Cele mai citite
 


Comisiile parlamentare de specialitate au votat, în unanimitate, creşterea bugetului Ministerului Sănătăţii la 5% din PIB
vineri, 17 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Comisiile de specialitate ale Parlamentului au votat, joi, în unanimitate, majorarea bugetului Ministerului Sănătăţii la 5% din PIB şi au acceptat toate cele 128 de amendate depuse de senatori şi deputaţi.
Procentul de 5% a fost, de fapt, un compromis între propunerile social-democratei Rodica Nassar (4% din PIB), ale independentului Tudor Ciuhodaru (8% din PIB) şi ale liberalului Horia Cristian (5%).
'Mulţumesc pentru intenţiile bune. Pe stadiul actual, cu angajamentul pe care mi l-am luat în faţa comisiei că trebuie să îmbunătăţim bugetul Casei (Naţionale de Asigurări de Sănătate - n.r.), pe acest buget, din aceleaşi considerente de solidaritate guvernamentală, am un punct de vedere rezervat. Aceasta nu înseamnă că nu am să mă lupt pentru un buget mai mare, care trebuie să existe la Casă anul viitor', a spus ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, imediat după votul comisiilor.
De menţionat că procentul votat va trebui să întrunească şi acceptul comisiilor de buget ale Parlamentului, dar şi de plenul reunit.
'Este o comisie de avizare. Unele amendamente, din punctul nostru de vedere, chiar nu-şi găseau locul. Sunt amendamente care se referă la înfiinţarea de puncte farmaceutice veterinare. Nu-şi găsesc locul în bugetul Sănătăţii. Ele au fost aprobate, mergem înainte la Comisia de buget. Ele nu vor putea fi susţinute din punctul nostru de vedere', a declarat ministrul Cseke, la finalul lucrărilor.
Cseke a mai susţinut că Ministerul Sănătăţii a făcut o reducere importantă de personal în sistemul sanitar.
'Avem un deficit de personal medical în multe instituţii sanitare. Nu cred că se va pune această problemă în 2011. În ce priveşte personalul TESA, aici avem un normativ nou aprobat şi spitalele se reorganizează pe baza acestui normativ, care înseamnă şi reduceri de personal. (...) Probabil la începutul lunii ianuarie vom avea o cifră exactă a ceea ce înseamnă reducere de personal pe segmentul administrativ', a mai declarat Cseke.
La dezbaterile generale, ministrul Cseke a declarat în faţa membrilor comisiilor reunite de specialitate că filosofia bugetului instituţiei pe care o conduce a urmărit un singur scop: 'bani mai mulţi la Sănătate'. El s-a declarat mulţumit de bugetul alocat ministerului, în creştere cu 11,6% faţă de cel din 2010. Cseke a declarat că este foarte important ca anul viitor, din bugetul ministerului, să debuteze un plan de investiţii în infrastructură şi dotări, mai ales că, pe acest segment, există o creştere substanţială a fondurilor alocate. Cseke a mai susţinut că una dintre priorităţile ministerului pentru anul viitor va fi proiectul de informatizare a sistemului sanitar.
De asemenea, Attila Cseke a reiterat că Executivul a trebuit să ia o 'măsură delicată, dar necesară' în ceea ce priveşte plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate de către revoluţionari şi o anumită categorie de pensionari. 'Principiul pe care a trebuit să mergem este că Sănătatea trăieşte din bani, costă, trebui să conştientizăm toţi acest lucru. Ar trebui să-i coste pe cât mai mulţi din compatrioţii noştri', a spus ministrul Cseke.
El a adăugat că va trebui introdusă concurenţa la contractare, misiunea CNAS fiind de a găsi criteriile obiective. Cseke a admis însă că ministerul trebuie să-şi păstreze un anumit vehicul de intervenţie în această arie.
În ceea ce priveşte închiderea spitalelor, ministrul a declarat că există un studiu în derulare în acest moment şi nu doreşte să facă publice niciun fel de date. Cseke a spus, atât din perspectiva ministrului, cât şi a parlamentarului, că 'nu va fi uşor' de pus în practică acest demers şi a recunoscut că 'nu va fi prea iubit' în colegiu. Ministrul a estimat că 'în câteva săptămâni', instituţia pe care o conduce va încerca să anunţe cum va gândi planul de închidere a spitalelor.
De asemenea, ministrul Sănătăţii a afirmat că 'a ţinut' la proiectul de coplată a asistenţei medicale, întrucât, în opinia sa, reprezintă un venit suplimentar, dar şi o cointeresare pentru a presta servicii de sănătate de calitate, oferind posibilitatea pacientului de a afla traseul banilor.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010 (retrospectivă) Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010, fondurile alocate nu au fost suficiente, ceea ce a dus la situaţia ca pacienţii spitalelor să fie nevoiţi să-şi cumpere singuri, de multe ori, medicamentele, dar a înregistrat şi un număr insuficient de cadre medicale, din cauza blocării posturilor din...
Attila Cseke: Am solicitat pentru rectificarea bugetară o sumă de 4,4 miliarde de lei Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a anunţat, vineri, la Târgu Mureş că a solicitat pentru rectificarea bugetară, care ar putea avea loc în luna august, o sumă de 4,4 miliarde de lei.
UPDATE Comisiile reunite de sănătate: Bugetele MS şi CNAS pentru 2016, avizate favorabil Comisiile de sănătate ale Parlamentului au avizat favorabil vineri bugetul Ministerului Sănătăţii şi pe cel al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pe anul 2016, cu majoritate de voturi.
Cseke Attila: În sistemul sanitar trebuie instituite reguli care să fie şi respectate - interviu Bucureşti, 7 apr /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care vorbeşte, între altele, despre noile programe naţionale de sănătate, descentralizarea sistemului, problemele de personal, dar şi despre subfinanţarea sistemului sanitar...
Comisiile de buget-finanţe: Bugetele MS şi CNAS pe 2016, adoptate Comisiile de buget-finanţe ale Parlamentului au adoptat duminică, fără amendamente, bugetul Ministerului Sănătăţii şi pe cel al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pe anul 2016, cu majoritate de voturi.