Cele mai citite
 


Medicii de familie vor avea plafon, prin reintroducerea bugetului orientativ
vineri, 17 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie din România (FNPMFR) şi Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) au anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că se delimitează hotărât de măsurile pe care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Ministerul Sănătăţii (MS) vor să le ia împotriva intereselor pacienţilor, prin proiectele de Contract-cadru şi norme pentru 2011, care prevăd introducerea unui plafon pentru medicii de familie.
FNPMFR şi SNMF au spus că se constată o înrăutăţire a situaţiei de contractare pentru anul 2011, reprezentanţii acestora susţinând că toate măsurile se iau împotriva intereselor pacienţilor prin distrugerea medicinei de familie. Medicii de familie sunt nemulţumiţi şi de reducerea nejustificată a finanţării medicinei primare, cu repercusiuni directe şi profunde, nefavorabile asupra sănătăţii.
'Procentul alocat medicinei de familie din fondul de asigurări de sănătate a scăzut de la an la an. În 2010 a fost 5,7%, iar pentru 2011 se anunţă un procent şi mai mic', a afirmat dr. Doina Mihăilă, preşedinte al FNPMFR.
Aceasta a menţionat că în 2010 s-au alocat pentru acest segment 1.105 mii lei, iar pentru 2011 se anunţă 1.067 mii lei, deci o scădere.
Dr. Mihăilă s-a referit la măsurile care au fost luate în 2010, care nu au fost dintre cele mai fericite şi care au dus la scăderea accesului la medicul de familie prin plafonarea numărului de consultaţii.
'În 2011 se are în vedere reintroducerea bugetului orientativ, adică un fel de plafon', a explicat dr. Mihăilă, specificând că se transferă plafonul de la farmacii la medicul de familie, ceea ce este împotriva legislaţiei şi atrăgând atenţia că 'nimeni nu are dreptul, potrivit reglementărilor în vigoare să facă acest lucru şi să îi pună pe medici în situaţia să aleagă între cine trăieşte şi cine moare'.
Potrivit dr. Mihăilă, dacă se depăşeşte acest plafon, reprezentanţii Casei de Asigurări au atras atenţia că vor trimite controale.
La rândul său, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie, dr. Rodica Tănăsescu, a afirmat că bugetul este gestionat de Casa de Asigurări de Sănătate.
'Este o lege care se încalcă prin această limitare. Şi aşa sunt multe situaţiile în care, de pildă, în cazul bolilor cronice, pacientul trebuie să vină la control o dată la trei luni, dar în situaţia în care are o hipertensiune şi trebuie controlată mai des, acest lucru nu este cuantificat de Casă', a spus dr. Tănăsescu.
Au fost modificate şi procentele per capita şi per serviciu, respectiv la 60% şi 40%.
Prin introducerea plafonului se limitează şi numărul trimiterilor pentru investigaţii. În prezent, la nivelul ţării sunt 11.800 cabinete de medicină a familiei, care în acest moment sunt în prag de faliment, nereuşind să-şi poată plăti cheltuielile generate de cabinet.
Dr. Rodica Tănăsescu a spus că în 2009 bugetul a fost cu 35-40% mai mic, în 2010 mai mic cu 5% şi dacă mai scade şi în anul 2011, situaţia medicinei de familiei se va agrava.
Medicii de familie au spus că în ciuda tuturor declaraţiilor şi a recunoaşterii importanţei medicinei de familie, se constată că responsabilii sistemului intenţionează ca şi anul viitor să reducă alocaţia pentru acest segment.
Reprezentanţii FNPMFR şi SNMF au anunţat, totodată, că în condiţiile în care aceste proiecte vor fi promovate în continuare, recomandă tuturor medicilor de familie să nu semneze niciun contract de furnizare de servicii medicale şi să-şi pregătească actele pentru emigrare, iar până la obţinerea lor, medicii de familie vor lucra în regim privat total.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.
Prahova: Medicii de familie nu vor semna contractul-cadru cu CNAS Medicii de familie nu vor semna contractul-cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, a anunţat, vineri, la Sinaia, preşedintele Federaţiei Patronatelor de Medicina Familiei, Doina Mihăilă.
CNAS: Vor fi introduse noi sub-programe în sprijinul bolnavilor de cancer Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii au în vedere dezvoltarea Programului de oncologie şi introducerea unor sub-programe noi, care să vină în sprijinul bolnavilor de cancer, atât copii cât şi adulţi, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă organizată de Asociaţia Pavel...
CNAS precizează că a avut mai multe consultări cu medicii de familie privind noul Contract-cadru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a precizat, miercuri, că a avut mai multe runde de consultări cu Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie pe tema Contractului-cadru şi a normelor de aplicare a acestuia, încă din luna octombrie...
Vasile Cepoi: CNAS va trebui să îşi schimbe politica - să plătească pe rezultat, nu pe volum Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va trebui să îşi schimbe politica şi să plătească serviciile medicale în funcţie de rezultatul acestora, nu în funcţie de volum, astfel încât medicul de familie să se simtă motivat să descopere anumite afecţiuni în stadiu incipient, a declarat, sâmbătă, la Târgu...
Dolj: Medicii de familie solicită un act adiţional şi pentru luna iunie Medicii de familie din România solicită un act adiţional la actualul contract-cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi pentru luna iunie, perioadă în care să poată studia normele noului contract-cadru după ce acestea vor fi publicate în Monitorul Oficial.