Cele mai citite
 


Transplantul de celule stem dă o nouă speranţă bolnavilor de sida
vineri, 17 decembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Pentru prima oară în lume, un om s-ar fi vindecat de sida, la trei ani după ce a beneficiat de un transplant de celule stem, anunţă o echipă de cercetători germani, citaţi de site-ul maxisciences.com.
Este o veste care înseamnă o mare speranţă pentru bolnavii de sida: cercetători germani au anunţat că un american bolnav de sida s-ar fi vindecat la câţiva ani după o grefă de celule stem. Rezultatele cercetării au fost publicate săptămâna aceasta în revista Blood. Cercetătorii precizează totuşi că, deşi rezultatele obţinute deschid perspectiva unor noi posibilităţi de tratament, ele nu pot fi generalizate la toţi bolnavii.

Omul care a fost declarat vindecat avea virusul sida de zece ani şi, din 2007, se declanşase o leucemie. Tratat printr-o grefă de celule stem de la un donator 'cu caracteristici genetice rare', omul s-a vindecat de cancer, dar şi de sida.

Specialiştii în sida sunt, cu toate acestea, rezervaţi, arătând că, dacă tratamentul a funcţionat pe pacientul în cauză, 30% din beneficiarii unor grefe de măduva spinării n-au supravieţuit, cifră prea mare pentru asumarea riscurilor.

Directoarea programului de teste clinice HIV din Rhode Island afirmă că 'sunt necesare mult mai multe cercetări pentru a aplica tratamentul fără a pune viaţa în primejdie. Antoretroviralele sunt eficiente în menţinerea sub control a virusului, prin urmare n-ar fi deontologic să supunem bolnavii unui tratament atât de radical'. Acest nou tratament ar fi, prin urmare, prea riscant pentru a putea fi repetat, dar arată totuşi că un tratament împotriva sida este posibil.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
O echipă de cercetători încearcă să dezvolte un pancreas uman pe porc pentru a acoperi lipsa de organe de transplant O echipă de cercetători americani a injectat celule stem umane în embrioni de porc pentru a dezvolta un pancreas uman viabil, relatează metronews.fr. Acţiunea oamenilor de ştiinţă are ca scop remedierea lipsei de organe de transplant, genomul porcului fiind foarte asemănător cu cel al omului.
Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice - funcţional Patru vieţi au fost salvate până în prezent în urma procedurilor de transplant de celule stem de la donatori neînrudiţi realizate în unităţile sanitare româneşti, a declarat dr. Aurora Dragomirişteanu, directorul general al Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.
Clinica de Hematologie şi Transplant a SCJU Târgu Mureş a efectuat în acest an 23 de transplanturi de celule stem Specialiştii Clinicii de Hematologie şi Transplant a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş au anunţat, miercuri, efectuarea a două transplanturi alogene de celule stem hematopoietice, la doi bărbaţi în vârstă de 23, respectiv 34 de ani, astfel că numărul transplanturilor se ridică...
Cercetători japonezi au creat ţesuturi renale pornind de la celule stem pluripotente induse Cercetători japonezi au anunţat că au dezvoltat cu succes ţesut renal pornind de la celule stem pluripotente induse (iPS), realizare care constituie o premieră mondială, arată un raport publicat miercuri şi preluat de AFP.
Un registru al donatorilor onorifici va exista şi în România Bucureşti, 27 aprilie /Agerpres/ - Un registru al donatorilor onorifici de celule stem pentru bolnavii de leucemie va exista şi în România, de la 1 septembrie, a dat asigurări, duminică, premierul Emil Boc, invitat la postul de televiziune PRO TV, iniţiatorul campaniei ''Avem viaţă în sânge''.
Mureş: Transplant de grefă pentru refacerea sistemului hematopoietic şi imunitar al organismului, în premieră naţională Şeful Clinicii de Hematologie şi Transplant Medular din Târgu Mureş, profesor doctor Benedek Istvan, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că a efectuat în premieră naţională un transplant de grefă, de la un tânăr polonez la unul român, cei doi având grupe sanguine diferite, pentru refacerea sistemului...