Cele mai citite
 


Campanie de informare a liceenilor despre HIV/SIDA
joi, 4 iunie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 04 iunie /Agerpres/ - Preşedintele Fundaţiei Romanian Children's Appeal, Mihai Tociu, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Clubul Medicilor din Spitalul Clinic "Dr. Victor Babeş" din Capitală, încheierea "celui mai amplu program de informare pe tematica HIV/SIDA din România".

În total, 2.300 de profesori diriginţi au beneficiat de informaţii, acestea ajungând în mod direct la aproape 200.000 elevi, reprezentând 80% din populaţia liceală din cele 14 judeţe din România implicate în proiect, a precizat Tociu.

Prin acest program, derulat în ultimii trei ani şcolari, liceeni au avut ocazia să participe la cel puţin o oră de informare cu privire la HIV/SIDA, urmată de competiţii la nivel judeţean, de 1 aprilie, sub genericul "SIDA nu-i o păcăleală!".

"Noi considerăm că problematica HIV/SIDA ţine de sănătatea publică şi fiecare persoană trebuie să cunoască în ce constă această boală şi principalele metode de transmitere şi prevenţie", a declarat Mihai Tociu.

Curricula de predare şi materialele de informare au fost realizate de specialiştii Fundaţiei Romanian Children's Appeal şi au constat într-un manual adresat cadrelor didactice, unul pentru personalul direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţie a copilului, pliante informative şi un film documentar cu durata de 30 de minute, intitulat "STOPSIDA".

Strategia programului a constat în formarea unui nucleu de specialişti în fiecare dintre cele 14 judeţe, din care au făcut parte psihologi, asistenţi sociali şi sociologi din centrele judeţene de resurse şi de asistenţă educaţională, inspectorul şcolar pe probleme de educaţie, un medic infecţionist local şi un reprezentant al DGASPC.

S-au organizat sesiuni informative pentru un număr reprezentând între 20% şi 30% din profesorii diriginţi, selectaţi după criteriul capacităţii de relaţionare cu elevii, indiferent de disciplina pe care o predau, deoarece s-a plecat de la premisa că informaţiile de bază referitoare la infecţia cu HIV ar trebui să facă parte din cunoştinţele generale ale oricărei persoane.

Ulterior, aceştia au susţinut câte o oră de informare pentru fiecare dintre clasele liceului în care predau, sub genericul "Ora de SIDA".

Programul s-a derulat prin cooperarea dintre Fundaţia Romanian Children's Appeal şi Ministerul Educaţiei, prin centrele judeţene de resurse şi de asistenţă educaţională şi inspectoratele şcolare judeţene, împreună cu DGASPC şi a fost finanţat de Departamentul Afacerilor Externe al Republicii Irlanda cu suma de 500.000 de euro, a precizat preşedintele Fundaţiei Romanian Children's Appeal.

"HIV este o infecţie asociată cu imoralitatea, dar în România majoritatea persoanelor seropozitive au fost infectate la o vârstă care exclude orice vinovăţie şi, cât timp nu prezintă pericol social, nu avem dreptul să le excludem din societate", a arătat Mihai Tociu.

La rândul său, ambasadorul Republicii Irlanda la Bucureşti, John Morahan, a spus că mai multe instituţii, fie că sunt guverne, biserici sau ONG-uri, sunt implicate în lupta împotriva HIV/SIDA.

John Morahan a adăugat că Guvernul irlandez a perceput lupta cu HIV ca pe o majoră parte a eforturilor sale de reducere a sărăciei şi a vulnerabilităţii. El a amintit că, în prezent, 40 de milioane de oameni sunt infectaţi cu HIV.

"Într-un an de zile de când am început activitatea au participat la grupurile de terapie ocupaţională în jur de 250 de persoane", a declarat, în altă ordine de idei, Adina Bulacu, psiholog şi terapeut ocupaţional la Centrul de Terapie Ocupaţională din Spitalul "Dr. Victor Babeş". Ea a spus că bolnavii de HIV/SIDA internaţi la Spitalul "Dr. Victor Babeş" au ocazia să picteze şi să modeleze în lut la acest centru. AGERPRES/(Iulia Petre)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Practicile homosexuale, faţa ascunsă a epidemiei de sida în Africa /The Lancet/ Londra, 20 iul /Agerpres/ - Bărbaţii care întreţin relaţii sexuale cu alţi bărbaţi în Africa subsahariană îşi asumă riscuri mari de infectare cu virusul sida /HIV/, dar stigmatizarea căreia îi sunt supuşi le stopează accesul la programele de prevenire, subliniază un studiu britanic realizat...
Bolnavii infectaţi cu HIV/SIDA au rămas fără tratament Suceava, 13 iul /Agerpres/ - Aproximativ o jumătate din bolnavii seropozitivi din judeţul Suceava au rămas fără tratament din cauza subfinanţării sistemului de sănătate.
Şcoală de vară pe teme legate de HIV/SIDA Bucureşti, 23 iunie /Agerpres/ - Patruzeci de tineri infectaţi HIV/SIDA, dar şi tineri sănătoşi din judeţele Iaşi, Constanţa şi Mureş, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani vor participa, în perioada 17-20 iunie, la Bran, în judeţul Braşov, la a opta ediţie a Şcolii de vară pe teme legate de HIV/SIDA...
HIV - limba engleza Afla cum se produce replicarea virala in HIV
Prima Academie Europeană de boli infecţioase şi HIV/SIDA la Bucureşti Bucureşti, 1 iulie /Agerpres/ - Academia Europeană HIV/SIDA şi de boli infecţioase a fost inaugurată, sâmbătă, în prezenţa ministrului sănătăţii, dr. Ion Bazac, şi a ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu.
Mureş: Persoanele cu dizabilităţi îşi revendică locul în comunitate Centrul Mureş al Fundaţiei 'Alături de Voi' (ADV) România în colaborare cu hipermarketul bauMax organizează, miercuri, o manifestare dedicată persoanelor cu nevoi speciale, prin care se doreşte atragerea atenţiei comunităţii asupra faptului că persoanele cu dizabilităţi, inclusiv HIV/SIDA, pot fi utile...