscul ca pe termen lung foarte mulţi cetăţeni să nu aibă plătite contribuţiile sociale şi de sănătate creşte. Deci, din acest motiv, în primul rând, pentru a proteja interesele celor aflaţi în câmpul muncii, trebuie să flexibilizăm Codul muncii. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Băsescu: România riscă să reintre într-o perioadă de criză economică Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi că în România există bariere în ceea ce priveşte relansarea economică şi că există riscul ca ţara noastră să reintre într-o perioadă de criză în contextul în care Guvernul a utilizat mai puţini bani pentru investiţii din bugetul de stat, îndreptându-i către...
Nicolae Bănicioiu (PSD): Traian Băsescu nu apără niciun stat de drept, ci camarila portocalie Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, nu apără niciun stat de drept, aşa cum a afirmat în prima conferinţă de presă din campania pentru referendum, ci ''camarila portocalie care a furat ţara'', a declarat, joi, deputatul social-democrat Nicolae Bănicioiu, preşedintele organizaţiei de tineret a PSD...
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
Ovidiu Milici (PSD): Falimentul sistemului sanitar s-a produs în mandatul lui Traian Băsescu Purtătorul de cuvânt al PSD Suceava, Ovidiu Milici, a criticat, luni, într-o conferinţă de presă, declaraţia preşedintelui României, Traian Băsescu, referitoare la o posibilă privatizare a spitalelor, apreciind că acestea dovedesc ''eşecul propriei sale viziuni în ceea ce priveşte sistemul sanitar''...
Băsescu: În 2011 se trece pe o ajustare fină a numărului de salariaţi, MFP şi MAI trebuie să înceapă procesele de restructurare Bucureşti, 14 dec /Agerpres/ - Preşedintele Traian Băsescu a menţionat, marţi, la Palatul Cotroceni, că în 2011 ar trebui să se treacă la o 'ajustare fină' a numărului de salariaţi din sectorul bugetar, acordându-se o mai mare atenţie sectoarelor care au nevoie de personal în plus, cum ar fi Sănătatea...
Liderii USL Bihor, îngrijoraţi de afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu pe tema resurselor minerale Senatorul PSD Ioan Mang, preşedinte al PSD Bihor, şi senatorul liberal Cornel Popa, liderul PNL Bihor, şi-au manifestat joi îngrijorarea faţă de afirmaţiile recente ale preşedintelui Traian Băsescu privind resursele minerale, un motiv pentru care opoziţia va depune, pe 17 aprilie, o moţiune de cenzură...