Cele mai citite
 


D.Funeriu: Deşi aş fi dorit un buget mai mare, consider că sistemul de educaţie va funcţiona în 2011
vineri, 17 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Educaţiei Daniel Funeriu a declarat, joi, că deşi nu este mulţumit de bugetul alocat Ministerului Educaţiei pentru anul viitor, sistemul de învăţământ va funcţiona în 2011 în parametrii normali.
Acesta a subliniat faptul că, în construcţia bugetului ministerului, au fost depuse eforturi ca elevii, studenţii şi cadrele didactice să nu resimtă 'foarte puternic' dificultăţile bugetare.
'În ce priveşte MEC, având în vedere necesităţile sistemului de educaţie, am gândit acest buget astfel încât beneficiarii direcţi ai sistemului să nu resimtă foarte puternic această dificultate bugetară fiindcă şi în 2011 ne vom confrunta cu un an dificil. (...) Orice ministru al Educaţiei, din orice ţară, şi-ar dori să aibă un buget mare. În mod evident şi eu mi-aş fi dorit să avem posibilităţi financiare mai mari, dar acestea sunt realităţile cu care ne confruntăm. Vă asigur, însă, că sistemul va funcţiona în acest an şi va funcţiona bine', a susţinut ministrul, în timpul şedinţei comisiilor reunite pentru învăţământ din Camera Deputaţilor şi Senatului.
El a subliniat că bugetul ministerului, deşi redus comparativ cu anul 2010, este 'acoperitor' pentru că permite plata tuturor salariilor de bază pe perioada celor doi ani şcolari surprinşi în bugetul pe 2011.
Daniel Funeriu a susţinut că speră ca şi anul 2011 să fie unul 'la fel de corect ca anul 2010' referitor la modul de cheltuire a bugetului. 'În ceea ce priveşte modul în care au fost cheltuiţi banii din bugetul ministerului în 2010, doresc să spun că nu au fost probleme care să pună în discuţie onestitatea modului în care aceştia au fost cheltuiţi. Sper să avem un an la fel de corect din acest punct de vedere. Doresc să precizez că am toleranţă zero faţă de orice încercare de folosire nelegală a banului public', a subliniat acesta.
Ministrul a adăugat că este mulţumit de faptul că în anul 2011 este estimată o creştere la capitolul referitor la programele de reabilitare a şcolilor şi la cele referitoare la acţiunile de tip social din educaţie. Potrivit lui Funeriu, acest gen de programe reprezintă 'cheia' reducerii abandonului şcolar.
'În ce priveşte programele de reabilitare a şcolilor şi cele privind educaţia timpurie am prevăzut 281 milioane lei, deci o creştere de trei ori. Este vorba aici de programe de incluziune şcolară, programul de construcţie a 500 de grădiniţe noi şi de reabilitare a 250 grădiniţe. Am prevăzut o creştere de 3,41%, adică 299 milioane lei pentru acţiunile de tip social în domeniul educaţiei (rechizite şcolare, manuale şcoalare, transportul elevilor şi studenţilor, olimpiadele şi examenele naţionale, precum şi programul Euro200)', a precizat Daniel Funeriu, susţinând că programele sociale, precum 'Cornul şi laptele' sau 'Bani de liceu' şi-au dovedit eficienţa în domeniul abandonului şcolar.
De asemenea, ministrul Educaţiei a susţinut că o prioritate este, în opinia sa, şi buna finanţare a universităţilor şi încurajarea acestora. 'În ce priveşte finanţarea de bază a universităţilor, acesta este capitolul în care avem o cifră care rezultă din diferenţele salariale dintre proiecţia de anul trecut şi proiectul pentru anul acesta. Avem o sumă de 1,7 miliarde lei. Eu cred că una dintre cheile modernizării educaţiei este modernizarea universităţilor din România. Aceasta nu se va putea face fără fonduri şi fără o alocare pe criterii de performanţă. Universităţile trebuie încurajate. Avem universităţi care încep să crească în topuri prin cercetările ştiinţifice pe care le realizează', a mai spus acesta.
În timpul dezbaterilor din comisiile reunite, preşedintele comisiei pentru învăţământ din Camera Deputaţilor, Cristian Dumitrescu (PSD) i-a reproşat ministrului că acceptă ca domeniul Educaţiei să fie subfinanţat, neacordându-se acestui minister 6% din PIB, aşa cum prevede legea. De asemenea, acesta a calificat drept 'revoltător' faptul că instituţii importante, cum este cazul Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România sau a Academiei de Ştiinţe Medicale nu beneficiază pentru 2011 de finanţare de la bugetul de stat, economia realizată la bugetul de stat fiind de numai 13 milioane de lei. 'Educaţia ar trebui să beneficieze, conform legislaţiei în vigoare, de 6% din PIB, însă, potrivit datelor din bugetul pe anul 2011, reiese că va beneficia de numai 3,813% din PIB. Consider că ne confrunt 9;m cu o gravă subfinanţare a sistemului de educaţie', a spus Dumitrescu.
Mai mult, deputatul PNL Adriana Săftoiu i-a reamintit ministului Daniel Funeriu că, în 2006, ministrul Mircea Miclea şi-a prezentat demisia pentru că nu primea decât 3,7% din PIB în condiţiile în care i se promiseseră 5%. 'Doresc să reflectaţi foarte serios la acest lucru, în condiţiile în care Guvernul vă sfidează şi pe dv. şi pe cei pe care îi reprezentaţi. Nu cred că educaţia poate fi reformată cu acest buget', a spus Adriana Săftoiu.
La rândul său, deputatul Anghel Stanciu (PSD) a susţinut că reducerea bugetului Ministerului Educaţiei nu poate fi acceptată fiindcă 'lipsa de educaţie se constituie în lipsă de civism şi ulterior în infracţiuni'. 'Constat cu surprindere că ceea ce Boc a anunţat ca prioritate pentru anul 2011, în speţă investiţiile, nu-şi găseşte locul în învăţământ. Scăderea bugetului nu poate fi acceptată. (...) Cred că numărul celor care nu respectă legea s-ar reduce dacă am investi în educaţie. Dacă ştiţi acest lucru, nu cred că veţi putea accepta acest buget, să ajungem la 4% din PIB, bugetul din '98-'99. Mandatul primit din partea PSD este de a nu vota acest buget', a mai adăugat Stanciu.
Deputatul UDMR Koto Jozsef a susţinut că va vota în favoarea unui aviz de admitere a proiectului bugetului Ministerului Educaţiei fiindcă 'şi cu bani mulţi ne putem gospodări în mod nejustificat, dar este important să asigurăm banii pentru demararea reformei şi a modernizării'.
Nu în ultimul rând, deputatul PDL Doiniţa Chircu a subliniat că bugetul Ministerului Educaţiei pe anul 2011 trebuie să primească sprijinul parlamentarilor din comisiile reunite pentru învăţământ din cele două Camere ale Parlamentului.
'Şedinţa riscă să rămână ca o sesiune de declaraţii politice. Este adevărat că este un buget de austeritate şi misiunea ministrului este cu atât mai grea. Trebuie să susţinem bugetul şi nu pentru că îl susţinem pe Funeriu, ci pentru interesul elevilor. Parlamentarii PDL susţin bugetul propus, tocmai din respect pentru şcoala românească. Am convingerea că împreună vom identifica soluţii mult mai sănătoase şi mai fericite pentru 2012, mult mai eficiente decât cele găsite pentru anul 2011', a declarat deputatul democrat-liberal.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Candidaţii la Primăria Ploieşti, despre soluţiile pentru spitale, proiectele europene şi măsurile anticorupţie Cei 13 candidaţi pentru funcţia de primar al municipiului Ploieşti au răspuns întrebărilor AGERPRES referitoare la proiectele avute în vedere pentru Spitalul de Pediatrie şi cel Municipal, aflate în subordinea primăriei, şi soluţiile financiare pentru implementarea lor; cele mai importante trei proiecte...
Primarul Gheorghe Nichita: Am ca principal obiectiv consacrarea Iaşiului drept capitală regională (interviu) Primarul Gheorghe Nichita, aflat la cel de-al treilea mandat de edil al Iaşiului, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că îşi doreşte ca după finalizarea lucrărilor finanţate din fonduri europene, municipiul reşedinţă de judeţ să fie un oraş cu străzi moderne, o capitală culturală la nivel...
Ponta: România are nevoie de o reorganizare; cele 8 regiuni trebuie să devină centre ale administraţiei regionale România are nevoie de o reorganizare teritorială, iar cele opt regiuni de dezvoltare trebuie să devină centre ale administraţiei regionale, a declarat sâmbătă preşedintele PSD, Victor Ponta, la Sala Palatului, cu prilejul prezentării viziunii Uniunii Social Liberale asupra administraţiei publice şi ...
Comunicat de presă - Asociaţia Română a Bolnavilor de Tuberculoză 'Condiţia pacientului cu tuberculoză în România şi în spaţiul european'
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 30 MAI - 5 IUNIE - ECONOMIC Marşul de protest al sindicaliştilor din Educaţie, determinat de proiectul Ordonanţei privind salarizarea bugetarilor, dar şi protestele de la Palatul Cotroceni ale sindicatelor afiliate la BNS, avaria în reţeaua de electricitate, care a afectat judeţele Argeş şi Vâlcea şi raportul Consiliului concurenţei...